Операції та місії НАТО

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Операції та місії НАТО (англ. NATO Operations) — ініційовані і проведені під контролем збройних сил країн-учасниць Організації Північноатлантичного договору різного роду операції, місії і командні навчання.

Активізувавши свій вплив у часи холодної війни, країнами-учасницями Альянсу було проведено безліч військових операцій, гуманітарних місій, командних навчань тощо, які, у першу чергу, були спрямовані на деескалацію конфлікту в гарячих точках світу, а також з метою відпрацьовувати дії Альянсу в разі ескалації конфлікту, який гіпотетично міг би призвести до військової сутички між Альянсом та державами-агресорами.

У виконанні завдань НАТО в усьому світі беруть участь близько 140 тис. військовослужбовців, які успішно проводять складні наземні, повітряні та морські операції. Ці сили діють на цей час в Афганістані, Косово, Лівії, у Середземному морі, біля берегів Африканського Рогу, в Іраку і в Сомалі.

У 20-му столітті найбільше операцій під егідою НАТО було проведено на території колишньої Республіки Югославії (Сербії, Боснії і Герцеговини, Косово), а у 21-му — на території Афганістану.

Операції НАТО на території колишньої Югославії[ред. | ред. код]

Дата початку Дата закінчення Назва Місце проведення Короткий опис
16 липня 1992 22 листопада 1992 «Морський монітор»
англ. Maritime Monitor
Боснія і Герцеговина Операція НАТО, яка проведена під час Боснійської війни з метою дотримання санкцій, введених проти колишньої Югославії відповідно до резолюцій Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй 713. Завданням учасників було патрулювання міжнародних вод вздовж узбережжя Чорногорії[1].
16 жовтня 1992 12 квітня 1993 «Повітряний монітор»
англ. Sky Monitor
Боснія і Герцеговина Місія НАТО з відстеження несанкціонованих польотів в повітряному просторі Боснії і Герцеговини під час Боснійської війни. Операція почалася у відповідь на резолюцію Ради Безпеки ООН 781, яка встановила заборону на використання військових літаків в боснійському повітряному просторі[2].
22 листопада 1992 22 листопада 1993 «Морська гвардія»
англ. Maritime Guard
Югославія Операція-блокада колишньої Югославії силами НАТО в міжнародних водах Адріатичного моря. Операція проводилась на підтримку резолюції Ради Безпеки ООН 787, в якій містився заклик до усіх держав забезпечити дотримання ембарго щодо Югославії. Резолюція уповноважила НАТО використовувати силу та дозволяла зупиняти, перевіряти і не пропускати судна, що прямували до колишньої Югославії. Усі судна, що прямували до або з територіальних вод колишньої Югославії, зупинялись для перевірки їх вантажів та маршруту[3][4][5]..
12 квітня 1993 20 грудня 1995 «Заборонений рейс»
англ. Deny Flight
Боснія і Герцеговина, Хорватія Операція НАТО, яка розпочалася з метою примусового виконання рішення Організації Об'єднаних Націй для забезпечення безпольотної зони над Боснією і Герцеговиною. Організація Об'єднаних Націй та НАТО пізніше розширилі місію операції і включили забезпечення безпосередньої авіаційної підтримки для військ ООН та завдавання повітряних ударів по цілях у Боснії[6].
15 червня 1993 2 жовтня 1996 «Сильна охорона»
Sharp Guard
Югославія Кількарічна спільна морська блокада поставок до колишньої Югославії силами НАТО і Західноєвропейського союзу в Адріатичному морі. В пошуку і зупинці суден, що намагалися обійти блокаду, брали участь військові кораблі і морські патрульні літаки з 14 країн-учасниць Альянсу[7][8][9][10].
30 серпня 1995 15 вересня 1995 «Рішуча сила»
англ. Deliberate Force
Боснія і Герцеговина, Сербія Серія повітряних бомбардувань авіацією НАТО позицій боснійських сербів у 1995 році під час Боснійської війни, перша значна військова акція Північноатлантичного альянсу на просторах колишньої Югославії[11][12].
20 грудня 1995 20 грудня 1996 англ. Implementation Force Боснія і Герцеговина Річна багатосторонна миротворча акція, метою якої було встановлення та забезпечення заборони на польоти потвітряним простіром країн колишньої Югославії[13].
24 березня 1999 10 червня 1999 «Союзна сила»
англ. Allied Force
Югославія Військова бомбардувальна операція блоку НАТО проти Югославії в період з 24 березня по 10 червня 1999 року, що стала завершальним етапом Косовської війни, призвівши до виводу югославських військ з території краю Косово й Метохія та до його переходу під контроль сил НАТО, а пізніше — ООН[14].
12 червня 1999 триває англ. KFOR Косово Міжнародні сили під керівництвом НАТО, відповідальні за забезпечення стабільності в Косово (спочатку Автономний край Косово та Метохія Республіки Сербія, а з 17 лютого 2008 — Республіка Косово). Сили KFOR були створені згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН № 1244[15].
20 червня 1998 2 грудня 2004 англ. SFOR Боснія і Герцеговина Основна мета сил СФОР полягала в утворенні безпечних умов для цивільного та політичного відновлення Боснії і Герцеговини. Зокрема, контингент СФОР відповідав за стримування та попередження нових бойових дій, утворення сприятливих умов для подальшого розвитку мирного процесу, а також надання підтримки цивільним організаціям, які беруть участь у цьому процесі, вибірково та з урахуванням наявних сил і засобів[16].
16 грудня 2002 31 березня 2003 «Елайд хармоні»
англ. Allied Harmony
Республіка Македонія Третя[17] військова операція НАТО на території колишньої Югославії в Республіці Македонія, яка була спрямована на захист спостерігачів з Організації з безпеки і співробітництва в Європі, які виконували місію спостереження за виконанням мирного плану в Македонії. Місія була логічним продовженням попередньої операції «Ембер Фокс».

