Очерки гнойной хирургии

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Очерки гнойной хирургии
рос. Очерки гнойной хирургии
Жанр medical literatured
Тема purulent surgeryd
Автор Лука (Войно-Ясенецький)
Мова російська
Опубліковано 1934
Країна  СРСР
Видавництво Медицина[d]
Опубліковано українською не було
ISBN-10: 5-9518-0143-5, 5-9518-0530-9

«Нариси гнійної хірургії» (рос. «Очерки гнойной хирургии») — фундаментальна наукова праця з хірургії проф. Войно-Ясенецького (архієпископа Луки), в якій зібрано та описано підходи до діагностики та лікування різноманітних розладів та хвороб, пов'язаних з наявністю гною, в умовах обмежених медичних ресурсів та відсутності антибіотиків. Видання вперше опубліковано в 1934 році. За цю працю автора нагороджено Сталінською премією І ступеня в 1946 році.[1]

Структура та зміст[ред. | ред. код]

«Нариси гнійної хірургії» складаються з 39 глав, в яких автор описав підходи до лікування в гнійній хірургії використовуючи типові та нетипові клінічні приклади з своєї практики в еру відсутності антибактеріальних препаратів. Презентація хворих починається з моменту звернення за медичною допомогою до проф. Войно-Ясенецького та простежується до моменту одужання або смерті пацієнта. Використовуючи такі випадки, автор дає свої коментарі та проводить детальний аналіз своїх дій, в тому числі вказує на помилки та шляхи їх уникнення.

Основний підхід, що пропонує автор — це використання даних топографічної анатомії при плануванні розтинів та шляхів дренування гнійників, гнійних ран; також наведені рекомендації щодо застосування місцевої анестезії.

Видання[ред. | ред. код]

Монографія проф. Войно-Ясенецького була настільною книгою багатьох поколінь хірургів, навіть після відкриття та широкого впровадження антибіотикотерапії при лікуванні гнійників та витримала 4 видання — 1934, 1946, 1956, 2006 рр. Кожне наступне після смерті автора видання супроводжувалось коментарями фахівців у галузі гнійної хірургії, в яких давалась оцінка тому чи іншому варіанту лікування з урахуванням засобів з арсеналу сучасної медицини.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Гешелин С. А. Вступительное слово к четвертому изданию // Очерки гнойной хирургии. — 4-е изд. — Москва : Бином, 2006. — С. 6-7. — ISBN 5-9518-0143-5.