Обговорення:Мелітополь

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Мелітополь

21 травня 2015[ред. код]

Шановний пане Олеже Н. та решта авторів, що працює над статтями про Мелітополь. Журнал змін свідчить, що з переліку Персоналій було видалено "локальних Героїв Радянського Союзу". Чи не може хтось пояснити, що значить цей дивний термін? Хто і як визначає "локальність" Героя? Одне з правил Вікі-Значимість вважає, що персональних статей гідні "Люди, награждённые высшими наградами государства в соответствии с правилом Кавалеры высших наград государства". Причому, згідно з Вікі-переліком нагород, це стосуєтьтся не лише Героів Радянського Союзу, але й Героїв Соцпраці, кавалерів орденів Леніна (1930-34) та Червоного Знамені (1924-30). Перегляньте статті про інші міста - багато хто вказує земляків-Героїв, або ж тих, хто здобув це звання у боях за дане місто. На жаль,у нас вистачає справжніх "невідомих героів", імен яких ми не знаємо. Навіщо ж примножувати їх число? В. Николов (обговорення) 19:26, 21 травня 2015 (UTC)[відповісти]

@Олег.Н: --Максим Підліснюк (обговорення) 19:38, 21 травня 2015 (UTC)[відповісти]
З цього питання я звертався до Проекту «Мелітополь» ТУТ, але за тиждень так і не побачив реакції (може його не читають...). Тому залишив персоналії, які, на мою думку, були би значимими не лише для Мелітополя та району. У Запоріжжя та Дніпра нема відповідних розділів, тому гляньте на Миколаїв#Видатні земляки — два десятки дійсно значимих осіб і ніякої там сотні героїв! --Олег.Н (обговорення) 20:00, 21 травня 2015 (UTC)[відповісти]

Потрібні списки, а не тотальне вилучення[ред. код]

Шановний пане Олеже Н. Дякую за оперативну відповідь. На жаль, не можу сказати,що вона мене задовольнила. Як я зрозумів, Ви видалили силу-силену персоналій, спираючись на власну думку. Та лишається незрозумілим, на яких фактах, міркуваннях грунтувалася ця думка. Вивчити розлогу інфу про 250 людей, аби прийняти рішення, Ви, певна річ, не могли. Не схоже й на те, що більшість цих імен була Вам знайома як знавцю історії Мелітополя. Виходить, керувалися інтуіцією та випадковими характеристиками, які були в переліку. Це надто легковажно.

Я передивився через "Історію змін" той довжелезний перелік, який пропонували аноніми. Серед відсіяних Вами: льотчик, що здіснив перший в світі подвійний повітряний таран; вчений-металург, який носив звання "батька радянського титану"; селекціонер, сорти якого вирощують по всьому Півдню України; генерал-медик - засновник авіаційної психології і т.і. Ви не можете пояснити, чому полковник армії УРН більш значущий, аніж генерал, що загинув, визволяючи Черкащину? Аби судити про значимість військових, треба щось знати, про іхні подвиги. Ви дивилися нагородні листи Герої та повних кавалерів орденів Слави, що були у переліку? Авжеж, ні. До речі, в російськомі варіанті ВП є категорія "Участники освобождения Мелитополя" і, здається, нікому не заважає.

Ви лишили у переліку низку літераторів, про яких небагато хто чув, але викинули дитячого письменника, книжки якого є класикою, а також поета - лауреата декількох літературніих українських премій. Ви включили до переліку рядового доктора наук, викинувши його колегу, винахід якого використовують в усьому світі. Чому ви вирішили, що польський історик шахів більш гідна персона, ніж український професор історії? Чому Вам не здалися вагомими заслуги Ю. Синькевича, одного з найвідоміших українських скульпторів? Зупиняюсь, годі прикладів.

Є певні правила ВП, які вироблені внаслідок обговорення недурними людьми. Коли Ви вирішили викинути усіх відзначених вищими урядовими нагородами, усіх воєначальників вищих рангів, усіх, хто очолював вищі органи місцевої влади, ви відкинули рекомендації, вироблені ВП. Це сміливий крок, але результат його засмучуює. (Принагідно, заміна одних переліків іншими Вікі, на відміну від Вас, не вважає вандалізмом).

Так, анонімам не слід було пхати у статтю дві сотні персоналій. То може вони ентузіасти-новачки? Але чому б ""Вам"", людині у ВП нерядовій, не сформувати з них "координаційний список", над яким би громада гуртом працювала? Кандидатури до ВП лишилися б у роботі і коли когось би викинули згодом, то це був би обгрунтований акт, а не "мені здалося". Такий список допоміг би поповнювати ВП статтями про гідні персоналії, з яких би за відомим шабоном формувалася б категорія "Персоналії: Мелітополь". Чим це погано?

Ви не можете не знати, про "інформаційні списки", серед яких навіть визначають обраних. Може, аналогічний сформувався б і з числа мелітопольских персоналій?

Найпростіші рішення не завжди кращі. А власна обізнаність та інтуіція без грунтового пошуку і використання загального досвіду - досить хиткий фундамент. Ви згодні? В. Николов (обговорення)

Так, я, на жаль, не суперовий оцінювач значимості. Я залюбки розгляну усі Ваші пропозиції щодо поліпшення розділу статті. Більше того, якщо пан має час та натхнення, нехай пан створіть список Люди, пов'язані з Мелітополем ) --Олег.Н (обговорення) 17:31, 29 травня 2015 (UTC)[відповісти]
ОК, я спробую.В. Николов (обговорення) 13:31, 2 червня 2015 (UTC)[відповісти]