Комашник бджолоносний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Офрис бджолоносна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Комашник бджолоносний
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Порядок: Холодкоцвіті (Asparagales)
Родина: Зозулинцеві (Orchidaceae)
Рід: Комашник (Ophrys)
Вид:
Комашник бджолоносний (O. apifera)
Біноміальна назва
Ophrys apifera

Комашник бджолоносний[1], офрис бджолоносна[2], офрис бджолоносний[3] (Ophrys apifera Huds.) — рослина з родини зозулинцевих, або орхідних (Orchidaceae).

Загальна біоморфологічна характеристика[ред. | ред. код]

Геофіт. Багаторічна трав'яна рослина 20-45 см заввишки. Бульби кулясті. Стебло з 4-7 сизувато-зеленими листками при основі та кількома листовими піхвами з невеликими листовими платівками у середній частині. Листки прикореневої розетки відмирають у середині травня. Суцвіття розгалужене, до 18 см завдовжки, з (2)3-8(10) квіток. Квітки великі (до 2,5 см у діаметрі), жовто-коричневі, нагадують бджолу, пелюстки зовнішнього кола рожеві, червоні, білі. Губа трилопатева, до 1,5 см завдовжки, оксамитова, з коричневим малюнком. Цвіте у квітні-червні. При відсутності комах-запилювачів або у несприятливих умовах звичне для рослин перехресне запилювання замінюється самозапиленням. Плодоносить у липні-серпні. Розмножується насінням.

Умови місцезростання[ред. | ред. код]

Світлі ялівцеві ліси, чагарники, узлісся, вапнякові осипи на висоті 200—300 м над рівнем моря. Мезоксерофіт. Ступінь природного поновлення незадовільний.

Ареал виду та його поширення в Україні[ред. | ред. код]

Європейсько-середземноморський вид на північній межі диз'юнктивної частини ареалу. Атлантична, Середня Європа і Середземномор'я, диз'юнктивна частина — окремі регіони Кавказу, Малої та Західної Азії, Північної Африки.

В Україні — Південний берег Криму (від Севастополя до Ялти). Чисельність та структура популяцій дуже низька (фіксувалося лише по кілька особин у двох місцезнаходженнях в Криму). У 2010 р. вперше виявлено у Західній Україні у Галицькому національному природному парку[4]

Природоохоронний статус виду та заходи з охорони[ред. | ред. код]

Зникаючий. Занесений до Додатку II CITES. Занесений до Червоної Книги України.

Охороняється в Ялтинському гірсько-лісовому природному заповіднику. Потребує виявлення всіх існуючих популяцій і встановлення режимів абсолютної заповідності та заказного, а також розведення в культурі. Заборонено заготівлю рослин, гербаризацію, порушення умов місцезростань (забудову територій та облаштування місць рекреації).

Причини зміни чисельності[ред. | ред. код]

Тривалий онтогенез, вузька екологічна амплітуда, низька конкурентна здатність виду, курортне, дорожнє будівництво, господарські роботи, зривання на букети, забур'янення порушених біотопів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ophrys apifera // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  2. Доброчаева Д. Н., Котов М. И., Прокудин Ю. Н., и др. Определитель высших растений Украины. — К. : Наук. думка, 1987.
  3. Російсько-український словник ботанічної термінології і номенклатури. — К. : Вид-во АН УРСР, 1962. — 340 с.
  4. Унікальну орхідею знайдено у Галицькому національному парку http://www.naturalist.if.ua/?p=3477 [Архівовано 2 Лютого 2014 у Wayback Machine.]

Література[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]