Ола Нордманн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ола Нордманн
Зображення
Карикатури на Олу Нордманна поширені в Норвегії. Ця карикатура виконана Олафом Кроном в 1905 і зображує, як Ола Нордманн несе тягар одразу двох референдумів, що проходили 1905, в той час як на віддалі Європа сміється над ним

Ола Нордманн (норв. Ola Nordmann) — національна персоніфікація Норвегії.[1]

В засобах масової інформації часто використовується для опису трендів, притаманних норвезькому суспільству.[2] Наприклад, заголовок в газеті «Норвежці стали споживати менше молока» також може виглядати як «Ола Нордманн став пити менше молока».

У карикатурах Ола Нордманн як національна персоніфікація Норвегії зазвичай зображується як блондин, одягнений в традиційний норвезький костюм бунад і з вовняним червоним ковпаком на голові — традиційний головний убір норвезьких гномів або Ніссе. Такий головою убір також зазвичай носили норвезькі фермери, переважно в старій норвезькій фермерській культурі. У період національного романтизму фермер часто ототожнювався з норвезьким народом взагалі, що й стало передумовою для такого подання.

Також ім'я Ола Нордманн використовується як ім'я «за замовчуванням» в зразках заповнення анкет, форм, тощо (аналогічно російській Іванов Іван Іванович).

Етимологія[ред. | ред. код]

Ола — поширене чоловіче ім'я в Норвегії, похідне від Олаф (Олав).

Нордманн — етнохоронім норвежців.

Карі Нордманн[ред. | ред. код]

Жіночий еквівалент Ола Нордманна — Карі Нордманн. Разом Карі і Ола Нордманн часто використовуються для опису традиційної норвезької родини.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Definition of Ola Nordmann from Nynorskordboka [Архівовано 16 грудня 2019 у Wayback Machine.] — Det Norske Samlaget — ISBN 82-521-5180-9
  2. Forbruker.no May 2 2006 — Ola Nordmann has become a speculator [Архівовано 16 червня 2006 у Wayback Machine.] -Article in Norwegian detailing how the number of private citizens trading stocks on Oslo Børs has skyrocketed in the last 12 months. — Referenced as an example of the media's use of Ola Nordmann as a national personification.