Обсерваторія Ла-Сілья

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обсервато́рія Ла-Сі́лья
La Silla Observatory

Країна  Чилі
Розташування IV Регіон Кокімбо
Організація Європейська південна обсерваторія
Код 809
Висота 2400 м
Погода ізольоване, віддалене місце, гарні умови спостережень
Відкрито 1964 рік
Сайт: Офіційний сайт
Інструменти:
ESO 3,6 м. оптичний / інфрачервоний
New Technology Telescope (NTT) 3,5 м. оптичний / інфрачервоний
2,2 м. оптичний / інфрачервоний
ESO 1,5 м.
Данській 1,5 м.
CAT 1,4 м.
Женевський 1,2 м.
ESO 1 м, фотометричний
DENIS 1 м.
Marly 1 м, для проекту EROS
Данія 90 см.
Бохумський телескоп 61 см.

Обсерваторія Ла-Сілья. Карта розташування: Чилі
Обсерваторія Ла-Сілья
Обсерваторія Ла-Сілья
Обсерваторія Ла-Сілья (Чилі)
Мапа

CMNS: Обсерваторія Ла-Сілья у Вікісховищі

Обсервато́рія Ла-Сі́лья (коди обсерваторій «262», «809» і «I03») — астрономічна обсерваторія в Чилі, що належить Європейській південній обсерваторії (ESO). В обсерваторії розташовані 18 телескопів. Дев'ять із них були збудовані на кошти Європейської південної обсерваторії. Обсерваторія — одна з найбільших у Південній півкулі. Місце, де перебуває обсерваторія — Ла-Сілья, гора в південній частині пустелі Атакама, — повністю ізольоване[уточнити] й віддалене від будь-якого штучного світла та джерел пилу, що важливо для спостережень.

Розташована обсерваторія приблизно за 600 км на північ від столиці країни Сантьяґо-де-Чилі, за 160 км на північ від Ла-Серена, за 27 км на південь від обсерваторії Лас-Кампанас і за 100 км на північ від Міжамериканської обсерваторії Серро Тололо.

Обсерваторія Ла-Сілья

Історія[ред. | ред. код]

1963 року Чилі було затверджено Чилі як місце для Європейської південної обсерваторії. Відповідно до такого рішення були відряджені експедиції в різні куточки країни, щоб оцінити їхню придатність. Місциною, яку визнали найприйнятнішою, стала Ла-Сілья — гора заввишки 2400 метрів на півдні пустелі Атакама. Вона мала низку переваг: якнайясніший небосхил, доступність та перебувала в державній власності. Спочатку ця гора мала назву ісп. Cinchado-North, проте через незвичайну форму її перейменували на La Silla, що іспанською означає «сідло»[1].

30 жовтня 1964 були підписані контракти на придбання ділянки площею 627 кв.км[1]. Наступного 1965 року звели тимчасові споруди — житло робітників і майстерні.

25 березня 1969 року обсерваторію офіційно відкрив президент Едуардо Фрей Монтальва. На той час там були гуртожитки, майстерні, готелі та кілька дійових телескопів. Телескопи діаметром 1 м і 1,5 м були зведені наприкінці 1960-х, 1968 року до них додали телескоп Gran Prismo Objectif, який раніше використовувався в Південній Африці.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б About La Silla: Its History. ESO. Last Update: 05.02.2013. Архів оригіналу за 30 березня 2012. Процитовано 26 листопада 2019.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |5= (довідка)

Посилання[ред. | ред. код]