Обговорення:Українське бароко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ідеї щодо перепису статті[ред. код]

Чесно кажучи, стаття, хоч і досить вичерпна, але невисокої якості. Знаючи, що стаття безумовно важлива та популярна (школярі та студенти роблять за нею презентації навіть знаю, про що пишу), вважаю, що треба її переписати. Це ж ганьба, серйозно. Не маючи поки часу й мізків для перепису, лишу для обговорення деякі ідеї щодо того, як це зробити.

По перше, сама стаття нагадує копівійо з одного-двох джерел, плюс частковий переклад з росвікі.

По друге, статтю треба привести до ВП:Стиль, бо поділ на купу розділів по суті нічого не означає, наче стаття монолітна. Плюс стиль не енциклопедичний, а більш публіцистичний.

По третє, окремо по розділах:

  • Європейський стиль бароко - для чого це в цій статті?
  • Зародження українського бароко, Мазепинське бароко, Підсумок - зробити єдиний розділ "Історія", частину перенести в архітектуру.
  • Розвиток образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва - розділити на архітектуру, літературу, живопис, скульптуру тощо.
    • В Жовкві недовгий час працює німецький архітектор і скульптор Андреас Шлютер - до Бароко в Україні.
    • Микола Василій Потоцький, український магнат, роками працює з іноземцями архітекторами... - по перше, прибрати згадку про українськість магната, бо засміють. По друге, так само до Бароко в Україні.
  • Українське бароко в Росії - розписати про донські та волзькі храми, вплив на сибірське та московське бароко, а згодом і вплив єлизаветинсього бароко на українське. Взагалі розділ імго треба перейменувати або й взагалі включити до архітектури.
  • Архітектори, причетні до українського (козацького) бароко - свого часу додав цей розділ, бо відчував, що стаття без нього не повна. Тепер, вважаю, що його треба розширити зі списку на кілька абзаців.
  • Цивільне зодчество - розписати, частково переписати згідно даних в статті кам'яниця (будівля).
  • Галерея - розсортувати по розділах.

По четверте, статтю треба доповнити і багато. Стаття наче з досліджень середини 2000-х. Розписати окремо ж архітектуру, цивільну і церковну (чи варто, до речі, включити посилання на список цивільних споруд з Вікі любить пам'ятки?), літературу, скульптуру тощо, про соціокультурні аспекти, додати десятки джерел і на їхній основі дописувати. Після чого виставляти статтю на запити на рецензію і потім на добру, а згодом і вибрану.

--MiskoGe (обговорення) 22:36, 21 грудня 2020 (UTC)[відповісти]