Обстріл зупинки «Донгірмаш» у Донецьку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Обстріл зупинки «Донгірмаш» у Донецьку
Частина Російсько-українська війна (з 2014)
Представники ЗМІ оглядають тролейбус ЛАЗ Е183, який постраждав від обстрілу
Мапа
     Орієнтовний район розташування вогневої позиції — підконтрольний Росії Куйбишевський район Донецька
 Місце трагедії
Місце атаки Зупинка громадського транспорту «Донгірмаш» у Донецьку, Україна
Координати 47°57′31″ пн. ш. 37°48′23″ сх. д. / 47.95873° пн. ш. 37.80635° сх. д. / 47.95873; 37.80635Координати: 47°57′31″ пн. ш. 37°48′23″ сх. д. / 47.95873° пн. ш. 37.80635° сх. д. / 47.95873; 37.80635
Мета атаки Терористичний акт під фальшивим прапором[2]
Дата 22 січня 2015
~08:30 (UTC+2)
Спосіб атаки Артилерійський обстріл
Зброя Міномет або артилерійська зброя середнього калібру[3]
Загиблі 8[3]
Поранені 13[3]
Терористи громадяни Росії, які рухались містом та обстрілювали його з кузова вантажівки[4][5]

Артобстріл зупинки транспорту «Донецькгірмаш» у Донецьку — мінометний обстріл транспортної розв'язки 22 січня 2015 року в Ленінському районі Донецька, захопленого проросійськими терористичними угрупуваннями в ході війни на сході України. Обстріл кваліфікований як терористичний акт.

Внаслідок обстрілу загинули 8 осіб, ще 13 отримали поранення. Факт обстрілу також був використаний бойовиками як привід для приниження окремих українських полонених.

Перебіг подій[ред. | ред. код]

22 січня 2015 о 09:00 за київським часом по вул. Купріна була обстріляна зупинка громадського транспорту «Завод Донгормаш». Перший залп припав на трамвайні колії, метрів за 300 від кільця. Наступний — накрив саму кінцеву зупинку громадського транспорту. Боєприпас потрапив в дах магазину поруч із зупинкою[6].

За свідченням очевидців, «було чотири залпи близько пів на дев'яту ранку. Люди попадали як підкошені, у будинках поруч вікна повилітали. На зупинці двоє загиблих, в тролейбусі теж двоє»[7].

За попередніми даними, постраждали трамвай T3SU маршруту № 3 (бортовий № 4115)[8], тролейбус ЛАЗ E183A1 маршруту № 17 (бортовий № 1513)[9], легковий автомобіль Renault Logan і маршрутний автобус.

Зовнішні відеофайли
1. Полонений «кіборг» на місці обстрілу // АРХИВ НОВОРОССИЯ ТВ, 22 січня 2015.

Одразу після обстрілу бойовики влаштували «парад полонених»: на місце трагедії привели колону з 17 військовополонених українських військовиків, серед яких був Олег Кузьміних. Бойовики завдавали ударів йому в обличчя перед відеокамерами, публічно звинувачували у скоєному злочині.[10] Бойовики змусили полонених вантажити тіла загиблих.[11][12]

За попередніми даними від спостерігачів ОБСЄ, на місці події загинуло щонайменше 7 осіб, понад 20 — поранені.[13] Станом на 16:00 22 січня ОБСЄ опублікувало дані, отримані з Донецького моргу, — констатували 8 загиблих.[14]

Через два дні після обстрілу, 24 січня 2015, спостерігачі від HumanRightsWatch повідомили, що воронки на місці обстрілу засипані за наказом «місцевої влади», через що їх обстеження вже не видається можливим[1].

Кваліфікація подій[ред. | ред. код]

Україна[ред. | ред. код]

Згідно з повідомленнями Міністерства оборони України артилерійський обстріл вівся на відстані 15 км від місць дислокації сил АТО. Відомство стверджує, що до обстрілу причетні представники терористів, які вели вогонь із житлових кварталів Донецька[15].