Операції в Афганістані[ред. | ред. код]

Дата початку Дата закінчення Назва Місце проведення Короткий опис
липень 2006 липень 2006 «Перс»
англ. Perth
провінція Урузган, Афганістан Операція була проведена силами США та Австралійським загіном спеціальних операцій під командуванням лейтенанта Марка Смертхарста[18].
16 вересня 2006 15 січня 2007 «Гірська лють»
англ. Mountain Fury
провінції Пактіка, Хост, Логар, Газні, Афганістан Операція НАТО, яка була спрямована на очистку повстанців Талібану в східних провінціях Афганістану[19].
3 лютого 2007 27 лютого 2007 «Криптоніт»
англ. Kryptonite
провінція Гільменд, Афганістан Спільна військова операція Міжнародних сил сприяння безпеці (МССБ) у складі Нідерландів, Великої Британії і Афганської національної армії під патронатом НАТО. Складова частина операції «Ахіллес». Головним завданням операції було поставлено очищення району навколо греблі Каджакай, що знаходилась під контролем талібів, а також ремонт гідгоелектростанції та відновлення постачання електроенергії. Нерегулярні бої точилися навколо території греблі, а також міста Муса Кала протягом 10 днів, поки коаліційні війська змогли захопити плацдарм для подальшого наступу[20].
6 травня 2007 30 травня 2007 «Ахіллес»
англ. Achilles
провінція Гільменд, Афганістан Військова операція НАТО, головною метою якої було очищення провінції Гільменд від талібських бойовиків. Операція розпочалася 6 березня 2007 року. Вона є найбільш успішною наступальною операцією проведеною НАТО в Афганістані на сьогоднішній день. Представники НАТО повідомили, що, на відміну від попередніх операцій, таліби уникали прямої конфронтації на користь партизанської тактики[21].
30 травня 2007 14 червня 2007 «Кірка-Ручка»
англ. Pickaxe-Handle
провінція Гільменд, Афганістан Операція була своєрідним продовженням місії під «Ахіллес», завданням якої було відбити наступ талібів в провінції Гільменд. Операція була проведена за сприяння Королівських збройних сил Великої Британії[22].
24 липня 2007 27 липня 2007 «Молот»
англ. Hammer
провінція Гільменд, Афганістан Військова операція НАТО під керівництвом Великої Британії на території провінції Гільменд в Афганістані. Наступ спеціально сформованої групи під кодовою назвою Чакуш або Молот, розпочався в ніч на 24 липня 2007 в районі між територіями Хайдерабад і Мірмандаб, на північному сході міста Геришк. Операція мала на меті витіснення сил Талібану з районів верхньої долини Геришк в провінції Гільменд.
жовтень 2007 листопад 2007 «Гарекате Йоло»
англ. Harekate Yolo
Афганістан Операція, яка складалася з двох частин за участю НАТО і збройних сил Афганістану проти талібів на півночі країни, і була проведена у рамках війни в Афганістані.
13 травня 2008 23 травня 2008 «Вапно»
баск. Karez
провінція Бадгіс, Афганістан Військова операція, проведена 13-23 травня 2008 року під час війни в Афганістані за участі норвезьких та німецьких сил МССБ і афганських урядових військ проти талібів. Метою було усунення талібів, які перегрупувалися в регіоні після операції «Harekate Yolo» в кінці 2007 року[23].
27 серпня 2008 5 вересня 2008 «Саміт Орла»
англ. Eagle's Summit
провінція Гільменд, Афганістан Військова операція, проведена НАТО і Афганською національною армією з метою транспортувати 220-тонну турбіну на греблю Каджаки в провінції Гільменд через територію, контрольовану талібами. Операція завершилася успіхом коаліції. В основному в ній брали участь британські війська, і, як стверджувалось, це була одна з найбільших логістичних операцій, проведених британською армією з часів Другої світової війни. Операція отримала свою назву від орла зображеного на емблемі 16-ї повітряно-штурмової бригади[24]..
11 грудня 2008 26 грудня 2008 «Червоний кинджал»
