Осетинські пироги

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стіл з осетинськими пирогами

Осетинські пироги — пласкі пироги з різноманітними начинками, традиційна страва Осетії. Мають 2-3 см у товщину. Бувають круглої (діаметр 30-40 см) та трикутної форми. Начиння — м'ясне, сирне, овочеве або фруктово-ягідне.

Історія[ред. | ред. код]

Традиція випікання осетинських пирогів налічує багато століть, ще з часів, коли існували народи-предки сучасних осетин — алани, скіфи та сармати. Для кочових народів запікання у тісті було засобом компактного збереження м'яса та молочних продуктів, засобом підживлення вершників під час довгих походів. Перші пироги випікалися за бездріжджевою технологією. За багато років мистецтво випіканні осетинських пирогів вдосконалювалося і теперішні рецепти — це результат майже тисячолітньої роботи зі створення, шліфування та відсікання зайвого.

Осетинські пироги багаторазово згадуються у «Нартському Епосі» — старовинних північнокавказьких легендах.

Осетинські пироги відіграють культову роль у народних традиціях Осетії. Наприклад, обряд «три пироги» — на родинні урочистості подають три пироги, що символізують Сонце, Воду, та Землю, або, за іншою версією, Бога, Небо та Землю. На траурному частуванні пиріг, що символізує Сонце, відсутній («над почилим зайшло сонце»).

Види осетинських пирогів[ред. | ред. код]

Осетинські пироги відрізняються дуже тонким тістом та великим вмістом начинки. Вважається, що чим тонше тісто, тім вправніший випікальщик пирогів. Нижче наведені основні види осетинських пирогів:


  1. Давонджин (осет. давонджын, дабонгун) — пиріг із листям черемши та осетинським сиром
  2. Кабускаджин (осет. къабускаджын, къабускагун) — пиріг із подрібненими капустою та сиром
  3. Картофджин (осет. картофджын, картофгун) — пиріг із картоплею та сиром
  4. Насджин (осет. насджын, насгун) — пиріг із подрібненим гарбузом
  5. Уалибах, Хабизджин (осет. уалибах, хæбизджын, æхцин, цихтгун) — круглий пиріг із осетинським сиром
  6. Артадзихон (осет. æртæдзыхон, сæфсат) — трикутний пиріг із сиром
  7. Фидджин (осет. фыдджын, фидгун) — пиріг із рубленим м'ясом (наприклад, яловичиною)
  8. Кадурджин (осет. хъæдурджын, хъæдоргун) — пиріг із квасолею
  9. Цахараджин (осет. цæхæраджын, дзæхæрагун) — пиріг із буряковим листям та сиром
  10. Кадындзджин (осет. хъæдындзджын, гъæдзиндзгун) — пиріг з осетинським сиром та зеленою цибулею
  11. Зокоджин (осет. къозоджын, зокъоджын, къозогун) — пиріг із грибами
  12. Балджин (осет. балджын, балгун) — пиріг із вишневою начинкою.

Сучасні осетинські пироги: нова висока авторська кухня у Києві. Традиція та смак, створені для українців.[ред. | ред. код]

Осетинська кухня завжди славилася своїми неперевершеними смаками та вишуканістю. Та, завдяки роботі талановитого осетина, та наразі українця Аслана Абаєва, ці чудові осетинські пироги знайшли своє місце в Києві. Аслан Абаєв, який мешкає в столиці України, не лише створив свою власну рецептуру осетинських пирогів, але й привів цю культуру до наших дверей.

Ще змалку Аслану передали навички випікання осетинських пирогів його бабуся, яка сама була відомою майстринею цієї кулінарної традиції. Він увібрав у себе цю майстерність та поєднав її зі своїм власним баченням та смаком, створивши унікальні рецепти осетинських пирогів, які вразили жителів Києва.

За час існування осетинської пекарні , Аслан Абаєв створив неймовірне розмаїття смаків та начинок. У його авторському меню представлено більше 30 видів начинок для осетинських пирогів. Особливо кияни полюбляють традиційні пироги, які Аслан Абаєв з задоволенням готує для своїх гостей власноруч. Це стало невід'ємною частиною української культури, і осетинські пироги стали незамінними на будь-якому святі, дні народження, а також замовляються для бізнес-центрів, офісів та навіть передаються на передову для наших захисників.

Осетинські пироги Аслана Абаєва - це традиційна смакота, здатна розповісти багато історій і підкреслити особливий смак нашої країни.

Посилання[ред. | ред. код]