Орбея

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Orbea
Тип бізнес і bicycle manufacturerd
Форма власності кооператив
Галузь Виробництво велосипедів
Засновано 1840
Штаб-квартира Мальябія, Біскайя, Країна Басків, Іспанія Іспанія
Продукція Велосипеди
www.orbea.com
CMNS: Орбея у Вікісховищі

Орбея (ісп. Orbea) — іспанський виробник велосипедів. Розташований у муніципалітеті Мальябія в Країні Басків, Іспанія. Орбея виробляє різні види велосипедів від шосейних до гірських та міських, включаючи найсучасніші із карбону, і є вагомим виробником велосипедів у Європі. Заснована в муніципалітеті Ейбар в індустріальному районі провінції Гіпускоа в 1859 і спочатку виробляла зброю. У 1926, після розділу компанії, стала виробляти велосипеди. З 1960 року, після кризи, стає кооперативною. З 1964 року Орбея є частиною Мондрагонської кооперативної корпорації (ісп. Mondragón Corporación Cooperativa). У 1975 виробництво перенесено з Ейбару до сусідньої Мальябії. [1]

Орбея має тривалу традицію спонсорування професійних велосипедних команд. Зокрема Орбея спонсорує професійну шосейну команду Euskaltel-Euskadi з Країни Басків і команду Herring Gas у США. На Олімпіаді в Пекіні Самуель Санчес виграв шосейні перегони на Orbea Orca Carbon і Жульєн Абсалон виграв у крос-кантрі на Orbea Alma. Крейг Александер, триразовий чемпіон світу з Ironman Triathlon (2008, 2009, 2011) перші два рази виграв на Orbea Ordu[2].

Лінійка велосипедів Орбея містить гірські хардтейли й двопідвіси, велосипеди для шосе і тріатлону, міські, кросові, жіночі моделі в різних категоріях, дитячі.

У 2006 році Орбея представила перший у світі серійний карбоновий 29er-монокок Orbea Alma 29[3], у 2011 з'явилася її оновлена версія.

З 2006 по 2008 рік Орбея разом із CEIT (ісп. Centro de Estudios e Investigaciones Técnicas de Gipuzkoa, Центром технічних досліджень у Гіпускоа) проводили оригінальний дослідний проєкт із розробки задньої амортизації велосипеда за допомогою методів комп'ютерного моделювання[4]. Результати досліджень використані в оновленому у 2010 році all-mountain велосипеді Orbea Rallon[5][6], в оновленому у 2012 році трейловому велосипеді Orbea Occam[7] та оновлених у 2013 році Orbea Occam 29er та крос-кантрійному двопідвісі Orbea Oiz.

Історія[ред. | ред. код]

Orbea була заснована в 1840 році братами Хуаном Мануелем, Матео і Казіміро Орбеа в Ейбарі, Країна Басків, Іспанія. Спочатку виробник гвинтівок і зброї Орбеа покинув збройний бізнес і почав проєктувати та виробляти велосипеди під назвою Orbea Bicycles у 1930 році. Орбеа почав брати участь у Тур де Франс ще в 1934 році, а відомий іспанець Маріано Канардо став обличчям велосипедного руху Orbea. команда. [8]

У 1969 році за важких фінансових обставин працівники створили кооператив і придбали Orbea у родини Orbea. Новостворений кооператив Orbea того ж року виїхав з Ейбара в сусідню Маллабію, де була побудована їхня перша спеціалізована фабрика велосипедів. Протягом наступних кількох десятиліть компанія зосередиться на виробництві велосипедів для відпочинку для споживачів в Іспанії та всій Європі.

Орбеа повернеться до змагального шосейного велоспорту в 1980-х роках як Gin MG-Orbea, а пізніше SEAT -Orbea на чолі з іспанськими велосипедистами Педро Дельгадо, Йокіном Мухікою та Пелло Руїсом Кабестані. Участь у Тур де Франс та Вуельта Іспанії.

Orbea розпочала виробництво гірських велосипедів у 1989 році.

Продукти[ред. | ред. код]

Orbea розробляє та виробляє різноманітні дорожні, гірські, триатлонні та міські велосипеди. Більш відомі на змаганнях: шосейні велосипеди Orca і Avant, гірські велосипеди Rallon і Occam, а також моделі для перегонів на час/тріатлон Ordu.

Конкурентне використання[ред. | ред. код]

Раніше Orbea спонсорувала та постачала велосипеди командам, зокрема професійній команді Euskaltel-Euskadi в районі Басків в Іспанії та команді Herring Gas  в США. Семюель Санчес їздив на Orbea Orca Carbon, щоб виграти шосейні перегони на Олімпіаді в Пекіні, а Жюльєн Абсалон виграв золото на гірському велосипеді на Orbea Alma. Крейг Олександр, триразовий чемпіон світу з тріатлону Ironman (2008, 2009, 2011), їздив на Orbea Ordu у своїх перших 2 перемогах і хоча планував провести решту своєї кар'єри в перегонах на велосипедах Orbea, підписавши довічний контракт з Orbea. у 2010 р. він перейшов на іншу марку для перегонів 2011 року.

Команда UCI Professional Continental Cofidis Solutions Crédits брала участь у перегонах на велосипедах Orbea в сезонах 2016 та 2017 років.

Домашня елітна велосипедна команда UCI, Rio Grande Elite Cycling Team, зараз бере участь у перегонах на велосипедах Orbea.

Е-велосипеди[ред. | ред. код]

Запущений наприкінці 2017 року, Orbea представила модель електронного велосипеда Gain, доступну як у дорожній, так і в гібридній моделі. Крім того, у 2019 році вони представили гірський велосипед Orbea Wild з електроприводом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. China: Orbea Bicycle Factory Tour, Kunshan. web.archive.org. 15 червня 2013. Архів оригіналу за 15 червня 2013. Процитовано 31 січня 2022.
  2. Craig Alexander Commits To Orbea, Orca For Remainder Of His Racing Career. Triathlete. Jan 27th 2010. Архів оригіналу за 14 березня 2012. Процитовано 1 лютого 2013.
  3. bikerumor.com — All-new Orbea Alma 29er carbon hardtail mountain bike
  4. Orbea Advanced Dynamics — Disusbat. Архів оригіналу за 25 січня 2013. Процитовано 1 лютого 2013.
  5. bikerumor.com — First look: 2010 Orbea Rallon — 150mm Travel lightweight Enduro mountain bike
  6. bikerumor.com — Review: Orbea's 150mm travel Rallon all-mountain bike
  7. bikerumor.com — First look! 2012 Orbea Occam — Completely redesigned 120mm trail bike
  8. https://www.orbea.com/us-en/about-us. Orbea (англ.). Процитовано 31 січня 2022.