Організація ісламського співробітництва

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Організація ісламського співробітництва (до 28 червня 2011 року Організація Ісламська конференція, ОІК), (англ. Organisation of the Islamic Cooperation (OIC), араб. منظمة التعاون الاسلامي‎) — міжнародна організація ісламських країн.

Прапор ОІК
Країни-учасники ОІК (темно-зелений колір) і країни-спостерігачі (світло-зелений колір)

Заснована 25 вересня 1969 року на Конференції глав мусульманських держав у Рабаті з метою забезпечення ісламської солідарності в соціальній, економічній і політичній сферах, боротьби проти колоніалізму, неоколоніалізму й расизму та підтримки Організації звільнення Палестини. Статус спостерігачів мають Боснія і Герцеговина, Центральноафриканська Республіка, Російська Федерація, а також Національно-визвольний фронт Філіппін Моро й ряд організацій (ООН, Рух неприєднання тощо). Штаб-квартира організації знаходиться в Джидді (Саудівська Аравія).

Організація Ісламського співробітництва є найбільшою й найвпливовішою офіційною урядовою мусульманською міжнародною організацією. У цей час об'єднує 57 країн із населенням близько 1,2 млрд людей. Спочатку до її складу входили 25 держав Азії й Африки та Організація звільнення Палестини. Мета створення ОІК: співробітництво між мусульманськими державами, спільна участь у діяльності на міжнародній арені, досягнення стабільного розвитку країн-учасниць.

Керівні органи ОІК: зустріч королів, глав держав і урядів (саміт), конференція міністрів закордонних справ, генеральний секретаріат і допоміжні органи (Стаття 3 Статуту ОІК). Зустріч королів, глав держав і урядів (саміт) обумовлює спільну політику мусульманських держав. Подібні зустрічі проводяться раз на три роки. Конференція міністрів закордонних справ проводиться щорічно. При необхідності скликаються позачергові конференції. Генеральний секретаріат є виконавчим органом ОІК. Головою секретаріату є Генеральний секретар, що обирається конференцією Міністрів закордонних справ на чотирирічний термін. Повноваження Генерального секретаря можуть бути продовжені тільки один раз. У генерального секретаря чотири заступники: з політичних питань, з науки й технологій, з економічних питань, із соціальних, культурних та інформаційних питань. Крім заступників є директор кабінету, що організує чисто технічну роботу секретаріату.

У складі Генерального секретаріату діє ряд відділів: соціально-економічний, з науки й техніки, у справах Азії, у справах Африки, з міжнародних питань, інформації, із прав людини й справ релігійних меншин, у справах мусульманських неурядових організацій тощо.

Тепер ОІК переживає період модернізації. У цьому зв'язку, на черговому саміті ОІК у Дакарі (Сенегал) у березні 2008 року був прийнятий новий Статут Організації.

28 червня 2011 рішенням 38-ї сесії Ради міністрів закордонних справ ОІК, що відбулася в Астані Організація ісламська конференція перейменована в Організацію ісламського співробітництва (ОІС)[1].

При ОІС діє ряд самостійних організацій, що створені за рішеннями її конференцій і діяльність яких координується Генеральним секретаріатом:

Члени ОІС[ред. | ред. код]

Азербайджан Азербайджан
Алжир Алжир
Албанія Албанія
Афганістан Афганістан
Бангладеш Бангладеш
Бахрейн Бахрейн
Бенін Бенін
Бруней Бруней
Буркіна-Фасо Буркіна-Фасо
Габон Габон
Гаяна Гаяна
Гамбія Гамбія
Гвінея Гвінея
Гвінея-Бісау Гвінея-Бісау
Джибуті Джибуті

Єгипет Єгипет
Індонезія Індонезія
Йорданія Йорданія
Ірак Ірак
Іран Іран
Ємен Ємен
Камерун Камерун
Казахстан Казахстан
Катар Катар
Киргизстан Киргизстан
Коморські Острови Коморські Острови
Кот-д'Івуар Кот-д'Івуар
Кувейт Кувейт
Ліван Ліван

Лівія Лівія
Мавританія Мавританія
Малайзія Малайзія
Малі Малі
Мальдіви Мальдіви
Марокко Марокко
Мозамбік Мозамбік
Нігер Нігер
Нігерія Нігерія
ОАЕ ОАЕ
Оман Оман
Пакистан Пакистан
Палестина Палестина
Саудівська Аравія Саудівська Аравія
Сенегал Сенегал

Сирія Сирія
Сомалі Сомалі
Судан Судан
Суринам Суринам
Сьєрра-Леоне Сьєрра-Леоне
Таджикистан Таджикистан
Того Того
Туніс Туніс
Туркменістан Туркменістан
Туреччина Туреччина
Уганда Уганда
Узбекистан Узбекистан
Чад Чад

Спостерігачі:

А також, організації:

Міжнародні організації:

Важливі рішення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]