Радник Міністра МВС Антон Геращенко на своїй особистій сторінці Фейсбук повідомив, що українська авіація не застосовувалася і відстань силовиків до місця обстрілу значна. Також він зазначив, що вибухи були з малопотужних боєприпасів. Провину за обстріл Антон Геращенко поклав на Росію[16]. Речник АТО Андрій Лисенко заявив, що найближчі сили АТО знаходяться в селі Піски, а це поза межами досяжності зброї такого виду.[17]

Прокуратура Донецькій області кваліфікує обстріл громадського транспорту в Донецьку як терористичний акт. Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 258 Кримінального Кодексу Україна[2]. У прокуратурі Донецької області заявили, що володіють оперативною інформацією від свідків про вантажний автотранспорт з мінометом, який, перебуваючи в Куйбишевському районі, здійснив артилерійський обстріл у бік Ленінського району Донецька, після чого продовжив рух у бік центру міста[18].

Увечері 22 січня Прокурор ГПУ Віталій Ярема в інтерв'ю на радіо «Ера» заявив, що за даними прокурора Донецької області, загинуло 9 осіб, поранено 7.[19].

ОБСЄ[ред. | ред. код]

Як повідомила моніторингова група ОБСЄ, в 11:00 провела аналіз двох воронок та встановила, що «снаряди були випущені з північно-західного напрямку». Комісія також встановила, що «зброя, використана при обстрілі — міномет або артилерійська установка»[20].

Росія[ред. | ред. код]

Низка проросійських ресурсів одразу після обстрілу назвали ймовірним обстріл 82-мм мінометними мінами. Посилаючись на члена проросійського збройного формування, вони також повідомили що проросійськими силами «розшукується диверсійна група», і що у місті оголошено план-перехоплення щодо сміттєвозів і вантажівок.[5][21]

Незважаючи на те, що Донецьк не належить до території РФ, 22 січня 2015 року Росія відкрила кримінальну справу. Це було зроблено Головним слідчим управлінням Слідчого комітету Росії за фактом загибелі жителів Донецька передбаченого ч. 2 ст. 105, ч. 1 ст. 356 КК РФ (вбивство двох і більше осіб, застосування заборонених засобів та методів ведення війни)[22].

Функціонер ДНР на посаді міністра оборони Володимир Кононов 22 січня 2015 зробив заяву, що обстріл є результатом роботи диверсійної групи, і ця група затримана[23].

Спікер ДНР Денис Пушилін 22 січня 2015 зробив заяву, що обстріл вівся з міномета калібру 120 мм, за його словами «зі сторони України»[22]. Він також сказав, що загинуло 15 осіб: з них 8 осіб загинуло на місці обстрілу, 5 — померли по дорозі в лікарню, 2 — померли в лікарні. На місці помер водій легкового автомобіля, водій тролейбуса Олександр Мірошниченко і 3 пасажири, а також 2 перехожих[24][25].

28 січня 2015 року проросійські сили через соціальні мережі повідомили, що було затримано групу диверсантів з трьох чоловік, що пересувалися містом на машині з мінометом, всі троє — громадяни РФ[4]:

рос. В Донецке была задержана ДРГ противника. 3 человека с минометом обстреливали город, передвигались на машине. Все трое, граждане РФ - 2 из Краснодара, 1 из Краснодарского края.

У 2016 році, через рік після теракту, представники ДНР зробили заяву, що обстріл 22 січня 2015 року був здійснений зі «установки калібром понад 152 мм». Згідно слідства, проведеного ними, на місці обстрілу були знайдені уламки снаряду з «артилерійської установки калібру 203 мм», що за їх припущенням був випущений з гармати 2С7 «Піон»[26].

Влітку 2018 року учасник проросійських НЗФ Денис Лотов опублікував відео, де пояснював обстріл як результат збройної сутички між угрупуваннями російських казаків та батальйону «Оплот». Казаки намагалися обстріляти базу «Оплоту», проте влучили у зупинку громадського транспорту.[27][28][29]

Розслідування[ред. | ред. код]

Офіційне розслідування[ред. | ред. код]

Офіційне розслідування факту обстрілу не проводилось.

