Освіта в Кропивницькому

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Центральний корпус ЦДПУ ім. В. Винниченка (приміщення колишньої жіночої гімназії)
У цьому історичному будинку по вул. Чміленка, 65 розміщена Перша міська музична школа і музей Г. Нейгауза
Державна льотна академія України
Кропивницький факультет КНУКіМ

Стаття «Освіта в Кропивницькому» присвячена розвитку освітньої галузі та освітнім закладам обласного центра міста Кропивницький.

Центральноукраїнський інститут розвитку людини

З історії[ред. | ред. код]

Першу школу (для дітей військових офіцерів) у Кропивницькому (тодішньому Єлисаветграді) було відкрито в 1763 році. Наприкінці XVIII століття у ній навчалося 53 учні.

У 1861 році в місті налічувалося, крім приватних пансіонів, вісім навчальних закладів — у них працювало близько 40 вчителів і навчалося понад 700 учнів[1].

Велике значення для Кропивницького та й України в цілому мали Єлисаветградська чоловіча гімназія та Єлисаветградське земське реальне училище, ставши alma mater для цілої плеяди діячів культури і громадського життя.

Дошкільна, шкільна і позашкільна освіта на сучасному етапі[ред. | ред. код]

На сучасному етапі (кінець 2000-х років) у Кропивницькому 40 закладів дошкільної освіти і 42 загальноосвітніх закладів середньої освіти, в тому числі з числа останніх створених, переважно на базі ЗОШ, декілька гімназій (Гімназія нових технологій навчання), навчально-виховних комплексів і об'єднань, комунальний заклад «Педагогічний ліцей», а також вечірня загальноосвітня школа №38 та загальноосвітня школа-інтернат І–ІІІ ступенів з утриманням дітей-сиріт та класами для дітей зі зниженим зором, 3 спецшколи[2].

Позашкільну освіту в місті здійснюють такі комунальні заклади:

  • Будинок вчителя;
  • Школа естетичного виховання «В гостях у казки»;
  • Центр дитячої та юнацької творчості «Центр-Юність»;
  • Кропивницька міська станція юних техніків;
  • Будинок дитячої та юнацької творчості;
  • Міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді «Каскад»[2].

Діють 4 музичні школи[3] і розгалужена мережа закладів фізичної культури та спорту для дітей і молоді[4].

Вища освіта в сучасному Кропивницькому[ред. | ред. код]

Вищу освіту в місті Кропивницький можна здобути в 14 вищих навчальних закладах різного профілю, з яких 6 мають ІІІ–IV рівні акредитації (по 3 державних і приватних), решта 8 — І–ІІ рівні акредитації (лише один з них є приватним), а також у численних філіях (структурних підрозділах) вищих навчальних закладів України, розташованих у інших містах держави[5].

Вищі навчальні заклади ІІІ–IV рівнів акредитації:

Контингент студентів вищих навчальних закладів III—IV рівнів акредитації у Кропивницькому становить 20,5 тисячі осіб (2000-ні роки)[5].

державні:
недержавні:
Вищі навчальні заклади І–ІІ рівнів акредитації:

Контингент студентів вищих навчальних закладів І—ІІ рівнів акредитації в цілому в Кіровоградській області станом на початок 2004/2005 навчального року становить 12,5 тисячі осіб[5].

державні:
недержавний:
Структурні підрозділи вищих навчальних закладів України, які надають освітні послуги у Кропивницькому
(як державних, так і приватної форми власності):
відокремлені:
невідокремлені:
Профтехнічні навчальні заклади:

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Інформація про місто Кропивницький [Архівовано 15 грудня 2013 у Wayback Machine.] на офіційному сайті Кіровоградської міської ради
  2. а б розділ освіта [Архівовано 26 червня 2009 у Wayback Machine.] на офіційному вебсайті Кіровоградської міської ради
  3. Музичні школи Кіровограда [Архівовано 18 травня 2011 у Wayback Machine.] на Офіційний вебсайт Кіровоградської міської ради
  4. Мережа закладів фізичної культури та спорту м. Кіровограда [Архівовано 14 лютого 2010 у Wayback Machine.] на Офіційний вебсайт Кіровоградської міської ради
  5. а б в г Навчання у вищих навчальних закладах Кіровоградської області [Архівовано 27 березня 2009 у Wayback Machine.] на Офіційний сайт Управління освіти і науки Кіровоградської державної обласної адміністрації [Архівовано 1 січня 2010 у Wayback Machine.]
  6. Офіційна вебсторінка Центральноукраїнського національного технічного університету (сайт у стані розробки/переробки !). Архів оригіналу за 28 квітня 2007. Процитовано 31 березня 2010.
  7. Офіційна вебсторінка Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка
  8. Вебсайт Кіровоградського юридичного інституту Національного університету внутрішніх справ. Архів оригіналу за 27 вересня 2008. Процитовано 31 березня 2010.

Джерела і посилання[ред. | ред. код]