Обговорення користувача:ReAl

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Увага!
Якщо Ви писали мені, я відповім на цій сторінці. Якщо ж я написав Вам, я стежитиму за Вашою сторінкою ще кілька днів.
Будь ласка, додавайте нові теми знизу. Додати…

Архіви

2023 • 2022 • 2021 • 2020 • 2019 • 2018 • 2017 • 2016 • 2015 • 2014 • 2013 • 2006


Електронні компоненти і інтервікі[ред. код]

Знайшов таку нестиковку:

uk en питання/коментар
Тример (електроніка) - підлашто́вний (допасо́вувальний, ладува́льний) конденсатор ? це правильне визначення, лише конденсатор?
Підлаштовний резистор - різновид змінного резистора, en:Trimmer (electronics) - Trimmers can be variable resistors (potentiometers), variable capacitors, ... Тут інтервікі не співпадають. Може приєднати до реостата, або тримера, якщо той може бути і резистором?
Потенціометр en:Potentiometer тут все ок
Змінний конденсатор en:Variable capacitor тут ніби теж ок
Реостат en:Potentiometer#Rheostat може і в нас приєднати?

Може нам краще теж мати менше різних статтей про компоненти, але кращі, як в енвікі? Якщо звісно визначення співпадають.різних --Буник (обговорення) 19:40, 2 серпня 2023 (UTC)[відповісти]

Дякую, подивлюся.
Зараз я досі маю мало часу, але сподіваюся скоро матиму більше («у гарному сенсі слова»™) і поки складаю списки, в тому числі з інтервікі (en:Transmission line це не Лінія зв'язку і російська в тому ж інтервікі-записові, а Довгі лінії, а саме «Лінія зв'язку» схоже матиме лише рос. інтервікі, з якою вона теж не зовсім про одне й те ж).
Тример не лише конденсатор навіть якщо розглядати лише електроніку. Це змінний елемент, призначений для одноразового або періодичного підлаштовування параметрів, а не для оперативного регулювання (змінний резистор у якомусь приладі для регулювання параметра і тример поруч з ним для точного налаштування діапазону/відповідності значення параметру позначці на шкалі). Як на мене, краще Тример (електроніка) і Підлаштовний резистор об'єднати у одну статтю з назвою Тример (електроніка) і пролінкувати з en:Trimmer (electronics). Пізніше доповнити Тример (електроніка) іншими варіантами, як в EN, і зробити перенаправлення на її розділи з Підлаштовний резистор і Підлаштовний конденсатор, які використовуються чи можуть використовуватися у статтях чи пошуку.
Реостат ↔ Потенціомтер тут треба подумати, чи набереться достатньо матеріалу на дві (мені видається що ні). Слова «Термін "реостат" стає застарілим із загальним терміном "потенціометр", що замінює його.» з першої я не розумію звідки взялися, бо то речі геть різні для того, хто розуміє призначення і спосіб дії. Загалом по степеню відповідності воно мені нагадало слова «В загальному випадку потенціометричний датчик представляє з себе котушку індуктивності» зі старого варіанту статті Потенціометричний давач. До речі, ця стаття — гарний приклад того, що в інтервікі не завжди й праві, і те що в en перенаправлення на розділ з двох речень, може бути повноцінною статтею, яка набагато ширше розкриває тему (і там ще є що додати).
З потенціометром теж не все як хотілося б, бо є ще прилад — (автоматичний) потенціометр (часто мають у своєму складі Самописець) , про який у нас в Потенціометр (значення) дуже коротко. Вони використовуються для будь-чого, що можна перевести у електричну форму (скажімо, потік газу → ДіафрагмаДифманометр → потенціометр як прилад, який показує (умовно) миттєві витрати і самописець для запису добових витрат).
Власне, потенціометричне включення — просто один з методів використання змінних резисторів (відносно) великого опору, і коли такі використані, наприклад, регуляторами гучності, вони мають зазвичай потенціометричне включення, але не є потенці(ало)-метрами :-).
Давно хочу попрацювати над цим (і реостат↔потенціометр також), але тут треба добре подумати, як то розмістити і для чого будуть інтервікі. --ReAlв.о. 09:13, 3 серпня 2023 (UTC)[відповісти]
Такими темпами це до наступного серпня долежить :-( --ReAlв.о. 16:50, 22 січня 2024 (UTC)[відповісти]

Шукаємо патрульних для Вікімарафону 2024[ред. код]

Вітаю! З 26 січня по 4 лютого 2024 року відбудеться щорічний Вікімарафон 2024 — захід до 20-річчя української Вікіпедії, метою якого є залучити якомога більше людей до створення статей у Вікіпедії.

Багато учасників та учасниць цього заходу будуть новачками, які потребують підтримки та допомоги, щоб їхні внески відповідали стандартам Вікіпедії та умовам ініціативи. Вони приносять із собою щире бажання зробити Вікіпедію кращою, і час від часу їм може знадобитися порада або допомога у виправленні їхніх статей — або просто позначення "перевірено" в статті.

Ми будемо раді, якщо ви приєднаєтеся до нашої кампанії патрулювання статей в період з 26 січня по 18 лютого 2024 року.

5 найактивніших патрульних отримають сертифікати на придбання книг, а всі, хто відпатрулює хоча б 10 статей, отримають сувеніри від громадської організації «Вікімедіа Україна», яка реалізує цей проєкт.

Головні умови для участі — це доброзичливе ставлення, вміння пояснити простими словами та бажання допомагати.

Будь ласка, залиште ваш підпис на цій сторінці, якщо ви готові патрулювати статті Вікімарафону 2024: Вікіпедія:Вікімарафон 2024/Патрулювання.

Ви отримали це запрошення, бо є активним патрульним і/або брали участь у схожих проєктах у минулому --Олена Вінсент [ВМУА] (обговорення) 12:11, 19 січня 2024 (UTC)[відповісти]