Орлов Володимир Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орлов Володимир Григорович
Народження 20 квітня 1882(1882-04-20)
Смерть 12 січня 1941(1941-01-12) (58 років)
Берлін, Третій Рейх
Приналежність Російська імперія
Білий рух
Звання дійсний статський радник
прапорщик
Війни / битви Російсько-японська війна
Перша світова війна
Громадянська війна
Нагороди
Орден Святого Володимира IV ступеня орден Святої Анни II ступеня орден Святого Станіслава II ступеня орден Святої Анни III ступеня

Володимир Григорович Орлов (1882—1941) — російський контррозвідник, дійсний статський радник.

Із біографії[ред. | ред. код]

Народився у Царстві Польському Російської імперії.

Навчання[ред. | ред. код]

Навчався у Першій зразковій Апухтинській гімназії, а у подальшому на юридичному факультеті Варшавського університету, якій закінчив у 1904 році. Його однокурсником був Борис Савінков.

Кар'єра[ред. | ред. код]

За власним твердженням, яке деякі джерала ставлять під сумнів, брав участь у російсько-японській війні.

З 1904 по 1913 роки служив товарищем прокурора у різних польських містах Російської імперії, супроводжував політичні справи, зокрема справу Ф. Дзержинського.

У 1914 році працював слідчим по особливо важливим справам при Варшавському окружному суді. На цій посаді проявив себе як завзятий придушувач національно-визвольного руху.

З 1915 році був переведено до Служби стратегічної розвідки при Ставці Верховного головнокомандувача російської армії. У 1915 році брав участь у фальсифікації шпигунської справи полковника М'ясоїдова в інтересах Великого князя Миколи Миколайовича. За підсумками сфальсифікованої справи був підвищений за посадою та переведено безпосередньо до Ставки Верховного головнокандувача російської армії у місто Могільов

У 1915 -1917 роках займав різні посади у контррозвідувальних підрозділах при Ставці Верховного головнокомандувача російської армії у Могільові та Петрограді. У цей період, окрім справи полковника М'ясоїдова, брав участь у фальсіфікації і інших справ в інтересах Великого князя Миколи Миколайовича, зокрема справи «цукрових спекулянтів» за звинуваченням у шпигунстві банкірів Доброго та Рубінштейна.

У 1918 році декілька місяців пропрацював в Петроградському ЧК, можливо як подвійний агент.

У 1919-1920 роках служив у контррозвідці Добровольчій Армії. Разом з російською армією у 1920 році евакуювався до Константинополя.

Підозрювався у викраденні цінних речових доказів.

Еміграція[ред. | ред. код]

У 1920 році перебрався з Константинополя до Берліну. У Берліні був співвласником «Бюро консультацій з правових питань». У Берліні налагодив на комерційній основі співпрацю з німецькими спецслужбами, а пізніше зі спецслужбами Британської Імперії — постачав за плату ровіздувальну та контррозвідуальну інформацію у багатьох випадках удавану та підроблену. Був джерелом частини фальсифікованої інформації, яка використовувалася в «ноті Керзона» у 1921 році.

Підозрюється у фальсифікації для Британських спецслужб так званого «листа Зиновьева».

1928 році був засуджений у Німеччині за підробку документів, можливо за інформацією наданою німцям ОДПУ

Після відбування покарання перебрався у Бельгію. За іншими відомостями був депортовано до Бельгії.

Після окупації Третім Рейхом Бельгії був затриманий та направлений у концтабір. Щодо перебування у концтаборі достовірних відомостей немає.

Написав мемуари «Подвійний агент. Записки російського контррозвідника» 

В різні роки видавав себе за поляка Болеслава Орлянского, підданного Австро-Угорської монархії Венцеслава Орбана та інших

Картотека Орлова[ред. | ред. код]

Створив картотеку осіб, яких вважав агентами Комінтерну та ОДПУ.

Смерть[ред. | ред. код]

Помер у 1941 році у Берліні, Третій Рейх. Його тіло з вогнепальними пораненнями було знайдено у Берліні. Обставини смерті достовірно не з'ясовано

Джерела[ред. | ред. код]

  1.  Орлов Владимир Григорьевич, фальсификатор и авантюристТайны истории. Процитовано 2017-12-23.
  2.  Орлов, Владимир. Двойной агент. Записки русского контрразведчикаЛитмир — электронная библиотека. Процитовано 2017-12-23.

Твори[ред. | ред. код]

  • Владимир Орлов. Двойной агент. Записки русского контрразведчика