Середньодонська операція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Середньодонська операція
(операція «Малий Сатурн»)
Друга світова війна
Сталінградська битва
Операція «Малий Сатурн»
Операція «Малий Сатурн»

Операція «Малий Сатурн»
Дата: 16 грудня — 30 грудня 1942
Місце: Сталінград, СРСР
Результат: зрив німецької операції «Вінтергевіттер» з деблокади оточенної 6-ї армії
Сторони
Третій Рейх
Італія
Румунія
СРСР
Командувачі
Максиміліан фон Вейхс
(група армій «B»)

Еріх фон Манштейн
(група армій «Дон»)

Голіков П. І.
(Воронезький фронт)

Ватутін М. Ф.
(Південно-Західний фронт)

Середньодонська́ опера́ція (кодова назва — операція «Малий Сатурн») (16 грудня — 30 грудня 1942 року) — наступальна операція військ Південно-Західного фронту і лівого крила Воронезького фронту. Була проведена у ході розвитку контрнаступу Червоної армії під Сталінградом.

Після оточення 6-ї німецької армії в районі Сталінграда радянське командування почало підготовку операції з метою розгрому німецьких військ на середньому Дону з подальшим просуванням на Ростов (операція «Сатурн»). Однак у зв'язку з наступом військ Вермахту 12 грудня з району станції Котельникове з метою деблокування 6-ї армії командування радянських військ вирішило замість удару на Ростов направити основні зусилля на південний схід з виходом на Морозівськ, розгромити морозівське угруповання німецьких військ і зірвати спроби деблокади.

В результаті проведеної операції радянські війська завдали поразки німецькій групі армій «Дон», вийшли в її тил, просунувшись на 150—200 км. Для ліквідації прориву німецьке командування змушене було використовувати резерви, що були призначені для деблокування оточеної під Сталінградом 6-ї армії Фрідріха Паулюса, та відмовитися від подальших спроб наступу на Сталінград.

Посилання[ред. | ред. код]