Оферта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Офе́рта (від лат. offero — пропоную) — пропозиція певній стороні укласти договір з урахуванням викладених умов. Може мати письмову або усну форму. Оферта вважається прийнятою після її акцепту.

Прийняття (акцепт) оферти є юридично значущею дією, наслідком якої є виникнення між сторонами договору[1].

Розрізняють два види оферти: тверду і вільну.

Тверда оферта — це документ, у якому надається письмова пропозиція на продаж або купівлю визначеного товару або послуг, надісланий продавцем одному можливому покупцеві, де вказуються суттєві умови майбутнього контракту й визначено строк дії оферти.

Вільна оферта — це документ, який може бути виданий на одну й ту саму партію товару кільком можливим покупцям; не зв'язує продавця своєю пропозицією і не встановлює строк для відповіді.

Якщо оферту не було прийнято обома сторонами, то одна із сторін може надати іншій контроферту з викладенням свого бачення співробітництва.

В повсякденній діловій практиці України поширеним прикладом оферти є "рахунок-фактура". За запитом покупця продавець формує та надсилає "рахунок-фактуру", в якій зазначає перелік товарів, кількість, ціну та інші комерційні умови: ті, що належать до істотних умов договору як необхідних з точки зору закону для укладення договору, а також ті, що з якихось причин є важливими для контрагентів. Найчастіше при цьому передбачається, що для виконання поставки покупець має сплатити авансом суму зазначену у рахунку-фактурі або її частину. Такий "рахунок-фактура" є офертою, а оплата рахунку - дією, яка свідчить про прийняття покупцем умов рахунку, тобто є акцептом шляхом вчинення дій.

Менш поширеною формою оферти в Україні є Замовлення на закупівлю, які покупець направляє постачальнику.

Законодавче визначення[ред. | ред. код]

Цивільний Кодекс України термін «оферта», розшифровує як пропозицію укласти договір. Для опису дій сторін та суті оферти відведена стаття 641 «Пропозиція укласти договір»:

  1. Пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.
  2. Реклама або інші пропозиції, адресовані невизначеному колу осіб, є запрошенням робити пропозиції укласти договір, якщо інше не вказано у рекламі або інших пропозиціях.
  3. Пропозиція укласти договір може бути відкликана до моменту або в момент її одержання адресатом.
  4. Пропозиція укласти договір, одержана адресатом, не може бути відкликана протягом строку для відповіді, якщо інше не вказане у пропозиції або не випливає з її суті чи обставин, за яких вона була зроблена.

Управління бізнес-пропозиціями[ред. | ред. код]

Управління пропозиціями представляє величезний виклик для відділів продажів і маркетингу. Багато усталених методів управління погано підходять для вирішення більш широких питань, пов’язаних із виробництвом і наданням пропозицій. У цих випадках організації часто покладаються на аутсорсинг, визначаючи менеджера пропозицій для підтримки їхніх потреб у розробці пропозицій.

Деякі автори посилаються на ключові етапи процесу управління пропозиціями, використовуючи кольорові коди для позначення етапних рецензій, наприклад, рецензування в чорному капелюсі.[2] Асоціація професіоналів з управління пропозиціями (APMP) називає чорну перевірку незалежною перевіркою стратегій і пропозицій, які, ймовірно, висунуть конкуренти.

Невід'ємним процесом управління пропозицією є рішення про те, чи подавати заявку, яке підкріплюється планом захоплення.[3]

Також існує тенденція до використання програмного забезпечення для керування пропозиціями, яке дозволяє користувачам швидко та легко створювати пропозиції, співпрацювати з членами команди, а також відстежувати та аналізувати залучення клієнтів.

Див. також[ред. | ред. код]

Зноски[ред. | ред. код]

  1. Цивільний кодекс України | від 16.01.2003 № 435-IV (Сторінка 1 з 21). zakon4.rada.gov.ua. Процитовано 7 січня 2017.
  2. Black Hat Reviews: Analysis of the Competition. Allied Proposal and Contract Management. Архів оригіналу за 15 червня 2021. Процитовано 30 грудня 2020.
  3. Newman, Larry (24 травня 2008). Capture Planning (PDF) (Подкаст). Association of Proposal Management Professionals, Inc. Архів оригіналу (PDF) за 22 листопада 2021. Процитовано 9 травня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]