Орден «Сонце Свободи»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орден «Сонце Свободи»
Orden of the Sun of Liberty
Країна ДРА
Тип Орден
Вручається: :
громадянам ДРА, підприємствам, установам і організаціям, частинам і підрозділам армії ДРА, вищим навчальним центрам, провінціям і містам, а також іноземним громадянам.
Статус не вручається
Нагородження
Параметри діаметр зірки: 52 мм
діаметр герба ДРА: 17 мм
Засновано: 16 жовтня 1981
Нагороджені:
Категорія:Кавалери ордена «Сонце Свободи» (13)
Черговість

Орден «Сонце Свободи» — нагорода Демократичної Республіки Афганістан. Орден було засновано 16 жовтня 1981 як вища нагорода ДРА. До цього найвищим орденом був орден «Саурської Революції»

Статут[ред. | ред. код]

Орден «Сонце Свободи» вручався за видатні досягнення в революційній, державної, політичної і громадської діяльності. Їм відзначалися заслуги у справі зміцнення єдності, братерства і дружби між усіма національностями, племенами і народностями країни. Цим орденом так само нагороджувалися громадяни за видатні досягнення в справі зміцнення і розвитку дружби і співробітництва між народом Афганістану і народами інших країн, підтримки миру між народами.

Опис знака[ред. | ред. код]

Орден являє собою багатопроменеву чеканну зірку з брілліантірованимі гранями діаметром 52 мм, у центрі якої кріпиться накладної золочений герб ДРА діаметром 17 мм. Зворотний бік — гладка, трохи увігнута до середини, має написи: вгорі — «Сонце Свободи» на пушту; внизу — «Сонце Свободи» на фарсі. У центрі зворотного боку знака вибитий порядковий номер, розташований між двома штифтами, якими кріпиться накладної герб на лицьовій стороні. За допомогою вушка і кільця орден кріпиться до довгастої п'ятикутною колодці покритої шовковою муаровою стрічкою з рівними по товщині смужками зеленого, червоного і чорного кольорів. Краї стрічки окантовані вузькими білими смужками шириною 1,5 мм кожна.

Відомі кавалери[ред. | ред. код]