Незалежні розслідування[ред. | ред. код]

Зовнішні зображення
1. Воронка крупним планом // Крістофер Міллер, 22 січня 2015.
2. Воронка і тролейбус // gazeta.ru, 22 січня 2015
3. Сліди ураження на тролейбусі // fromdonetsk.net, 22 січня 2015
4. Пам'ятник загиблим від мінометного обстрілу // Денис Григорюк, 22 січня 2016

На основі відзнятих на місці обстрілу фото та відеоматеріалів було проведено декілька незалежних розслідувань: користувачем Livejournal timberhead[30] та автором блогу Ukraine@war DajeyPetros[31][10]. Обидва дослідники на основі положення і форми кратерів, а також завдяки вдалому кадру Крістофера Міллера, що великим планом зняв воронку поряд з телефоном із компасом[32], констатують напрям обстрілу з північного-північного заходу, що збігається з висновками ОБСЄ[30][31]. DajeyPetros робить висновок, що розмір отвору в землі, що менший за телефон, вказує на тип боєприпасу — 82 мм міну[31].

Команда ІнформНапалм звернула увагу також на те, що місцеві жителі повідомляли про мінометний обстріл, що вівся безпосередньо перед трагедією з міських кварталів, зокрема озвучувалися ймовірні місця: «з району Мотодрому»,[31][33] «з району фабрики іграшок»[34].

Реакція[ред. | ред. код]

України[ред. | ред. код]

Трагедія на зупинці у Донецьку — наше спільне горе. Через такі терористичні атаки гинуть мирні українці. Росія має зупинити терористів.

— Офіційний акаунт Павла Клімкіна в Твіттері [1]

  • Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк поклав відповідальність за подію на Росію: «Сьогодні російські терористи знову вчинили жахливий акт проти людяності. Росія несе відповідальність за це.»
  • Голова Донецької обласної державної адміністрації Олександр Кіхтенко засуджує протизаконні та антигуманні дії сепаратистів та висловлює глибокі співчуття загиблим[35].

Інші держави[ред. | ред. код]

  • Міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров висловив співчуття родичам загиблих та побажав якнайшвидшого одужання пораненим жителям. Також у своїй заяві він засудив обстріл, цинічно звинувативши українську сторону:
Стає очевидним, що «партію війни» в Києві та її зарубіжних покровителів не зупиняють людські жертви.

— Заява Міністра закордонних справ Росії С.В.Лаврова у зв'язку з трагедією в Донецьку[2]

Президент Литви Даля Грибаускайте висловилася на підтримку України у цій складній ситуації. У своєму мікроблозі Твіттер вона зазначила, що «українські громадяни платять високу ціну за окупацію та жорстоку агресію. Литва підтримує Україну»[18].

Посол США в Україні, Джеффрі Пайєтт, у своєму мікроблозі Твіттер повідомив, що «шокований знімками обстрілу тролейбуса. Реалізація Мінських угод може зупинити насильство»[18].

Влада Франції заявила, що приголомшена фактом обстрілу зупинки. Франція знову закликала всі сторони негайно та сумлінно виконувати мінські та берлінські домовленості[36].

Міжнародні організації[ред. | ред. код]

На брифінгу заступник глави місії ОБСЄ Александер Хаг заявив, що представники місії знаходяться на місці обстрілу та перевіряють дані. Також він висловив співчуття через розміщення зброї в житлових масивах[13].

Міжнародна правова організація «Міжнародна амністія» (Amnesty International) заявила, що «мінометний обстріл тролейбуса в Донецьку є порушенням міжнародного права та повинен бути неупереджено розслідуваний». Також організація зазначила, що «обидві сторони конфлікту не вживають необхідних заходів для захисту мирного населення»[37].

Список жертв[ред. | ред. код]

Загиблі[ред. | ред. код]

Внаслідок обстрілу загинуло 8 осіб.[14] Їх імена були викарбувані на пам'ятнику рік потому[38].

  1. Афанасенко Тамара Михайлівна, народилася 01949-01-2424 січня 1949 (65 років)
  2. Зуфтенкова Валентина Андріївна, народилася 01958-01-1616 січня 1958 (57 років)
  3. Купріянов Михайло Григорович, народився 01975-03-2424 березня 1975 (39 років)
  4. Мамошин Володимир Павлович, народився 01948-08-3030 серпня 1948 (66 років)
  5. Мірошниченко Олександр Сергійович, народився 01980-02-1515 лютого 1980 (34 роки)
  6. Печеневська Тетяна Сергіївна, народилася 01962-08-1919 серпня 1962 (52 роки)
  7. Торщина Олена Вікторівна, народилася 01964-12-1919 грудня 1964 (50 років)
  8. Широка Валентина Іванівна, народилася 01951-04-2424 квітня 1951 (63 роки)

