Орел (космічний корабель)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з ППТС)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макет ПТК НП на виставці МАКС 2009
PPTS
PPTS
PPTS

«Орел» (раніше Перспективна пілотована транспортна система (ППТС), Пілотований транспортний корабель нового покоління (ПТК НП) та «Федерація») — проєкт російського багатоцільового пілотованого космічного корабля, за яким планується створити багаторазовий космічний корабель, що має прийти на зміну кораблям серії «Союз» і автоматичним вантажним кораблям серії «Прогресс». Станом на 2020 рік плани із реалізації проєкту постійно мінялися, час запуску постійно переносився, перший політ запланований не раніше 2021 року.

Історія[ред. | ред. код]

Перший конкурс на новий російський космічний корабель оголошено Роскосмосом у 2005 р.

Були представлені три проєкти, зокрема «Кліпер» і «Русь». Всі три проєкти направлені на доробку, а в 2009 р. перевагу було віддано проєкту «Русь».[1]

Одночасно Роскосмос прийняв пропозицію про участь у розробці європейської перспективної пілотованої космічної транспортної системи ACTS на базі європейського вантажного автоматичного корабля ATV.

Характеристики[ред. | ред. код]

Передбачається, що корабель буде безкрилим, з окремою частиною для багаторазових повернень. Агрегатний відсік — одноразовий. Максимальний екіпаж нового корабля 6 осіб (при польотах до Місяця — до 4 осіб), маса вантажів для доставки на орбіту — 500 кг, маса вантажів, що повертаються на Землю — 500 кг. Довжина корабля — 6,1 м, максимальний діаметр корпусу — 4,4 м, маса при навколоземних орбітальних польотах — 12 т (при польотах за орбіту — 16 т), маса частини, яка повертається — 4,5 т. Тривалість автономного польота корабля — до місяця[2].

Корабель буде виводитися на орбіту новою ракетою-носієм «Русь-М» з нового російського космодрому «Восточный» («Східний»).

Плани[ред. | ред. код]

Ескізне проєктування корабля повинно бути закінчене у 2010 р. Повнорозмірний макет демонструватимуть на X Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2011[3]. Випробовування корабля у безпілотному варіанті планувалося на 2015 р., у пілотованому — на 2018 р.[2]. Але станом на 2020 рік терміни змінилися. Перший політ не раніше 2021 року, а пілотований — у 2023 р.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]