Опра Вінфрі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Опра Уінфрі)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опра Вінфрі
Oprah Winfrey
Ім'я при народженні Опра Ґейл Вінфрі
Дата народження 29 січня 1954(1954-01-29)[1][2][…] (70 років)
Місце народження Косцюшко, Міссісіпі, США
Громадянство  США
Національність афроамериканці[4][5][6]
Релігія баптистка
Alma mater Tennessee State Universityd, Lincoln High Schoold, Nicolet High Schoold, East Nashville Magnet High Schoold і Університет Теннессі
Професія телеведуча, меценатка, телепродюсерка, кінопродюсерка, бізнесвумен, репортерка, акторка, акторка озвучення, письменниця, talk show host, автобіографка, журналістка, мотиваційна ораторка, подкастерка
Кар'єра 1985 — донині
Заклад WVOLd, WTVFd, WJZ-TVd, WLS-TVd і Harpo Productionsd
Членство Американська академія мистецтв і наук
Magnum opus The Oprah Winfrey Showd, The Women of Brewster Placed, Кольори пурпура, Belovedd, Their Eyes Were Watching Godd, Павутиння Шарлотти, Бі Муві: Медова змова, Принцеса і Жаба і Дворецький (фільм)
Нагороди
Президентська медаль Свободи

премія Пібоді (1995)

почесний доктор Гарвардського університетуd (2013)

Time 100: Найважливіші люди століттяd

Time 100 (2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012)

Медаль Спінґарнаd (2000)

Bob Hope Humanitarian Awardd (2002)

премії Джефферсона за суспільний обов'язокd (1998)

NAACP Image Award for Outstanding News, Talk or Information – Series or Speciald (1993, 1989, 1994, 1995)

NAACP Image Award for Entertainer of the Yeard (1991)

NAACP Image Award – Hall of Fame Awardd (2005)

Вибір народу (1988, 1997, 1998, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008)

Прайм-тайм премія «Еммі» (2000)

Producers Guild of America Awardsd (1999)

Премія Маріан Андерсонd (2003)

Національна зала слави жінок (1994)

премія Гораціо Елджераd (1993)

Нагорода Центру ім. Кеннеді

Легенди Диснею (2017)

Книжкова премія Анісфілд-Вулф (2010)

American Black Film Festivald (1999)

премія «Генезис»d (2011)

Орден Усмішки

Time 100 (2022)

Time 100 (2018)

Золотий глобус

honorary degree from Spelman Colleged (1993)

Національна книжкова преміяd (1999)

American Library Association Honorary Membershipd (1997)

Нагорода імені Джина Гершолта (12 листопада 2011)

IMDb ID 0001856
сайт
CMNS: Опра Вінфрі у Вікісховищі

Орфа (Опра) Ґейл Вінфрі (англ. Oprah Gail Winfrey; нар. 29 січня 1954) — американська ведуча, акторка, продюсерка, журналістка, письменниця, подкастерка, мотиваційна ораторка, підприємиця, філантропка та феміністка, амбасадорка освіти дівчат, активістка прав дітей, бореться з розбещенням неповнолітніх. Ведуча культового ток-шоу «Шоу Опри Вінфрі» та книжкових клубів, засновниця медіа-компанії «Harpo Productions», власниця телеканалу OWN, видавчиня журналу О, Журнал Опри[en], засновниця школи для дівчат, автобіографка. Найвпливовіша людина шоу-бізнесу у 2009 році за версією журналу Forbes. Майновий стан Вінфрі оцінюється в приблизно $2,8 млрд[7] (на листопад 2019), завдяки чому вона вважається найбагатшою жінкою в світовому шоу-бізнесі. У 2005 році Опру Вінфрі назвали найбільшою з афроамериканських філантропів в історії. Входить до Національної зали слави жінок.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася в місті Косцюшко, Міссісіпі, у неодружених баптистів: покоївки Верніти Лі та шахтаря Вернона Вінфрі (пізніше був перукарем та членом муніципальної ради), коли її батько служив у армії. Справжнє ім'я — Орфа (на честь біблійної персонажки, сестри Рут), змінили у свідоцтві про народження (його не могли вимовляти близькі, за однією з версій букви переплутала акушерка).

