Площа Свободи (станція метро, Нижній Новгород)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площа Свободи
Автозаводська лінія
Загальні дані
Тип Колонна мілкого закладення
Платформи
Кількість 1
Тип острівна
Довжина 102 м
Будівництво
Дата відкриття 2024
Транспорт
Виходи до пл. Свободы, вул. Горького
Мапа


Автозаводська лінія
Сінна
Площа Свободи
Оборотні тупики
Горьківська
Міст через р. Оку
Московська +зал
Чкаловська
Ленінська
Зарічна
Двигун Революції
Пролетарська
ТЧ-1 Пролетарське
Автозаводська
Комсомольська +зал
Оборотні тупики
Кіровська
Парк культури
Оборотні тупики

«Площа Свободи» (рос. Площадь Свободы) — проектована станція Автозаводській лінії Нижегородського метрополітену, яка буде розташовуватися в Нижегородському районі під вулицею Бєлінського, в районі вулиць Ванеева і Ошарской між діючою станцією «Горьківська» і проектованої «Сінна». Після відкриття «Оперний театр» стане другою станцією метрополітену в Нагірній частині Нижнього Новгорода.

Можливі назви[ред. | ред. код]

На серпень 2010 року основною робочою назвою була «Оперний театр». Зокрема, воно фігурує в обробці на станції метро «Горьковская». Назва станція отримала по розташованому поруч Нижньогородським театром опери та балету ім. А. С. Пушкіна.

В якості альтернативного назви розглядається «Площа Свободи» по знаходиться поруч однойменній площі [1]. Громадськістю пропонувалися й інші назви, в тому числі «обережні» (по розташованому поруч Нижегородському острогу) і «кулібінська» (за що знаходиться в безпосередній близькості від західного вестибюля станції парку Кулібіна).

Перспективи[ред. | ред. код]

Раніше на станції планувалася пересадка на Третю лінію Нижньогородського метрополітену[2]. За оновленим планом пересадка на третю лінію Нижньогородського метрополітену буде організована на станції «Горьківська», однак «НіжегородгражданНІІпроект» пропонує організувати її все ж на станції «Оперний театр», як і планувалося раніше [3], однак за станом на 2018 рік питання, де буде організована пересадка на Нагірну лінію, на «Оперному театрі» або на «Горьківської» до сих пір залишається неясним.

Будівництво[ред. | ред. код]

Будівництво станції буде відбуватися відкритим способом. Для цього буде перекриватися вулиця Бєлінського в районі Оперного театру, на перетині з вулицею Ванеева. Тому розглядаються варіанти перенесення трамвайної лінії маршруту № 2 на сусідні вулиці (можливо до Лапшіхі) або будівництво розворотів кілець. Можлива також перенаправка тролейбусних маршрутів № 9 та № 17 на вулиці Горького і Бекетова, і далі до Кузнечиху, і тролейбусного маршруту № 13 на вулицю Горького на час будівництва.

13 листопада 2012 року провідний архітектор «Ніжегородметропроект» Павло Пресняков спільно з авторами художніх панно на станції метро «Горьковская» Олексієм Рогоновим і Олегом Мустафіним представив проекти майбутніх станцій метро «Оперний театр» і «Сінна площа».

Почати будівництво передбачається після завершення будівництва станції «Стрілка». На 2019 рік заплановано винесення інженерних мереж на ділянці від станції «Горьковская» до станції «Сінна». Відкриття станції планується в 2024 році [4].

12 серпня 2018 рік а муніципальне казенне установа «Головне управління з будівництва та ремонту метрополітену, мостів і дорожніх мереж в місті Нижньому Новгороді» (МКУ «ГУММіД») отримало дозвіл на підготовку документації по плануванню території для продовження лінії метрополітену від станції «Горьковская» до станції «Сінна». У наказі йдеться, що документи повинні бути представлені в департамент містобудівної діяльності і розвитку агломерацій Нижегородської області протягом одного року [5].

Розташовані у метро об'єкти[ред. | ред. код]

Архітектура і оформлення[ред. | ред. код]

Станція спроектована колоною двопрогінній мілкого закладення.

Вестибюлі і пересадки[ред. | ред. код]

Вестибюль № 1 буде вести до вулиць Белінського і Ошарська. Другий вестибюль буде виходити до вулиць Ванеева і Бєлінського, площі Свободи, а також до Нижегородському театру опери та балету імені Пушкіна.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 26 червня 2018. Процитовано 5 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. https://www.innov.ru/news/2009/5/22/1/ [Архівовано 7 липня 2018 у Wayback Machine.] План перспективного розвитку метрополітену Нижнього Новгорода
  3. http://wiki.nashtransport.ru/images/0/06/Нижний_Новгород_Перспективная_схема_внеуличного_транспорта.jpg [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] Схема перспективного розвитку внеуличного транспорту в Нижньому Новгороді
  4. Архівована копія. Архів оригіналу за 20 жовтня 2018. Процитовано 5 грудня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  5. Столиця Нижній (12.10.2018, 14: 47). "ГУММіД» отримав дозвіл на планування території для продовження метро до площі Сінний. Архів оригіналу за 18 грудня 2018. Процитовано 7 грудня 2018.