англ. Red Dagger
провінція Гільменд, Афганістан Операція, що проходила 18 днів за участі британських військ, а також за сприяння данських, естонських і афганських військовослужбовців — в районі Лашкаргах, адміністративного центру провінції Гільменд. До проведення операції були в цілому залучено 1500 британських військовослужбовців, які діяли за підтримки авіації і важкої бронетехніки[25].
6 лютого 2009 7 лютого 2009 «Дизель»
англ. Diesel
провінція Гільменд, Афганістан Рейд британських військ кількістю 700 військовослужбовців з: 45,42,3 бригад Королівської морської піхоти, підрозділу розвідки, а також 1-го механізованого батальйону розвідки Королівського полку принцеси Вельської на талібську фабрику з виготовлення наркотиків, що була укріпленою фортецею у верхній долині району Сангін в провінції Гільменд, Афганістан. Згідно звіту Великої Британії, в результаті операції, 7 лютого 2009 року, вдалося захопити чотири фабрики а також готові тартії героїну і опіуму на загальну суму більш ніж 50 мільйонів фунтів стерлінгів[26].
16 грудня 2009 18 грудня 2009 «Септентріон»
англ. Septentrion
Афганістан 36-годинна військова операція ISAF під керівництвом НАТО, яка проходила 16-18 грудня 2009 року, в долині Узбін, що на сході Афганістану. Метою операції було підтвердити суверенітет афганських сил безпеки в північній частині долини Узбін, а також встановити афганський прапор в селищі, яке було стратегічним об'єктом[27][28][29].
29 травня 2009 1 червня 2009 „Березневий лев“
англ. Mar Lewe
провінція Гільменд, Афганістан Триденна[30] операція міжнародних сил сприяння безпеці, яа була проведена в провінції Гільменд.
18 липня 2009 28 липня 2009 „Орел“
англ. Eagle
провінція Кундуз, Афганістан Військова операція, яка проводилась військами МССБ (ISAF) і Афганською національною армією в липні 2009 року з метою змусити вивести бойовиків Талібану з провінції Кундуз.

Інші операції[ред. | ред. код]

Дата початку Дата закінчення Назва Місце проведення Короткий опис
30 березня 2004 триває „Балтійська Повітряна Поліція“
англ. Baltic Air Policing
Литва, Латвія, Естонія Операція НАТО в рамках сил швидкого реагування НАТО, що проводиться з березня 2004 задля захисту повітряного простору трьох балтійських держав: Латвії, Литви, Естонії[31].
жовтень 2008 грудень 2008 „Союзницький постачальник“
англ. Allied Provider
Аденська затока Перша військово-морська операція НАТО по боротьбі з піратством біля берегів Сомалі та в Аденській затоці, котра проводилась з жовтня по грудень 2008 року, для стримання та не допущення піратських атак і дій в даному регіоні[32].
24 березня 2009 серпень 2009 „Союзницький захисник“
англ. Allied Protector
Індійський океан, Аденська затока, Аравійське море, Африканський ріг Друга місія НАТО по боротьбі з піратством біля берегів Африканського рогу та в Аденській затоці, що продовжує роботу першої антипіратської операції НАТО „Союзницький постачальник“ і направлена на стримання піратських дій в цьому регіоні та біля берегів Сомалі, дія якої продовжувалась з 24 березня до серпня 2009 року[33].
17 серпня 2009 триває „Океанський щит“
англ. Ocean Shield
Індійський океан, Аденська затока, Аравійське море, Червоне море Поточна операція НАТО, яка направлена на боротьбу з сомалійськими піратами в Аденській затоці та вздовж берегів Африканського рогу. Розпочалася 17 серпня 2009 року на основі результатів двох попередніх операцій в цьому регіоні — Операція „Союзницький постачальник“ та Операція „Союзницький захисник“[34].
23 березня 2011 31 жовтня 2011 «Спільний захисник»
англ. Unified Protector
Лівія Спільна операціях міжнародних сил з безпеки у Лівії (згідно резолюцій Ради Безпеки ООН 1970 і 1973)[35].

