Одеська державна академія технічного регулювання та якості

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одеська державна академія технічного регулювання та якості
OSATRQ
?координати:
Назва латиною Odessa publica Technica Academiae ordinacione et Quality
Тип академія
Країна  Україна
Розташування Одеса
Засновано 1945
Адреса 65020, Україна Україна
Одеса, Кузнечна, 15
Сайт https://osatrq.edu.ua/

Одеська державна академія технічного регулювання та якості — вищий навчальний заклад ІІІ-IV рівня акредитації, створений в 1945 році.

Історія[ред. | ред. код]

  • У 1945 році на підставі подання колегії Комітету із справ мір та вимірювальних приладів при Раді народних комісарів СРСР від 15 червня 1945 року і Постанови Ради народних комісарів СРСР від 2 вересня 1945 року № 13091-р було створено Одеський технікум вимірювань.
  • Одеський технікум вимірювань, як базовий навчальний заклад Держстандарту СРСР, мав свої філії і навчально-консультаційні пункти в містах: Москва, Харків, Ленінград, Свердловськ, Новосибірськ, Біла Церква, Хабаровськ. В 1977 році на базі філій Одеського технікуму вимірювань були утворені Московський та Свердловський середні спеціальні навчальні заклади РРФСР.
  • Наказом Державного комітету СРСР із стандартів від 20 квітня 1984 року створена Білоцерківська філія Одеського технікуму вимірювань.
  • Відповідно до Розпорядження Ради Міністрів СРСР від 1 березня 1990 року № 306, наказу Державного комітету СРСР по народній освіті від 29 квітня 1990 року № 293 «Про створення вищих професійних училищ» та наказу Держстандарту СРСР від 27.04.1990 року № 406 на базі Одеського технікуму вимірювань було створено Одеське вище училище метрології та якості.
  • У зв'язку з проголошенням незалежності України та відповідно до Закону України «Про підприємства, установи, організації, що розташовані на території України» наказом від 28 листопада 1991 року № 44 Державного комітету України по стандартизації, метрології та сертифікації училище було перейменовано в Одеське вище училище метрології та якості Держстандарту України.
  • Відповідно до рішення Міжгалузевої акредитаційної комісії від 18 червня 1993 року (протокол № 5/2), колегії Міністерства освіти України від 23 червня 1993 року (протокол № 13/2), наказу від 31 серпня 1993 року № 122 Держстандарту України училище було реорганізовано в Одеський коледж стандартизації, метрології та сертифікації.
  • На базі Одеського коледжу стандартизації, метрології та сертифікації згідно Розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2007 року N 211 — р створено ВНЗ «Одеський державний інститут вимірювальної техніки».
  • Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 січня 2011 року № 57-р Одеський державний інститут вимірювальної техніки реорганізовано в Одеську державну академію технічного регулювання та якості.

Здобутки та репутація[ред. | ред. код]

За роки існування навчального закладу підготовлено понад 40 тисяч фахівців для республік колишнього Радянського Союзу, України та 38 країн далекого зарубіжжя, серед яких: Республіка Куба, Монгольська Народна Республіка, Республіка Конго, Нігерія, Афганістан, Ірак, Венесуела, Лівія та інші.

За значний внесок у розвиток освіти і науки в галузі стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів, вагомі досягнення у науково-педагогічній діяльності, якісну підготовку фахівців академія нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, а також орденами ДРУЖБИ Соціалістичної Республіки В'єтнам і Народно-демократичної Республіки Лаос, численними грамотами та дипломами інших країн.

Керівництво[ред. | ред. код]

Коломієць Леонід Володимирович — ректор, доктор технічних наук, професор. Заслужений працівник сфери послуг України. Почесний працівник Держспоживстандарту України. Відмінник освіти України. Перший віце-президент Міжнародної Академії Стандартизації.

Структура академії[ред. | ред. код]

До Одеської державної академії технічного регулювання та якості належать:

  1. Коледж Одеської державної академії технічного регулювання та якості — м. Одеса, вул. Ковальська, 15.
  2. Білоцерківська філія Одеської державної академії технічного регулювання та якості — м. Біла Церква, вул. Січневого прориву, 84.
  3. Інститут підвищення кваліфікації фахівців в галузі технічного регулювання та споживчої політики — м. Київ, вул. Юлії Здановської, 18 (ст. м. Васильківська).

Акредитація[ред. | ред. код]

На підставі аналізу інформації, яка була представлена представниками трудового колективу, студентської молоді та Наглядової ради академії під час зустрічі з Міністром освіти і науки Квітом С. М. листом від 29.12.2014 № 1/11-20693 Одеська державна академія технічного регулювання та якості виключена з Переліку вищих навчальних закладів, зазначених у листі Міністерства від 28.11.2014 № 1/9-616 «Щодо оптимізації мережі вищих навчальних закладів».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]