Одинадцятий Доктор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Доктор
Одинадцятий Доктор
Актор Метт Сміт
Роки 2010–2013
Перша поява Кінець часу (Частина 2)
Остання поява Час Доктора
Кількість сезонів 3
Появи 39 історій (44 епізоди)
Супутники Емі Понд
Рорі Вільямс
Клара Освальд
Хронологія
Попередній Десятий Доктор (Девід Теннант)
Наступний Дванадцятий Доктор (Пітер Капальді)

Одинадцятий Доктор — дванадцяте втілення вигаданого персонажа Доктора з британського науково-фантастичного телесеріалу Доктор Хто, оскільки втілення після Восьмого Доктора звалося Воїн, а Десятий Доктор здійснив регенерацію двічі. Його з 1 січня 2010 року почав грати Метт Сміт, проте першим його повним епізодом став епізод «Одинадцята година». Остання його поява відбулася 25 грудня 2013 року в епізоді «Час Доктора»[en]. Загалом Одинадцятий Доктор став героєм 44 епізодів.

Кастинг[ред. | ред. код]

Розмови про те, хто ж стане новим Доктором розпочалися 28 червня 2008 року, коли вийшов передостанній епізод четвертого сезону «Вкрадена Земля», наприкінці якого Доктора було смертельно поранено і він почав регенерацію. Відсутність звичного трейлера після титрів дала поштовх до дискусій і спричинила неймовірно високий рейтинг наступної серії. Серед кандидатів на роль Доктора називали Кетрін Тейт[en], яка на той момент грала Донну Ноубл, Роберта Карлайла, Джейсона Стейтема, Алана Девіса і Джеймса Несбіта.

А 29 жовтня того ж року Девід Теннант офіційно оголосив, що залишає серіал. Він це пояснював тим, що чотирьох років, протягом яких він грав Доктора, цілком достатньо. А ще таким чином Девід хотів полегшити перехід серіалу під керівництво Стівена Моффата. Згодом ВВС оголосила, що фаворитом на роль Доктора є Патерсон Джозеф, який уже з'являвся в епізодах «Злий вовк» і «Роздоріжжя». Слідом за ним розглядалася кандидатура Девіда Моррісі, який зіграв у різдвяному спецвипуску «Наступний Доктор»[en]. Іншими кандидатами були Шон Пертві — син актора, який зіграв Третього Доктора, і Джеймс МакЕвой.

"Доктор - це особлива роль, і актор, який її виконує, також повинен бути особливим. Ти маєш бути молодим і старим водночас, ученим і героєм, неслухняним школярем і мудрим татком Всесвіту. Як тільки Метт зайшов до кімнати, вразивши нас новим образом зухвалого Володаря Часу, ми зрозуміли, що це наш хлопець."

Виконавчий продюсер серіалу Стівен Моффат про кастинг Сміта.

Карен Гілан в образі Емі Понд
і Метт Сміт в образі
Одинадцятого Доктора (2009)

26-річний Метт Сміт став наймолодшим актором, який будь-коли виконував роль Доктора. Він на три роки молодший, ніж був Пітер Девісон, коли починав грати П'ятого Доктора. Він був одним із перших, хто прийшов на прослуховування, і його одразу ж затвердили на роль. Творцям серіалу закидали те, що такий юний актор не зможе як слід розкрити образ Доктора. Із прихильниками Доктора Хто погоджувався і голова ВВС—Уельс Пірс Венгер, проте він зазначав, що Сміт досить талановитий і зможе впоратися з таким складним завданням. На такі слова відреагував і сам актор: «Грати Доктора для мене велика честь і неабияке випробування, проте я постарюся з ним упоратись».

Біографія[ред. | ред. код]

Зазнавши серйозних ушкоджень під час битви із Володарями Часу, а також поглинувши багато радіації, щоб урятувати Вілфреда Мотта, Десятий Доктор був змушений регенерувати в Одинадцятого. Перш ніж зробити це, він відвідав усіх своїх попередніх супутників. Одразу після регенерації через довге волосся новий Доктор запанікував, що може бути дівчиною, але згодом почав керувати своєю ТАРДІС, і з новим фірмовим вигуком «Джеронімо!» вирушив на пошуки пригод.

Супутники[ред. | ред. код]

Першою супутницею нового Доктора стала Емі Понд у виконанні Карен Гіллан. Карен також уже брала участь у серіалі — вона знялася в епізоді «Вогні Помпеї». До 6 сезону постійним супутником Доктора стає хлопець, а в 6 сезоні чоловік Емі - Рорі Вільямс(Артур Дарвіл). Нерегулярною супутницею Доктора стає Рівер Сонг - людина з майбутнього Доктора, яка подорожує в часі у протилежному напрямку відносно подорожей Доктора. Її особистість розкривається у 6 сезоні після серії «Хороша людина йде на війну[en]»

Після втрати Пондів у серії «Янголи захоплюють Манхеттен»[en] в серії «Сніговики»[en] з'являється Клара Освін Освальд, яку Доктор вже зустрічав, а в серії «Дзвони святого Іоанна»[en] Доктор зустрічає «оригінальну» Клару Освальд у 21 столітті. В цій же серії вона стає його постійною супутницею.



Постать[ред. | ред. код]

Імідж[ред. | ред. код]

Одразу після регенерації, оцінюючи свою нову зовнішність, Доктор каже: «Я знову не рудий!» Це натяк не те, що у серії «Різдвяне вторгнення» Десятий Доктор повідомив, що завжди хотів бути рудим.

Костюм Одинадцятого Доктора складається із коричневого твідового жакета, рожевої сорочки, темно-коричневих підтяжок, краватки-метелика, підкочених штанів і чорних черевиків.

Фірмова фраза: «Джеронімо!». Також цей Доктор часто повторює, що «метелики — це круто», бо сам він носить краватку-метелик і дуже любить цей елемент свого костюму.

Посилання[ред. | ред. код]