Обговорення:Хмельницька область

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Honcharov A.V, чому ти вирішив, що якщо напишен Герб Хмельниччини, то там зявиться зображення герба?).Чому ти вирішив, що цифра 20,6 щодо площі більш точна від 20645, а кількість населення у 2004 році актуальніша ніж чим у 2005р.?




Хмельниччина находиться на стику великих історико-географічних регіонів - Правобережжя та Західної України. Область характеризується сприятливими природними та кліматичними умовами, різноманітністю ландшафтних територій, багатством рослинного та тваринного світу, мінеральними водами, родючими чорноземами, широкою мережею рік. По фізико-географічному розташуванню область знаходиться в межах лісостепової зони, орографічно займаючи центральну та західну частину Волино-Подільської височини, а також західний схил Українського кристалічного щита. В сучасних межах область існує з 22 вересня 1937 року, коли постановою ВЦВК СРСР було створено Кам'янець-Подільську область. У травні 1941 року, новим центром області стало м. Проскурів. У січні 1954 року обласний центр перейменували в Хмельницький, відповідно область стала називатися Хмельницькою.

Область межує з Житомирською, Рівненською, Тернопільською, Чернівецькою і Вінницькою областями, її довжина з півночі на південь складає 256.2 км, зі сходу на захід - 192.5 км.

У складі області 20 районів, 13 міст, у тому числі 6 - обласного значення (Хмельницький, Кам'янець-Подільський, Шепетівка, Славута, Старокостянтинів і Нетішин), 24 селища міського типу і 1416 сіл. Найбільші міста області - обласний центр - м. Хмельницький і районний центр - м. Кам'янець-Подільський. Хмельниччина займає 12 місце серед областей України за чисельністю населення. Станом на 01.01.2003 міське населення складало 726,4 тис. чоловік (51.3%), сільське - 688,5 тис. чоловік (48.7 % загальної чисельності населення області).


За запасами водних ресурсів область займає 6 місце в країні. Найбільш великі ріки - Дністер, Південний Буг, Горинь, Случ, Збруч. В області 60 водоймищ , близько 1800 ставків. Найбільш великі водоймища - Щедрівське на ріці Південний Буг і Дністровське на Дністрі.

По розмаїтості рослинних ресурсів область займає 3 місце в Україні після Криму і Карпат. 284,3 тис. га території області займає ліс. У породному складі переважають твердолистяні - 56,4% і хвойні - 32,6%. Основними лісоутворюючими породами є дуб - 44,5%, сосна - 26,8%, а також граб, береза, ялина, вільха чорна й ін.

Цікавий і різноманітний тваринний світ області. На її території зоологи нараховують 360 видів хребетних, 239 - птахів, 10 - рептилій, 40 видів риб.

Культура Хмельниччини багато в чому унікальна. Вона увібрала в себе не тільки духовну спадщину власне українського народу, але й, у силу історичних обставин, російського, польського, єврейського, вірменського, молдавського народів. Особливе місце в історичному літописі Поділля займає Кам'янець-Подільський - одне з найдавніших історичних міст України. Завдяки унікальному поєднанню історико-архітектурної спадщини і ландшафту каньйону річки Смотрич, давньоруська і середньовічна частини міста є державним історико-архітектурним заповідником. Близько 200 будинків і споруджень - це пам'ятники архітектури ХV-ХІХ сторіч. Могутні оборонні укріплення "Старого міста", фортеця і фортечний міст, поєднання культових споруджень різних релігій залишають неповторне враження.

У смт Меджибіж Летичівського району знаходиться могила засновника однієї з найбільших течій іудейської віри - хасидизму - Баал Шем Това, що є своєрідною Меккою для релігійних прочан-хасидів. У цьому ж селищі розташована фортеця - архітектурний комплекс XXIV-XXV сторіч.

Поряд з цим, значний інтерес у туристів викликають і інші наявні в регіоні пам'ятки архітектури, наприклад фортеця у місті Летичів. Дуже цікава природна екзотика регіону: карстова печера "Атлантида"; курорт "Сатанів", розташований у мальовничому куточку древніх гір Медобори; "Блакитні озера" у лісах поблизу міста Славута; "Святе озеро" у лісах біля міста Ізяслав, каньйони ріки Дністер, що протікає на півдні області; найбільший в Україні і Європі національний природний парк "Подільські Товтри".


Навіщо цей текст тут?--Ahonc (Обговорення) 12:18, 3 жовтня 2006 (UTC)[відповісти]

Історії Хмельницької області[ред. код]

У статті переказана історія України і Поділля і ніц про історію адмін утворення "Хмельницька область". Треба було ще може до статті додоти відкриття Америки Колумбом. Aleksandr Grigoryev (обговорення) 22:54, 22 грудня 2023 (UTC)[відповісти]