Освіта в Донецьку

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Донецький національний технічний університет

Середня освіта[ред. | ред. код]

У місті знаходиться 182 дошкільних навчальних заклади з різною формою власності. Кількість шкіл у Донецьку — 169 для 73 тисяч учнів. З них 34 школи з українською мовою навчання, 42 нового типу навчання, 3 інтернати (з 11 інтернатів на території міста тільки три відноситься до міськвно) і п'ять спеціалізованих шкіл.

Працює мережа позашкільних навчальних закладів. У місті діє 9 палаців, будинків, центрів дитячої та юнацької творчості, дві станції юних техніків. Фізичним розвитком займається 5 дитячо-юнацьких спортивних шкіл (у тому числі дві зі статусом школи олімпійського резерву), 61 дитячо-юнацький клуб. У позашкільних навчальних закладах міста 6 художніх колективів відзначені званнями «народний» і 21 колектив — «зразковий»

Вища освіта[ред. | ред. код]

У Донецьку кількість вищих навчальних закладів III і IV рівня акредитації становить 19 (в області 31). У 2006 році загальна кількість студентів в Донецьку становила 113 тис. осіб, з них на денному відділенні навчалося 63,5 тис. людей. Вищих навчальних закладів I та II рівня акредитації — 21 (в області 82). У них навчається близько 20 тисяч учнів.

Виші міста:

Державні

Недержавні

Середня спеціальна освіта[ред. | ред. код]

Історія розвитку освіти[ред. | ред. код]

Кінець XIX ст. початок XX ст.[ред. | ред. код]

Капіталістична економіка вимагала освічених і кваліфікованих кадрів і від кваліфікації робітників в першу чергу залежали прибутки підприємців. Тому у 1876 році Джон Юз відкрив школу для дітей місцевих робітників. Саме на території Новоросійського товариства пізніше стало діяти початкове народне училище, яке розташовувалося в житловому будинку. Вчилось у ньому 50 учнів, а викладала там всього одна вчителька. Але розвиток заводу і збільшення кількості робітників вимагало розширення училища. таким чином воно розширилося до 100 учнів, яким викладало вже декілька викладачів.

У такому вигляді училище функціонувало до 1902 року, коли Новоросійське товариство відбудувало для училища спеціалізоване приміщення в окремому будинку, так звану «Велику школу».

У новому приміщенні було 6 кімнат на 40-50 учнів у кожній, фізичний кабінет і викладацька. У цьому ж будинку розташовувався великий концертний зал розміром 10,3 сажені на 4,3 сажені. Крім «Великої школи» Новоросійське товариство відкрило ще 9 її відділень у різних районах Юзівки, а також на рудниках «Вєтка», «Ново-Смолянському», у маєтку «Пєски».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 13 березня 2013. Процитовано 24 листопада 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]