Поранені[ред. | ред. код]

За даними проросійських джерел, перелік поранених:[39]

  1. Плюш Лілія Вікторівна, 1982 р.н.
  2. Шершнєв Сергій Миколайович, 1962 р.н.
  3. Никон Лілія Валеріївна. 1991 р.н.
  4. Ехріменко Марина Геннадіївна, 1989 р.н.
  5. Николаєв Сергій Олександрович. 1984 р.н
  6. Захаров В'ячеслав Миколайович, 1965 р.н.
  7. Шевчук Павло Олександрович, 1976 р.н.
  8. Кашнікова Наталія Анатоліївна,. 1981 р.н.
  9. Блудов Євген Миколайович, вік — 63 роки.
  10. Павлов Є. І., вік — 35 років.
  11. Грищенко Д. Ф., вік — 33 роки.
  12. Ганченко Л. Н. вік — 76 років.
  13. Габ Н. В., вік — 45 років.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Рік потому, 22 січня 2016 року, на місці обстрілу у Донецьку було відкрито пам'ятник загиблим. На постаменті викарбувані імена 8 осіб і слова[40][38]: «Памяти погибшим от минометного обстрела 22.01.2015г.»

Інше[ред. | ред. код]

Цей теракт разом із обстрілом автобусу під Волновахою та обстрілом Маріуполя ліг в основу фільму «Чорний січень» з циклу Місто героїв, виготовленого Громадським телебаченням Приазов'я[41].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ukraine: Rising Civilian Death Toll. Human Rights Watch (англ.). 3 лютого 2015. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 25 липня 2017. 
  2. а б Левый берег (22.01.15). Прокуратура завела дело против ДНР из-за обстрела троллейбуса. Левый берег. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  3. а б в Spot report by the OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM), 22 January 2015: Shelling Incident on Kuprina Street in Donetsk City (англ.). ОБСЄ. 22 січня 2015. 
  4. а б Ополченцы сообщили о захвате диверсантов из РФ, обстреливавших Донецк. Росбалт. Архів оригіналу за 16 липня 2017. Процитовано 26 липня 2017. 
  5. а б Донецк обстреляла диверсионная группа на мусоровозе. Life.ru (рос.). Архів оригіналу за 4 серпня 2017. Процитовано 4 серпня 2017. 
  6. Обстрел остановки в Донецке: погибли семь человек [Архівовано 25 січня 2015 у Wayback Machine.] // BBC
  7. У Донецьку снаряди влучили в зупинку — є загиблі (фото, відео). Архів оригіналу за 23 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  8. Донецк, трамвайный вагон № 4115. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  9. Донецк, троллейбус № 1513. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  10. а б GRAPHIC: Leninsky bus attack. ukraineatwar.blogspot.co.uk. Архів оригіналу за 6 жовтня 2016. Процитовано 25 липня 2017. 
  11. Бойовики таки вивели полонених кіборгів на вулиці Донецька (фото, відео) (укр.). Архів оригіналу за 21 лютого 2020. Процитовано 25 липня 2017. 
  12. Korrespondent.net. Донеччани намагалися побити полоненого кіборга, привезеного на місце вибу (рос.). Архів оригіналу за 26 жовтня 2017. Процитовано 25 липня 2017. 
  13. а б Українська Правда (22.01.15). ОБСЄ: на зупинці у Донецьку загинули не менше семи людей. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  14. а б ​ОБСЄ: 8 людей загинули і 13 поранено через обстріл зупинки громадського транспорту в Донецьку. Архів оригіналу за 25 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  15. Міністерство Оборони України (22.01.15). Терористами обстріляний тролейбус у Донецьку, загинули мирні мешканці. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  16. Антон Геращенко (22.01.15). Особиста сторінка Антона Геращенко на ФБ. 
  17. Лисенко: Місце трагедії в Донецьку — поза межами дії українських мінометів [Архівовано 23 січня 2015 у Wayback Machine.], УП, Четвер, 22 січня 2015, 13:45
