Одеський історико-краєзнавчий музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Одеський історико-краєзнавчий музей
46°29′10″ пн. ш. 30°44′08″ сх. д. / 46.4862639° пн. ш. 30.7356861° сх. д. / 46.4862639; 30.7356861Координати: 46°29′10″ пн. ш. 30°44′08″ сх. д. / 46.4862639° пн. ш. 30.7356861° сх. д. / 46.4862639; 30.7356861
Тип музей
Країна  Україна
Розташування Україна Україна, Одеса
Адреса вул. Гаванна, 4
Засновано 1948
Сайт www.history.odessa.ua
Одеський історико-краєзнавчий музей. Карта розташування: Україна
Одеський історико-краєзнавчий музей
Одеський історико-краєзнавчий музей (Україна)
Мапа

CMNS: Одеський історико-краєзнавчий музей у Вікісховищі

Одеський історико-краєзнавчий музей (ОІКМ) — обласний музей історії міста Одеси і краю.

Будівля музею[ред. | ред. код]

Вхід до музею

Музей розташований в самому центрі Одеси, в особняку палацового типу (особняк Новікова) за адресою вул. Гаванна, 4, побудованому в 1876 році за проектом відомого одеського архітектора Фелікса Гонсіоровського.

Будівля будувалося для одного з великих представників промислово-комерційної еліти того часу — Олександра Яковича Новікова, онука знаменитого одеського купця першої гільдії Іллі Новікова, власника, заснованої в 1806 році, канатної фабрики.

В архітектурі двоповерхового особняка, як і в попередніх творах Фелікса Гонсіоровського, переважає дух стилізаторства, заснований на використанні форм пізнього ренесансу, з варіацією зразків і мотивів, почерпнутих з архітектурної спадщини Італії.

До 1899 року особняк був відомий в Одесі як «Будинок Новикова», а на початку ХХ століття його придбали міські влади. У 1907 році будинок був зданий в оренду Одеському комерційному зборам.

Після жовтня 1917 тут часто змінювалися власники. У парадних залах розміщувалися різні клубні установи, відомчі бібліотеки, обласні партійні курси. Напівпідвальні приміщення і частина залів першого поверху використовувалися як житловий фонд.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше музейна експозиція розмістилася тут в 1948 році. Це була виставка «Героїчна оборона Одеси», на основі якої згодом створили республіканський Музей оборони Одеси.

6 травня 1956 гостинно відчинив двері своїм першим відвідувачам Одеський державний історико-краєзнавчий музей. Він був сформований на базі Музею оборони Одеси та Одеського обласного краєзнавчого музею. Документи, друковані видання, предмети прикладного та образотворчого мистецтва, нумізматичні колекції XVIIXIX століть, пов'язані з історією міста і краю і колись входили до зібрання Музею Одеського товариства історії та старожитностей, Музею книги, Музею Старої Одеси і деяких інших, виявилися складовою частиною його фондів.

У 1983 році музей закрився на капітальний ремонт, який тривав довгих одинадцять років. В результаті силами Одеських художньо-реставраційних майстерень палацові інтер'єри особняка були відновлені в своєму первозданному вигляді.

Колекції[ред. | ред. код]

Зібрання музею налічує близько 120 тисяч експонатів і вважається одним з найкращих в Україні.

У нього входять: документи, підписані Катериною II, Г. Потьомкіним, О. Суворовим, П. Зубовим, М. Кутузовим, І. де Рібасом, А. Ланжероном; архітектурні та інженерні проекти будинків, які сьогодні є візитівкою Одеси; графічні та живописні роботи одеських художників; портретний живопис XVIII — поч. XX ст. пензлі А. Моклаковского, Є. Буковецького, Н. Кузнєцова, Г. Честахівського, Д. Крайнєва; колекції ікон, зброї та предметів побуту, нумізматичні та картографічні матеріали.

Експозиції[ред. | ред. код]

В даний час в музеї діють стаціонарні експозиції: «Стара Одеса», "Одеса і край у Великій Вітчизняній війні. 1941–1945 роки", "Зброя з колекції музею", експозиція відділу "Степова Україна" (виставковий зал, розташовуються за адресою: вул. Ланжеронівська, 24а).

У міру накопичення матеріалів в ході науково-дослідної та збиральної роботи створюються і інші експозиції, що розкривають найрізноманітніші аспекти життя Одеси і краю.

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

Персоналії[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]