Мінеральні оливи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мінеральна моторна олива

Мінера́льна оли́ва[1], мінеральне масло[2], мінеральне мастило (рос. минеральные масла; англ. petroleum oils, coal oils, нім. Mineralöle n pl) — суміш рідких вуглеводнів, яку видобувають із мінеральних речовин, є продуктом перегонки нафти, вугілля і смолистих сланців;[2] рідкі суміші висококиплячих вуглеводнів (tкип = 300—600°С), насамперед алкілнафтенових і алкілароматичних. Використовується в техніці як мастильний, електроізоляційний, консерваційний матеріал, робоча рідина, зв'язуюча речовина (ДСТУ 3437).

Оливи — найбільш низькомолекулярні вуглеводневі гібриди. Вони надають зв'язуючим рухливість, плинність і служать джерелом утворення смол. Адгезійна активність у олив незначна. Вуглеводневий склад олив у різних зв'язуючих неоднаковий.

Розрізняють мастильні, моторні, газотурбінні, трансмісійні, циліндрові, індустріальні, трансформаторні, компресорні, антикорозійні та інші оливи.

Мінеральні оливи розрізняють:

  • за способом виробництва — дистилятні (отримують дистиляцією нафти), залишкові (видаленням небажаних компонентів з масляних гудронів), компаундовані (змішуванням дистилятних і залишкових);
  • за ділянками застосування — мастильні і немастильні.
Обробка мінеральною оливою поверхні стола для нарізання м'яса

Водорозчинна мінеральна олива[ред. | ред. код]

Водорозчинна мінеральна олива (рос. водорастворимое масло; англ. water-soluble lubricant; нім. wasserlösliches Öl n) — у морському буровому устаткованні — спеціальний концентрат для готування робочої рідини, що використовується в системі гідравлічного керування підводним гирловим устаткованням.

Використовується також у косметиці, як дешева сировина (в основному у кремі). У складі продукту позначається як Mineral oil.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  2. а б Масло // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.

Література[ред. | ред. код]