Військові навчання НАТО[ред. | ред. код]

Дата початку Дата закінчення Назва операції Місце проведення Короткий опис
25 лютого 1952 16 березня 1952 «Великий шолом»
англ. Grand Slam
Середземне море Одні з перших основних військово-морських стратегічних навчань 1952 року[36][37] новоствореної Організації Північноатлантичного договору, мета яких була стримати можливу агресію і забезпечити оборону Західної Європи від повітряних і підводних атак.
14 вересня 1952 25 вересня 1952 англ. Mainbrace Атлантичний океан Наймасштабніші військово-морські навчання в історії НАТО[38]. До навчань були залучені 80 000 військових, більше 200 кораблів і 1000 літаків. Відпрацьовувались дії при можливій загрозі Альянсу.
листопад 1952 листопад 1952 англ. Longstep Туреччина Десятиденні військово-морські навчання НАТО, які проводилися в Середземному та Егейському морях з метою комбінованої координації між наземними, сухопутними і морськими силами. У навчаннях взяли участь щонайменше 170 військових кораблів і 700 літаків[39][40].
3 вересня 1957 12 вересня 1957 «Удар у відповідь»
англ. Strikeback
Норвезьке море Десятиденні військово-морські навчання, мета яких була зімітувати можливий тотальний радянський напад на Альянс. У навчанні взяли участь не менше 250 000 військових, 300 кораблів і 1 500 літаків[41].
вересень 1957 вересень 1957 «Велика глибина»
англ. Deep Water
Туреччина Військово-морські навчання, які проводилися в Середземному морі, метою яких було змоделювати захист Дарданелли від можливого радянського вторгнення[42].
2 листопада 1983 11 листопада 1983 «Умілий лучник»
англ. Able Archer 83
Західна Європа Десятиденні командні навчання НАТО, які розпочалися 2 листопада 1983 року, охопивши територію усієї Західної Європи. Хід навчань контролювався командуванням збройних сил Альянсу зі штаб-квартири, що в Монсі. У ході навчань відпрацьовувалися дії Альянсу в разі ескалації конфлікту, який гіпотетично міг би призвести до початку ядерної війни[43]. Під час цих навчань 1983 року вперше були використані нові унікальні коди зв'язку та режим повного радіомовчання, а також, окрім цього, до навчань були залучені глави ряду країн-учасниць Півчнічноатлантичного договору. Під час Able Archer був відпрацьований режим максимальної боєготовності, який теоретично надавав можливість використання ядерної зброї.
4 жовтня 2001 триває «Активні зусилля»
англ. Active Endeavour
Середземномор'я Військово-морська операція Організації Північноатлантичного договору, яка проводиться у Середземному морі, мета якої запобігти пересуванню терористів або зброї масового знищення[44].
2004 12 грудня 2011 Тренувальна місія НАТО у Республіці Ірак
англ. NATO Training Mission – Iraq
Ірак Спільні навчання країн-учасниць Північноатлантичного альянсу, збройних сил Іраку та країн-партнерів НАТО. У 2004 році на прохання Тимчасового уряду Іраку відповідно до положень резолюції 1546 Ради Безпеки ООН[45], Північноатлантична рада ухвалила рішення про проведення тренувальних навчань в Іраку. Рішення було попередньо узгоджене на Стамбульському саміті НАТО. Головне завдання місії — підготувати іракські сили безпеки, надати вагому допомогу державним структурам країни у процесах створення та розвитку військових навчальних закладів.
8 червня 2009 16 червня 2009 англ. Loyal Arrow Швеція Десятиденні командні навчання НАТО, ціль яких була зкоординувати дії сил швидкого реагування та військо-повітряні сили Альянсу під час проведення майбутніх операцій[46].
листопад 2009 триває Тренувальна місія НАТО у Республіці Афганістан
англ. NATO Training Mission-Afghanistan
Афганістан Багатонаціональна тренувальна місія країн-учасниць Північноатлантичного альянсу, Афганістану та країн-партнерів НАТО. Головне завдання місії — надати підтримку у створенні спроможних і самодостатніх Національних сил безпеки Афганістану, Афганської національної армії (ANA) та Афганської національної поліції (ANP)[47][48][49].
12 березня 2012 23 березня 2012 «Холодна відповідь»
англ. Cold Response
Норвегія Спільні військові навчання Альянсу з країнами-учасницями програми «Партнерство заради миру», які відбулися в північній Норвегії. У навчаннях взяли участь близько 16 тисяч солдатів.
2 вересня 2014 8 вересня 2014 «Вірний спис ІІ»
англ. Steadfast Javelin II
Центральна та Східна Європа Семиденні військові навчання НАТО, які проходили на території країн Центральної та Східної Європи, зокрема в Німеччині, Естонії, Латвії, Литві і Польщі[50]. Метою навчань була підготовка підрозділів швидкого реагування НАТО до проведення операцій в будь-якій точці світу при надзвичайних ситуаціях[51].

