Обговорення:Порошкова металургія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Статтю «Порошкова металургія» поліпшено в рамках Тижня хімії та хіміків
(27 травня 2012 — 10 червня 2012)

Історія[ред. код]

Будучи однієї з молодих галузей сучасної техніки, порошкова металургія одночасно є й найдавнішим способом виробництва металів і виробів з них. Порошки золота, міді та бронзи застосовували як фарби й використовували з декоративною метою у кераміці та живописі, а також для прикраси особи в усі відомі нам часи. Деякі найдавніші рукописи були розфарбовані золотом. Знайдені при розкопках знаряддя побуту багатих єгиптян були виготовлені із заліза і датуються 3000 р. до н. е., а знаменитий пам'ятник Індії — колона в Делі, виконана з дуже чистого заліза. Вона важить близько 6,5 т, має висоту 7,3 м при діаметрі в основі 0,42 м .

Однак відомо, що до початку XIX століття не існувало способів одержання високих температур, потрібних для плавлення чистого заліза та використання методів лиття. Предмети із заліза виготовлялися так званим кричним методом. Спочатку в горнах при температурі ~1000°С відновленням окисленої залізної руди вугіллям одержували крицю (губку), яку потім багаторазово проковували в нагрітому стані, закінчуючи процес нагріванням виробу в горні (для зменшення пористості). На території нашої країни залізо вперше отримане з руд в 1400 р. до н. е. Дослідження археологів показали, що в Київській Русі із криці робили різні предмет — зброю, вироби побутового призначення та ін.

З появою доменної печі від проковування криці відмовилися і про порошкову металургію тимчасово забули приблизно на 400 років.

Вирізав вищенаведений абзац оскільки він є типовим псевдонауковим філософствуванням, наведені факти або невірні або ж не мають ні найменшого відношення до порошкової металургії:

  1. Знайдені при розкопках знаряддя побуту багатих єгиптян були виготовлені із заліза і датуються 3000 р. до н. е. — то було самородне метеоритне залізо оброблене ковкою
  2. знаменитий пам'ятник Індії — колона в Делі — виготовлена ковкою, залізо типове для виробів того часу
  3. Однак відомо, що до початку XIX століття не існувало способів одержання високих температур, потрібних для плавлення чистого заліза та використання методів лиття. - китайці лили залізо десь з 12-13 сторічча
  4. до чого криця до порошкової металургії взагалі не ясно

--Raider 15:09, 23 грудня 2008 (UTC)[відповісти]