П'єр Леоне Гецці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єр Леоне Гецці
Pier Leone Ghezzi
Автопортрет П'єра Леоне Гецці, Уффіці, Флоренція
При народженні П'єр Леоне Гецці
Народження 28 червня 1674(1674-06-28)
Рим, Папська держава
Смерть 6 березня 1755(1755-03-06) (80 років)
  Рим
Національність італієць
Країна Італія
Діяльність карикатурист, художник, графік, музикант, письменник, виробник
Напрямок рококо
Вплив Карло Маратті
Твори карикатури, портрети, релігійні композиції,
Роботи в колекції Міннеаполіський інститут мистецтваd, Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Національна галерея мистецтв, Національний музей Швеції, Національна галерея Канади, Галерея Уффіці, Музей палацу короля Яна III у Вілянуві, Художній музей Волтерс, Brest’s Museum of Fine Artsd, Національна галерея Ірландії, Музей мистецтв Толедо, Вустерський музей мистецтв, Michael C. Carlos Museumd[1], Rhode Island School of Design Museumd, Музей Фіцвільяма, Музей Ґетті і Музей Бойманса - ван Бенінгена[2]

CMNS: П'єр Леоне Гецці у Вікісховищі

П'єр Леоне Гецці (італ. Pier Leone Ghezzi; 28 червня, 1674 — 6 березня,1755) — популярний італійський художник доби рококо. Робив релігійні композиції, портрети, фрески, але більше уславився як майстер карикатур. Займався графікою.

Життєпис[ред. | ред. код]

П'єр Леоне народився в Коммунанца, в провінції. Походить з родини художника. Йог батько, Джузеппе Гецци (Giuseppe Ghezzi, (1634—1721), був і його першим вчителем. Удосконалював художню освіту в майстерні Антоніо Аморозі, представника пізнього бароко.

Вілла Фальконьєрі у Фраскатті

П'єр Леоне багато і старанно малював. Серед його малюнків — діти зе навчанням, сценки з життя монахів, замальовки священників. Як більшість італійців, був закоханий в музику. Міг би виробитися у цікавого художника побутових сцен. Але перебування в Римі, спілкування з відомим художником академічного спрямування Карло Маратті, тогочасні уяви про престижність релігійного живопису та величної манери навернули художника до релігійного живопису(Христос в Еммаусі та ін.) Серед відомих творів П'єр Леоне Гецці — фрескі вілли Фальконьєрі у Фраскатті.

Папа римський Бенедикт XIV призначив художника керівником мозаїчної майстерні.

Але захоплення малюванням мало два великі наслідки :

  • Гецці почав займатися гравюрою
  • Гецці став популярним карикатуристом

Саме звертання до карикатур і зробило П'єр Леоне Гецци популярним художником. Спілкування з музикантами, кумедність їх зовнішності чи манери поведінки дали привід для багатьох карикатур. Серед малюнків художника — і портрет-карикатура Антоніо Вівальді, якого мало і неохоче малювали за життя.

Карикатури Гецці збирав саксонський міністр і меценат XVIII століття — Генріх Брюль. Частка творів художника зберігається в музеї Ермітаж, в галереї уффіці та музеях Італії, в Національній портретній галереї, в Лондоні, в музеях Франції.

П'єр Леоне Гецці помер в Римі.

Малюнки Гецці[ред. | ред. код]

Карикатури Гецци[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Rudolf Wittkower, Art and Architecture Italy, 1600—1750, Penguin Books, 1980.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  1. https://collections.carlos.emory.edu/people/5963/
  2. колекція Бойманса онлайн — 2010.