Галерея[ред. | ред. код]


Примітки[ред. | ред. код]

  1. NATO Operation Maritime Monitor. AFSOUTH Fact Sheets. [недоступне посилання з квітня 2019]
  2. Beale, Michael (1997). Bombs over Bosnia: The Role of Airpower in Bosnia-Herzegovina. Air University Press. с. 19.
  3. John Pike. Operation Maritime Guard. Globalsecurity.org. Процитовано 8 червня 2010. 
  4. Ugo Caruso (2007). `The Interplay between Council of Europe, OSCE, EU and NATO' (PDF). Архів оригіналу за червень 12, 2010. Процитовано 8 червня 2010. 
  5. Peace-Keeping Operations: Requirements and Effectiveness; NATO's Role (PDF). June 2001. Процитовано 8 червня 2010. 
  6. Conflict in the Balkans: NATO Craft Down 4 Serb Warplanes Attacking Bosnia
  7. Bruce A. Elleman, S. C. M. Paine (2007). Naval coalition warfare: from the Napoleonic War to Operation Iraqi Freedom. Routledge. ISBN 0-415-77082-3. Процитовано 7 червня 2010. 
  8. Christopher Bellamy (20 червня 1996). Naval blockade lifts in Adriatic. The Independent. Процитовано 7 червня 2010. 
  9. «U.S. Draws Criticism for Drawing out of Bosnia Blockade», NPR, November 13, 1994
  10. Peter L. Hays, Brenda J. Vallance, Alan R. Van Tassel (1997). American Defense Policy. JHU Press. ISBN 0-8018-5473-3. Процитовано 7 червня 2010. 
  11. Central Intelligence Agency. (2002). Balkan battlegrounds: a military history of the Yugoslav conflict, 1990—1995. Central Intelligence Agency, Office of Russian and European Analysis, v. 1, page 378
  12. Rip, Michael Russell and Hasik, James M. (2002) The Precision Revolution: GPS and the Future of Aerial Warfare. Naval Institute Press, p. 226.
  13. The General Framework Agreement for Peace (GFAP) in Bosnia and Herzegovina. Архів оригіналу за 16 вересня 2011. Процитовано 7 серпня 2014. 
  14. Maciej Marszałek: Sojusznicza operacja «Allied Force», ss. 67-77
  15. «NATO's role in Kosovo». Nato.int. 10 June 2010. Archived from the original on 2010-06-11. Retrieved 13 June 2010. «Today, just under 10,000 troops from the NATO-led Kosovo Force (KFOR), provided by 31 countries (24 NATO and 7 non-NATO), are still deployed in Kosovo to help maintain a safe and secure environment.»
  16. Phillips, R. Cody. Bosnia-Herzegovina: The U.S. Army's Role in Peace Enforcement Operations 1995-2004. Washington, D.C.: United States Army Center of Military History. CMH Pub 70-97-1. Архів оригіналу за 9 грудня 2013. Процитовано 7 серпня 2014. 
  17. Operation Allied Harmony ends
  18. Horner & Bou 2008, p. 336.
  19. Khan, Noor (2006-09-19). «11 Suspected Afghan Taliban Killed». The Washington Post. Retrieved 2006-12-24.
  20. http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/SP287758.htm
  21. NATO press release about the operation. Архів оригіналу за 13 березня 2007. Процитовано 7 серпня 2014. 
  22. UK-led operation helps ISAF take control in northern Helmand (VIDEO). mod.uk. 2007-06-31. Архів оригіналу за 7 червня 2007. Процитовано 27 червня 2007. 
  23. Forsvarsnett: - Dette vi har trent på [Архівовано 28 травня 2008 у Wayback Machine.] (норв.)
  24. Judd, Terri (3 вересня 2008). Operation Eagle's Summit: the inside story of a daring foray into Taliban territory. The Independent. Процитовано 4 вересня 2008. 
