Біланюк Олекса-Мирон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Олекса-Мирон Біланюк)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олекса-Мирон Біланюк
Народився 15 грудня 1926(1926-12-15)
Сянічек біля Сянока
Помер 27 березня 2009(2009-03-27) (82 роки)
Валінґфорд, Пенсільванія, США
Країна Україна Україна
Діяльність фізик
Alma mater Університет Мічигану
Галузь ядерні реакції, тахіони
Членство НАН України
Наукове товариство імені Шевченка

Оле́кса-Миро́н Біланю́к (15 грудня 1926, Сянічек на Лемківщині — 27 березня 2009, Валінґфорд, Пенсільванія, США) — професор, фізик, президент Української вільної академії наук (1998—2005), іноземний член НАН України, дійсний член НТШ, співавтор концепції тахіонів, яка започаткувала новий напрям сучасної фізики.

Біографія[ред. | ред. код]

Я — «твердий» лемко, признає Біланюк. Народився у селі Сянічку біля міста Сянока. Олексу як 16-річного хлопця вивезли на роботу до Німеччини; опісля і вивезли до Німеччини його батьків. Перебував з батьками в американській зоні окупації, яких віднайшов з допомогою повідомлень ООН. Живе понад 40 років у Північній Америці.

Освіта[ред. | ред. код]

Олекса їде на навчання до Бельгії, а батьки переїхали до Північної Америки. Далі — навчання у Мічиганському університеті, де одержує два магістерські дипломи — з математики та фізики і докторський — з ядерної фізики. Біланюк — ядерний фізик за спеціальністю — ядерні реакції: своїм дослідженням Олекса Біланюк віддав понад сорока років, але роботу вважає незавершеною.

Дослідницька праця[ред. | ред. код]

Після закінчення навчання два роки працював в Аргентині над новим циклотроном. Пізніше повернувся до Америки й тридцять років працював викладачем у Свартморському університеті, займався науково-дослідницькою роботою. Працював з вченими-фізиками Франції, Італії, Німеччини, Китаю, Японії.

У 1976 як американський вчений був запрошений Київським інститутом ядерних досліджень.

Про тахіони[ред. | ред. код]

У 1962 разом з індійським вченим Сударшаном (Sudarshan) опублікував наукову статтю про теорію можливості існування тахіонів — частинок, що рухаються швидше від світла.

Ми довели, що сучасні фізичні закони не заперечують існування частинок, які рухаються швидше від світла — до появи нашої праці панувала думка, що це неможливо.
Олекса Біланюк:
«Наші дослідження світ сприйняв не одразу. Спочатку на нас дивилися, мов на диваків, і не хотіли друкувати наші праці, щоразу закидаючи нас різними запитаннями. Ґрунтовно відповідаючи на закиди рецензентів, ми спочатку ображалися на них, але згодом були їм лише вдячні, бо коли нарешті нашу працю з Джорджем Сударшаном визнали класичною теорією, ми уникнули цих різних запитань від наших опонентів.»[1]

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Біланюк — член редакційної колегії «Українського фізичного журналу», що видається Київським інститутом теоретичної фізики.

Співпрацюю з редакторами українсько-англійського і англо-українського фізичного словника, зокрема з головним редактором О. Кочергою.

А ще разом з віце-президентом НАН України В. Бар'яхтаром, академіками Д. Струком, М. Бродиним, О. Ситенком, Ю. Даревичем з Торонто та доктором В. Шендеровським працюємо над виданням п'ятитомної енциклопедії з фізики, яка була б й посібником для вчителів та професорів при підготовці лекцій українською мовою.[2]

Біланюк — президент Української академії мистецтв і наук у США

Сім'я[ред. | ред. код]

Одружений з Ларисою — українкою. Його дві дочки-американки добре знають українську мову: старша — архітектор у Сан-Франциско; молодша — дослідниця двомовності та багатомовності як стабільності чи нестабільності суспільства.

Праці[ред. | ред. код]

  • Біланюк О. «Тахіони».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Зустріч з дослідником тахіонів//Пендерецька Марія, «Аудиторія», 24 травня 1996
  2. Дані на 2002 за: Зустріч з дослідником тахіонів//Пендерецька Марія, «Аудиторія», 24 травня 1996

Джерела[ред. | ред. код]

  • Концепції тахіонів — 40 років / Гречин К. — «Аудиторія», ч. 17, 31.05—6.06. 2002 р.
  • Помер Олекса Біланюк. // Свобода, 3 квітня 2009.
  • Таращенко Д. Т. Енциклопедія сучасної України / ред. кол.: І. М. Дзюба [та ін.] ; НАН України, НТШ, Коорд. бюро Енцикл. Сучас. України НАН України. — К. : Поліграфкнига, 2003. — Т. 2 : Б — Біо. — С. 761. — ISBN 966-02-2681-0.
  • Олекса Біланюк // Бюлетень НТШ-А. 32(48) 2011. — С. 54.

Посилання[ред. | ред. код]