Олесь Анатолійович Міхалевич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олесь (Олексій) Анатолійович Міхалевич
біл. Алесь Анатольевіч Міхалевіч
Алесь Анатолевіч Міхалевіч
Народився 15 травня 1975(1975-05-15) (48 років)
Мінськ, БРСР
Країна  СРСР
 Білорусь
Діяльність політик
Alma mater Faculty of Law of the Belarusian State Universityd (1997) і Білоруський гуманітарний ліцей імені Якуба Коласаd
Науковий ступінь доктор філософії
Членство Second convocation of the Coordination Councild і Movement for Freedomd
Титул Кандидат у Президенти Білорусі
Партія Білоруський народний фронт
Нагороди

Олесь (Олексій) Анатолійович Міхалевич (біл. Алесь Міхалевіч; нар. 15 травня 1975, Мінськ) — білоруський громадський і політичний діяч, кандидат у президенти Республіки Білорусь.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Мінську в сім'ї наукових співробітників Національної академії наук Білорусі (тоді Академії наук БРСР).

Навчання[ред. | ред. код]

Навчався в математичній школі №19 м. Мінська, Білоруському гуманітарному ліцеї.

У 1997 році закінчив юридичний факультет Білоруського державного університету за фахом “політолог-юрист”. Під час навчання в університеті очолював Об'єднання Білоруських Студентів (Задзіночаньне Беларускіх Студэнтаў) – громадську організацію, що захищає права білоруських вузів. Стажувався у Варшавському (Польща) й Оксфордському (Англія) університетах.

Робота[ред. | ред. код]

У 1997 році, після закінчення університету, створив та очолив організацію, яка займалася молодіжними обмінами й туризмом, і завдяки якій понад 2000 молодих людей змогли побувати в країнах Західної і Центральної Європи.

З 2000 року працював заступником директора, генеральним директором СП “Аркадія”, що спеціалізувався на туристичному бізнесі. У зв'язку із участю керівника підприємства в парламентських виборах 2004 року сама компанія стала об'єктом численних перевірок та інспекцій. Сьома перевірка спонукала Олеся Міхалевича звільнитися з посади генерального директора СП “Аркадія”.

З 2005 р. – антикризовий керівник, акредитований Міністерством економіки РБ.

У 2007 – 2008 рр. – юрисконсульт Асоціації інвалідів війни в Афганістані.

У 2008 – 2010 рр. – юрист Білоруської незалежної профспілки.

Особисте[ред. | ред. код]

Олесь Міхалевич із юності захоплюється рок-музикою (The Beatles, The Doors, Deep Purple; “ДДТ”; “Н.Р.М”, “Крама”, “Нейро Дюбель”) та історичною літературою. Грає у сквош і настільний теніс. Окрім рідних білоруської та російської, також вільно володіє англійською і польською мовами, вивчає німецьку.

Рядовий запасу ВС РБ (не проходив термінову службу внаслідок короткозорості середнього ступеня).

Одружений, батько двох дочок. Розлучений. Дочки: Леся (Лєся), 2000 року народження, Олена (Альона), 2009 року народження.

Політична діяльність[ред. | ред. код]

У 2004 – 2008 рр. – заступник голови партії Білоруський народний фронт. Після висунення на пост голови партії в 2008 р. та пропозиції програми з її реформування виключений з організації за публічну критику керівництва.

З 2003 по 2007 рр. – депутат Пуховицької районної ради Мінської області, координатор Асамблеї депутатів місцевих рад. У той же час – видавець газети “Регіон” (м. Мар’їна Горка Мінської області), ініціатор ряду рішень з розширення повноважень органів місцевого самоврядування.

27 січня 2010 року публічно оголосив про початок своєї кампанії з висунення на пост президента Білорусі як незалежний кандидат.

Наступного ранку після президентських виборів, 20 грудня 2010 Міхалевича було затримано й доправлено в СІЗО, де він пробув до вечора 19 лютого 2011. Вийшовши на волю, Міхалевич публічно заявив про катування в'язнів у СІЗО та скерував відповідну заяву до Прокуратури Білорусі та ООН.[1] Невдовзі після того він виїхав до України, порушивши підписку про невиїзд.[2] 23 березня Чехія дала політичний притулок Міхалевичу.[3]

1 червня 2011 білоруська прокуратура оголосила Міхалевича в міжнародний розшук.[4]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]