Після народження Опри її мати переїхала на північ, і перші шість років Опра провела в сільській глушині з бабусею Гетті Мей, котра вчила її читати і брала до місцевої церкви, де дівчинку прозвали «проповідницею» за вміння переказувати глави з Біблії. Бабуся Опри розповідала, що, розпочавши говорити, Опра завжди була ніби на сцені: у дитинстві брала інтерв'ю у ляльок з кукурудзяних качанів і у ворон на паркані. Опра згадує, що бабуся, проте, часто била її прутом за невиконання домашніх справ або погану поведінку.

У 6 років Опра з матір'ю переїхала в район старого гетто міста Мілвокі, Вісконсин. Вона розповідає, що 9-річною страждала від сексуальних домагань з боку братів, дядька та їхніх друзів. Незважаючи на складне домашнє життя, в 13 років почала відвідувати школу в передмісті Мілвокі. Хоч Опра була популярною, вона не дозволяла собі з'являтися в місті так часто, як її заможні однокласники, і нарешті, як і багато підлітків наприкінці 1960-х, збунтувалась і втекла з будинку на вулицю.

В 14 років завагітніла та народила (дитина померла невдовзі після народження). Тоді ж мати відіслала Опру в Нешвілл, Теннесі до батька. Освіта стала для дівчини пріоритетом: вона увійшла в число почесних студентів і навіть була обрана «Most Popular Girl». Вигравши змагання з красномовства, у 17 років стала студенткою Університету штату Теннессі, де вивчала комунікаційні науки.

Вінфрі працювала і вчилася в університеті: вона була наймолодшою репортеркою у місцевих ЗМІ і першою чорною жінкою-репортеркою телебачення Нешвілла. У 18 років виграла в театралізованому конкурсі краси «Miss Black Tennessee», а вже в 1976 році перейшла на WJZ-TV у місті Балтимор, стала кореспонденткою шестигодинних новин, і невдовзі її почали визнавати місцевою знаменитістю.

Найкраща подруга Опри з 20-річного віку — Гейл Кінг. Кінг була ведучою «The Gayle King Show», нині редакторка «O, the Oprah Magazine». З 1997, коли Опра і Гейл знялися в кіно, вони стали мішенню постійних чуток про гомосексуальність. «Я розумію, чому люди думають, що ми лесбійки, — сказала Вінфрі в серпневому 2006 випуску свого журналу, — в нашій культурі немає визначення для цього виду взаємовідносин між жінками. І я розумію, чому вони наклеюють ярлики: як ти можеш бути настільки близькою (з кимось), не входячи в сексуальні стосунки з нею? Я сказала щось на зразок того, що уся моя відповідь — там. Люди думають, що я повинна соромитися бути гомосексуальною і не допускати цього. Дурниці».

У 1989 році проблема СНІДу, так часто обговорювана на її шоу, торкнулася особисто Вінфрі, коли захворів її помічник Біллі Різзо. «Я люблю Біллі, як брата, — сказала вона тоді, — він чудовий талановитий хлопець, і дуже боляче бачити його в такому стані». Вінфрі відвідувала його щодня протягом його останніх днів.

У квітні 2009 року Вінфрі завела блог на Twitter.[8]

Наразі Опра Вінфрі живе в «The Promised Land», на ділянці в 42 акри з океаном і горою в Монтесіто, Каліфорнія, недалеко від Санта-Барбари. Вінфрі так сподобалася ця ділянка, покинута колишніми господарями, що вона, за чутками, придбала її за 50 мільйонів доларів, хоча цю ділянку і не продавали. У Вінфрі є і будинок у Лавалеті, Нью Джерсі, квартира в Чикаго, нерухомість на острові поблизу Маямі, лижний будиночок у Телуриді, Колорадо і власність на гавайському острові Мауї.

Оскільки «Шоу Опри Вінфрі» транслюється з Чикаго, вона здебільшого проводить час по сусідству зі Streeterville, а решту часу проживає в Каліфорнії.

