Охтирський пивоварний завод

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПрАТ "Охтирський пивоварний завод"
Логотип ТМ «Охтирське»
Місцезнаходження Охтирка, Україна Україна
Рік заснування 1913
Власник ПрАТ «Оболонь»
Виробнича потужність > 500 тис.дал. (пиво)
> 1,2 млн дал. (б/а напої)
Гасло Перше пиво Слобожанщини!
Вебсайт www.ok.obolon.ua
Адреса вул. Батюка, 23
м. Охтирка, Сумська область, Україна, 42700

ПрАТ «Охти́рський пивова́рний заво́д» — підприємство харчової промисловості України, зайняте у сфері виробництва та збуту солоду, пива та безалкогольних напоїв. Розташоване в Охтирці Сумської області.

Історія[ред. | ред. код]

Заснування[ред. | ред. код]

Охтирський пивоварний завод було побудовано родиною місцевого міщанина Івана Івановича Бондаренка, сином Митрофаном Івановичем та зятем Лукою Яковичем Крижанівським. У 1913 року отримано усі необхідні дозволи для будівництва броварного виробництва по Аптекарському провулку. Завод став другим підприємством цього профілю у місті (з 1881 року у передмісті Охтирки на хуторі Пристань працював Іванівський охтирський пивзавод).

Радянський період[ред. | ред. код]

Після подій Громадянської війни та встановлення в Охтирці радянської влади підприємство було націоналізоване. З лютого 1921 року Охтирський пивзавод працював в оренді у робітничої артілі, яку очолював колишній власник Іван Бондаренко. Загалом протягом 1920-х років в умовах нової економічної політики радянського уряду підприємство нарощувало обсяги виробництва, мало можливість здійснювати модернізацію обладнання. Лише протягом 1923—1927 років обсяги виробнцтва пива були збільшені з 750 відер на місяць, що відповідало довоєнному рівню, до 6500 відер на місяць.

Під час Другої світової війни підприємство продовжувало випускати продукцію в період окупації Охтирки німецькими військами у 1941-43 роках. Після звільнення міста радянською армією у серпні 1943 відбудова броварні і відновлення виробництва були здійснені протягом 3 місяців.

У повоєнні роки підприємство поступово розвивалося, збільшуючи потужності з виробництва пива та розширюючи асортимент продукції, у тому числі за рахунок безалкогольних напоїв.

Після 1991 року[ред. | ред. код]

Зразки асортиментного ряду пивзаводу

25 березня 1996 року державне комунальне підприємство Охтирського пивоварного заводу було приватизоване зі створенням відкритого акціонерного товариства «Охтирський пивоварний завод»,[1] яке продовжувало випускати продукцію для збуту на ринку найближчих до Охтирки райнів Сумщини.

Новим етапом в історії пивзаводу стало придбання у 1998 році контрольного пакету акції ПрАТ «Охтирський пивоварний завод» одним з лідерів пивоварної галузі України ПрАТ «Оболонь». Підприємство отримало інвестиційні ресурси, технічну і технологічну допомогу, що дозволило йому забезпечти прискорений розвиток виробництва. На початку 2000-х обсяги виробництва пива в Охтирці щороку зростали у декілька разів. Продукція вийшла на ринки сусідніх Полтавської та Харківської областей.

2003 року було подолано рубіж в 500 тис. дал. випущеного за рік пива. 2004 року на підприємстві поновлено припинений ще за радянських часів випуск безалкогольної продукції, яка реалізується у більшості регіонів Східної України.

Асортимент продукції[ред. | ред. код]

  • «Охтирське Світле» — Густина 11,0 %. Алк.об. не менше 4,4 %. Тара: пляшки 0,5л (скло), 1л, 1,5л, та 2л (ПЕТ); кеги 30л та 50л.
    Має солодовий та хмельовий смак з гіркотою.
  • «Охтирське Козацьке» — Густина 17,0 %. Алк.об. не менше 6,8 %. Тара: пляшки 0,5л (скло), 1,0л (ПЕТ); кеги 30л та 50л. Має солодовий та хмельовий смак з гіркотою та винним присмаком.
  • «Охтирське Гусарське» — Густина 11,0 %. Алк.об. не менше 4,4 %. Тара: пляшки 0,5л (скло), 1л та1,5л (ПЕТ); кег 30л та 50л.
    Має солодовий смакв сполученні з хмелевою гіркотою.
  • «Охтирське Золоте перо» — Густина 13,0 %. Алк.об. не менше 4,7 %. Тара: пляшки 0,5л (скло), 1л та 1,5л.(ПЕТ); кеги 30л та 50л.
    Має чистий смак і аромат збродженого солодового напою з вираженою хмельовою гіркотою.
  • «Охтирське медове» — Густина 15,0 %. Алк.об. не менше 5,6 %. Тара: пляшки 0,5л (скло), 1л (ПЕТ). Має солодовий та хмельовий смак з ароматом меду.
  • Вода питна сильногазована «Охтирська». Розлив у ПЕТ пляшку емкістю 1,5л.

Підприємство випускає безалкогольні напої ностальгічної серії під ТМ «Оболонь» («Лимонад», «Ситро»), а також безалкогольні напої «Живчик».

Виноски[ред. | ред. код]

  1. Відкрите акціонерне товариство "Охтирський пивоварний завод" / 00383053 / Річний звіт за 2008 рік - Система розкриття інформації на фондовому ринку України. Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України. 2008. Процитовано 25 серпня 2010. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=404 (довідка)[недоступне посилання з липня 2019]

Посилання[ред. | ред. код]