Операція ТУКАН

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Операція ТУКАН (англ. TOUCAN, ісп. Operación Tucán) — спільна операція КДБ/ДГІ з дезінформації та викривлення суспільної думки, направлена проти уряду Чилі очоленого Августо Піночетом. За словами колишнього офіцера КДБ Василя Мітрохіна, ідея операції належить Юрію Андропову.

Операція переслідувала дві мети: організувати правозахисні організації для тиску на ООН, та забезпечити негативне висвітлення режиму Піночета в пресі. В 1976 році, на початку операції, в New York Times було надруковано 66 статей присвячених правам людини у Чилі, 4 присвячених режиму Червоних кхмерів у Камбоджі та 3 статті про дотримання прав людини на Кубі.

Під час операції КДБ також сфабрикував лист, яким ЦРУ було прив'язано до кампанії політичних переслідувань чилійського Управління національної розвідки. Багато журналістів, включно з Джеком Андерсоном з New York Times, використали цей лист як доказ причетності ЦРУ до брудних моментів операції «Кондор».

Література[ред. | ред. код]

  • Andrew, Christopher; Mitrokhin, Vasili. The World Was Going Our Way: The KGB and the Battle for the Third World. Basic Books (2005)
  • Horne, Alistair.Small Earthquake in Chile: A Visit to Allende's South America. Papermac (1990)
  • Billingsley, Lloyd. «Chili con Commies[недоступне посилання з червня 2019]Frontpage Magazine (24 січня 2006).