Живе з партнером Стедменом Гремом близько 30 років. Грем зробив їй пропозицію у 1992 році, але вони так і не побралися. Пара має домашніх тварин — двох кокер-спанієлів Софі та Соломона. Баптистка.

Кар'єра[ред. | ред. код]

На хвилі першої популярності Опра Вінфрі заснувала медіа-компанію «Harpo Productions», яка зараз є однією з найбільших компаній у світі.

У 1976 році Вінфрі влаштувалася на роботу на телеканал WJZ-TV дикторкою новин, а згодом стала ведучою ранкового шоу.

У 1983 році перейшла на канал WLS-TV та стала ведучою новин. Протягом кількох місяців відкритий, співчутливий особистий стиль Вінфрі здобув шалену популярність. Рейтинги каналу швидко пішли вгору.

На хвилі загальнонаціонального успіху Вінфрі виконала роль у фільмі Стівена Спілберга «Барва пурпурова» за однойменною феміністською книгою. За цю роль Вінфрі номінована на Оскар.

У 1986 році запустила власне ток-шоу. Вінфрі використовувала шоу як освітню платформу, показуючи книжкові клуби, інтерв'ю та сегменти самовдосконалення. «Шоу Опри Вінфрі» проіснувало 25 років, тільки за перші 2 роки принвсши близько $125 млн прибутку. А через 10 років з моменту запуску стало найпопулярнішим шоу в США та демонструвалось ще у 64 країнах світу. За весь час існування шоу з'явилось у 146 країнах. У 2011 році вийшов останній, 4561 випуск.

Опра Вінфрі отримує Президентську медаль Свободи від Барака Обами, 2013

Після закриття шоу Вінфрі запустила власний телеканал OWN. Попри суперечливий старт, канал отримав своє у січні 2013, коли Вінфрі передала в етер інтерв'ю з Ленсом Армстронгом, американським велосипедистом і семиразовим переможцем Тур де Франс, який був позбавлений семи титулів у 2012 через звинувачення у допінгу. Під час інтерв'ю Армстронг зізнався, що використовував стимулятори у своїй кар'єрі. Ця розмова принесла мільйонні прибутки каналу. Офіційний YouTube-канал OWN маа 2.4 мільйони підписників станом на 2018 рік.

У 2000 році Вінфрі заснувала щомісячний друкований журнал О, Журнал Опри[en].

У 2012 році відновила роботу книжкового клубу[9] під назвою Книжковий клуб Опри 2.0[en], починаючи з мемуару Дика: небезпечна подорож як спосіб знайти себе авторки Шеріл Стрейд[en]. Книги, обрані Вінфрі для читання у клубі, швидко стають бестселерами. Цей феномен отримав назву «Ефект Опри»[10][11].

Активізм[ред. | ред. код]

Опра Вінфрі з Ненсі Пелосі, 2016

У 2005 році Опру Вінфрі назвали найбільшою з афроамериканських філантропів в історії. Її організація «Oprah's Angel Network» зібрала більше 51 млн доларів для благодійних програм, включно з освітою дівчат в Південній Африці і допомогою жертвам урагану Катріна.

У 2007 році Вінфрі збудувала і заснувала школу для дівчат «Africa's Oprah Winfrey Leadership Academy for Girls». «У мене ніколи не було дітей і я не планую народжувати. Зараз у мене 152 дочки, очікую, що буде ще 75 наступного року. Це такий собі різновид вагітності. Я сказала бабусям, матерям, членам сімей дівчат (деякі дівчатка втратили свої сім'ї)… ваші дочки зараз — мої дочки, і я обіцяю вам піклуватися про них. Обіцяю вам».

Студія Опри Вінфрі

«Коли я спостерігала за Опрою і дівчатками, — говорить найкраща подруга Вінфрі Гейл Кінг, — я подумала, що Опрі призначалося бути матір'ю, і так чи інакше, це сталося». Вінфрі планує проводити уроки домоводства в школі по супутниковому зв'язку і планує жити, вийшовши на пенсію, в створеному нею містечку при університеті. «Я хочу бути поруч з моїми дівчатами і мати можливість бачити їх», — сказала Вінфрі.

