Олександр Невський (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Невський
рос. Александр Невский
Жанр Історичний фільм
Режисер Сергій Ейзенштейн
Сценарист Сергій Ейзенштейн
У головних
ролях
Абрикосов Андрій Львович[1], Черкасов Микола Костянтинович, Охлопков Микола Павлович, Dmitry Orlovd, Vasily Novikovd, Блинников Сергій Капітонович, Варвара Массалітіноваd[1], Івашова Валентина Семенівна, Данилова Олександра Сергіївна, Vladimir Ershovd, Lev Fenind і Naum Rogozhind
Оператор Едуард Тіссе
Композитор Сергій Прокоф'єв
Кінокомпанія Мосфільм
Дистриб'ютор Державний комітет СРСР з кінематографії і Netflix
Тривалість 122 хв
Мова російська
Країна СРСР
Рік 1938
IMDb ID 0029850
CMNS: Олександр Невський у Вікісховищі

«Олександр Невський» (рос. «Александр Невский») — російський радянський історичний  пропагандистський[2] фільм 1938 року режисера Сергія Ейзенштейна про новгородського князя Олександра Ярославича та його перемогу в битві на Чудському озері 1242 року. Деякі неофіційні російські джерела зауважують що в реальності Олександр Ярославич не міг брати участі у цій битві так він на той момент був дитиною


Фільм було знято на держзамовлення, і як з'ясувалося пізніше, режисер Сергій Ейзенштейн написав сценарій та поставив фільм на персональне замовлення Й. Сталіна[3].

Картина належить до класичних радянських пропагандистських фільмів. Вона вважається найкращою роботою С. Ейзенштейна. Останній отримав за неї Сталінську премію і ступінь доктора мистецтвознавства без захисту дисертації.

Напередодні Другої світової війни фільм був знятий з прокату через політику добросусідства СРСР та Третього Рейху, однак у 1941 році, після початку німецько-радянської війни, повернувся на екрани.

Музику до фільму написав російський композитор Сергій Прокоф'єв.

Попри численні історичні огріхи та відверту пропаганду германофобії і ненависті до Заходу, «Олександр Невський» був одним з наймасовіших радянських фільмів.

У ролях[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Виноски[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.cinematografo.it/cinedatabase/film/aleksandr-nevskij/1256/
  2. Кевин Дж. МакКенна. Послание из прошлого России: функция пословицы в классическом фильме Сеогея Эйзенштейна «Александр Невский». КиберЛеника. Архів оригіналу за 29 березня 2019. Процитовано 11 грудня 2017. 
  3. РИА.НОВОСТИ: 70 лет «Александру Невскому»: как Сталин сохранил жизнь полководцу. Архів оригіналу за 13 грудня 2014. Процитовано 22 березня 2013. 
Помилка цитування: Тег <ref> з назвою "video", визначений у <references>, не використовується в попередньому тексті.