  18. а б в Интерфакс-Украина (22.01.15). Посол США шокирован терактом в Донецке и призывает к соблюдению Минских договоренностей. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  19. Українська Правда (22.01.15). Ярема: Під час обстрілу зупинки в Донецьку 9 людей загинули та 7 поранено. Архів оригіналу за 23 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  20. ОБСЕ: снаряд по остановке в Донецке был выпущен с северо-западного направления. ТАСС. 22.01.2015. Архів оригіналу за 23 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  21. В расстреле на Боссе ДНРовцы обвинили "украинцев на мусоровозе". 22 січня 2015. Архів оригіналу за 4 серпня 2017. Процитовано 4 серпня 2017. 
  22. а б Следственный комитет РФ (22.01.15). По факту убийства мирных граждан при обстреле в Донецке возбуждено уголовное дело (русский). Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 22.01.15. 
  23. Остановку обстреляли диверсанты. Газета.Ru. Архів оригіналу за 30 березня 2019. Процитовано 25 липня 2017. 
  24. Информационно-аналитическая газета "Сегодня" (22.01.15). "Черный" четверг: все подробности трагедии в Донецке (фото,видео). Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  25. РИА Новости (22.01.15). Пушилин: число погибших при обстреле остановки в Донецке выросло до 15. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  26. Обстрел остановки на Боссе год назад велся из артиллерии калибром более 152 мм, - Генпрокуратура ДНР (ФОТО). [недоступне посилання з липня 2019]
  27. Звалили на укропів: у ДНР зізналися про масове вбивство донеччан. Розслідування (укр.). Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 23 липня 2018. 
  28. Бойовик розповів, як "казаки" розстріляли тролейбус в 2015 році у Донецьку (ВІДЕО 18+). dn.depo.ua (англ.). Архів оригіналу за 24 липня 2018. Процитовано 23 липня 2018. 
  29. InfoResist.org. Бандитское днище: Боевики рассказали, как сами обстреляли троллейбус в Донецке и обвинили ВСУ | ВИДЕО. InfoResist (ru-RU). Архів оригіналу за 5 грудня 2021. Процитовано 23 липня 2018. 
  30. а б Кто виноват в трагедии на троллейбусной остановке Донецка: подробный обзор происшествия [Фото + Видео]. Архів оригіналу за 17 травня 2021. Процитовано 25 липня 2017. 
  31. а б в г Очередное кровавое преступление российских террористов: обстрел остановки в Донецке - InformNapalm. InformNapalm (ru-RU). 23 січня 2015. Архів оригіналу за 30 квітня 2020. Процитовано 25 липня 2017. 
  32. Miller, Christopher (22 січня 2015). Impact site of second shell next to trolley line in #Donetsk. cc @EliotHigginspic.twitter.com/ySiv3Valg3. @ChristopherJM. Архів оригіналу за 24 лютого 2019. Процитовано 25 липня 2017. 
  33. Очевидцы сообщают, что людей на остановке в Донецке убили боевики. ОстроВ (ru-RU). Архів оригіналу за 27 березня 2016. Процитовано 25 липня 2017. 
  34. В Донецке снаряд попал в троллейбусную остановку - есть убитые и раненые. NEWSru.com. Архів оригіналу за 13 березня 2017. Процитовано 25 липня 2017. 
  35. Донецкая ОГА (22.01.15). Соболезнование. Управление информационной политики и по вопросам прессы. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  36. РИА Новости (22.01.15). Трагедия на донецкой остановке: стороны обвиняют друг друга. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  37. Интерфакс-Украина (22.01.15). "Amnesty International" настаивает на беспристрастном расследовании расстрела троллейбусной остановки в Донецке. Архів оригіналу за 22 січня 2015. Процитовано 23 січня 2015. 
  38. а б Годовщина обстрела на Боссе. Открытие памятника. Патриотические силы Донбасса. Архів оригіналу за 15 липня 2017. Процитовано 25 липня 2017. 
  39. Список погибших и раненных, пострадавших в результате артобстрела в Донецке (рос.). МИД ДНР. 22 січня 2015. Архів оригіналу за 22 січня 2015.  {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |subtitle= (довідка)
  40. Годовщина теракта на "Боссе". Архів оригіналу за 4 березня 2021. Процитовано 25 липня 2017. 
  41. Місто героїв. Чорний січень [Архівовано 11 жовтня 2016 у Wayback Machine.] — Мережа громадських мовників України

Посилання[ред. | ред. код]