Опєкушин Олександр Михайлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Михайлович Опєкушин
Александр Михайлович Опекушин
Народження 16 (28) листопада 1838(1838-11-28)
Свєчкіно, Ярославська губернія Російської імперії
Смерть 4 березня 1923(1923-03-04) (84 роки)
  Рибниця, Ярославська область РРФСР
Національність Росіянин
Країна Російська імперія
Жанр скульптор
Навчання Імператорська академія мистецтв
Діяльність скульптор
Вплив Михайло Микешин
Твори Monument to Mikhail Lermontovd

CMNS: Опєкушин Олександр Михайлович у Вікісховищі

Олекса́ндр Миха́йлович Опєку́шин (*16 (28) листопада 1838(18381128), Свєчкіно, Ярославська губернія Російської імперії — †4 березня 1923, Рибниця, Ярославська область РРФСР) — російський скульптор мерянського походження. Автор відомого пам'ятника Олександру Пушкіну у Москві та українському меценату Івану Харитоненку у місті Суми. Учень данського скульптора Д. Йенсена.

Біографія[ред. | ред. код]

Олександр Опєкушин народився 16 листопада 1838 у мерянському селі Свєчкіно Ярославської губернії Російської імперії. Освіту здобув у Малярській школі товариства заохочення художників та у скульптурній майстерні у Санкт-Петербурзі під керівництвом професора Д. Йенсена.

Після цього навчався у Петербурзькій імператорській академії мистецтв, котра 1864 присвоїла йому звання некласного художника за скульптурні ескізи «Велізарій» та «Амур і Психея». У 1869 році був підвищений у званні до класного художника 2 ступеня, а у 1870 році — до класного художника 1 ступеня за бюст Шувалової та за сім колосальних фігур, виліплених для петербурзького монументу імператриці Катерині ІІ. У 1874 наділений званням академіка (за бюст цесаревича Миколи ІІ Олександровича та статую Петра Романова).

За перший період своєї творчості Опєкушин створив чимало орнаментальних ліпних робіт для споруд Санкт-Петербурга та був одним із головних співробітників Михайла Микешина у роботі зі створення монументу московській володарці німецького походження Єкатерині ІІ.

Для Всеросійської промислової виставки 1882 у Москві створив спільно з Михайлом Микешиним та архітектором Дмитром Чичаґовим дві парні скульптурні композиції «Волга» та «Нафта». 1898 створив пам'ятник імператору Александру ІІ біля південної стіни московського Кремля (пам'ятник зруйнували), а 1912 — імператору Александру ІІІ біля храму Христа (так само зруйнований).

З-поміж робіт Опєкушина найвідомішими є

в Україні:

в Естонії:

на Московщині:

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела інформації[ред. | ред. код]

  • Беляев Н., Шмидт Н. А. М. Опекушин. — М.: Искусство, 1954.
  • Суслов И. М. А. М. Опекушин. Жизнь и творчество. — Ярославль: 1968.
  • Давыдова О. А. Академик из крепостных. Очерк об А. М. Опекушине. — Ярославль: 1991.