Опра Вінфрі затята активістка у боротьбі за права дітей. У 1994 році президент Клінтон затвердив законопроєкт до закону, який вона висунула Конгресу, створивши загальнонаціональну базу даних засуджених за розбещення неповнолітніх.

Опра Вінфрі та Україна[ред. | ред. код]

Під час повномасштабного російського вторгнення до України в 2022 році Опра Вінфрі висловила підтримку Україні[12]. Також висловила захоплення Польщею, коли поляки надали підтримку українським біженцям[13][14][15].

Фільмографія[ред. | ред. код]

Рік Українська назва Оригінальна назва Роль
1985 ф Барва пурпурова The Color Purple Софія
1986 ф Native Son Native Son Місіс Томас
1987 ф Скинь маму з поїзда Throw Momma from the Train
1989 тф Жінки маєтку Брюстер[en] The Women of Brewster Place Метті Майкл
1990 тф Маєток Брюстер[en] Brewster Place Метті Майкл
1992 ф There Are No Children Here LaJoe Rivers
1992 ф Лінкольн Lincoln Елізабет Кіклі
1997 тф Розбиті серця[en] Before Women Had Wings Зора Вільямс
1998 ф Кохана[en] Beloved Сеті
2006 ф Павутиння Шарлотти Charlotte's Web гуска Гассі
2007 ф Тринадцять друзів Оушена Ocean's Thirteen
2012 ф Decoding Deepak[en] Decoding Deepak
2013 ф Дворецький The Butler Глорія Гейнс
2014 ф Програма The Program у ролі самої себе
2017 ф Безсмертне життя Генрієтти Лакс[en] The Immortal Life of Henrietta Lacks Дебора Лакс
2018 ф Злам часу A Wrinkle in Time Пані Котра
Рік Фільм Роль
1997 Еллен[en] Терапевт
1999 Наш друг, Мартін[en] Коретта Скотт Кінг
2007 Бі Муві: Медова змова суддя Бамблетон
2009 Принцеса і Жаба Еудора
2014 Сельма Енні Лі Купер
2016 Грінліф[en] Мевіс Макріді
2017 The Star[en] Дебора

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Winfrey, Oprah What I Know for Sure. — Flatiron Books, 2014. — 228 с.
  • Winfrey, Oprah The Wisdom of Sundays: Life-Changing Insights from Super Soul Conversations. — Flatiron Books, 2017. — 240 с.
  • Winfrey, Oprah Food, Health and Happiness: 115 On-Point Recipes for Great Meals and a Better Life. — Flatiron Books, 2017. — 240 с.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Encyclopædia Britannica
  2. SNAC — 2010.
  3. Internet Broadway Database — 2000.
  4. https://nmaahc.si.edu/blog/oprah-winfrey-media-mogul-and-philanthropist
  5. Smith J. C. Notable Black American Women
  6. BlackPast.org — 2004.
  7. #319 Oprah Winfrey. Entrepreneur, Personality, Philanthropist
  8. Опра звернулася до світу через Twitter (Дни.Ру, 17.04.2009)
  9. Winfrey launches "Oprah's Book Club 2.0" (англ.). Процитовано 7 вересня 2018. 
  10. Staff, Investopedia (27 травня 2010). Oprah Effect. Investopedia (амер.). Процитовано 7 вересня 2018. 
  11. Disis, Jill. The Oprah effect: The many careers she helped launch. CNNMoney. Процитовано 7 вересня 2018. 
  12. Вхід • Instagram. www.instagram.com. Процитовано 14 березня 2022. 
  13. Самосват, Іра (11 березня 2022). Американська телеведуча Опра Вінфрі підтримала українців. ШоТам (укр.). Процитовано 14 березня 2022. 
  14. Oprah Honors the Courage of the Ukrainian People. Oprah Daily (en-us). 2 березня 2022. Процитовано 18 березня 2022. 
  15. Опра Вінфрі захопилася Зеленським і написала зворушливу промову про Україну. ТСН.ua (укр.). 4 березня 2022. Процитовано 18 березня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]