  25. UK forces take key Taleban bases. BBC. 4 січня 2009. Архів оригіналу за 14 вересня 2022. Процитовано 11 листопада 2023.  (англ.)
  26. Coghlan, Tom (20 February 2009). Commandos Target Drugs Labs Where Taleban And Mafias Reap $100M Profits (Newspaper article). The Times. 
  27. Staff (28 червня 2010). 18/12/09 – Afghanistan: opération " Septentrion «, la stratégie des Mikados (vidéo) [18/12/09 – Afghanistan: Operation 'Septentrion', the Mikado Strategy] (French). French Ministry of Defense. Процитовано 7 серпня 2014. 
  28. Staff (17 грудня 2009). French Troops Spearhead Assault in Afghanistan. BBC News. Процитовано 7 серпня 2014. 
  29. Staff (18 грудня 2009). French Afghan Assault Concludes. BBC News. Процитовано 7 серпня 2014. 
  30. Crick, Andy (2 червня 2009). Afghan bomb soldiers named. The Sun. с. 25. Процитовано 10 жовтня 2009. 
  31. NATO jets from Lithuania helped shadow Russian planes near Sweden. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 7 серпня 2014. 
  32. Garrett N. and Hendrickson R. Analysis. NATO's Anti-Piracy Operations. Strategic and Political Implications. 2009. Архів оригіналу за 14 серпня 2017. Процитовано 7 серпня 2014. 
  33. http://www.nato.int/cps/en/natolive/topics_48815.htm?selectedLocale=en
  34. Операція „Океанський щит“ — поточна операція» // Офіційний сайт НАТО
  35. NATO page about operations in Libya
  36. McAuliffe, Lt. Col. Jerome (Jerry) J. The USAF In France 1950 - 1967. Friends Journal (Air Force Museum Foundation). 24 (4). «It is published here with permission of the author» 
  37. N.A.T.O. FLEET MANOEUVRES video newsreel film. British Pathé. Pathé Films online. 17 березня 1952. Архів оригіналу за 11 червня 2011. Процитовано 10 серпня 2010. 
  38. Allard. «Strategic Views of the US Navy and NATO on the Northern Flank, 1917—1991»
  39. Dr. Gregory W. Pedlow (2009). The Evolution of NATO's Command Structure, 1951-2009 (PDF). Allied Command Operation (ACO). NATO. Архів оригіналу за 1 березня 2013. Процитовано 1 серпня 2010. 
  40. Chapter 7 - The Military Structure. NATO the first five years 1949-1954. NATO. Процитовано 3 січня 2008. 
  41. Jones, William K. (1987). A Brief History of the 6th Marines. USMC Headquarters — Historical Division
  42. Time Inc (1957-10-07). LIFE. Time Inc. p. 56.
  43. Б. Фішер (19 березня 2007). A Cold War Conundrum: The 1983 Soviet War Scare (англ.). ЦРУ США. Архів оригіналу за 14 січня 2009. Процитовано 16 серпня 2009. 
  44. Katy Glassborrow, «Interview: Rear Admiral Richard Leaman (OBE)», Jane's Navy International, June 2006, p. 86.
  45. United Nations Security Council Resolution 1546
  46. Loyal Arrow 2009. Swedish Armed Forces. 17 квітня 2009. Архів оригіналу за 19 червня 2009. Процитовано 11 червня 2009. 
  47. Тренувальна місія НАТО — Афганістан, НАТО, 4 квітня 2009.
  48. «NATO Training Mission — Afghanistan», NATO, 4 квітня 2009. (англ.)
  49. NATO Training Mission — Afghanistan (NTM-A). Архів оригіналу за 10 березня 2012. Процитовано 12 вересня 2014. 
  50. НАТО начинает масштабные военные учения в пяти странах Центральной и Восточной Европы. Архів оригіналу за 5 вересня 2014. Процитовано 12 вересня 2014. 
  51. НАТО начинает масштабные военные учения в Центральной и Восточной Европе

Посилання[ред. | ред. код]