Павич

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павич
Самець павича звичайного (Pavo cristatus) з розкритим «хвостом»
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Зауропсиди (Sauropsida)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Куроподібні (Galliformes)
Родина: Фазанові (Phasianidae)
Рід: Павич (Pavo)
Linnaeus, 1758
Посилання
Вікісховище: Category: Pavo
Віківиди: Pavo
ITIS: 176112
NCBI: 9048
Fossilworks: 114654

Пави́ч (Pavo) — рід великих птахів з родини Фазанові (Phasianidae) ряду Куроподібні (Galliformes). Самиць павича називають павами[1].

Загальна характеристика[ред. | ред. код]

Характерною ознакою павича-самця (півня) є значний розвиток верхніх криючих пір'їн хвоста, які разом зі стерновим пір'ям утворюють хвостове віяло. Завдяки пишному (у півнів) «хвосту» зі своєрідними плямами-«очима», який самці розпускають віялом, павич відомий як найкрасивіший птах серед куроподібних. Подовжений хвіст павичів плоский, в той час як у більшості інших видів родини фазанових — дахоподібний.

Павичі поширені в Азії. Розрізняють два їх види: павич звичайний (P. cristatus) і павич зелений (P. muticus), ареали яких не перекриваються.

Один з видів павича — павич звичайний — одомашнений людиною.

Класифікація[ред. | ред. код]

Сполдінг — гібрид між павичами звичайним і зеленим
«Чорноплечий павич» — форма павича звичайного

У колишніх класифікаціях родини Фазанові павичів виводили в окрему підродину павичевих (Pavoninae) — разом з родами моналів (Lophophorus), трагопанів (Tragopan) і аргусів (Argusianus).

Розрізняють два види павичів, що належать до роду Pavo:

Ці два види є дуже близькими: між ними в умовах неволі часто виникають гібриди. Ці гібриди мають назву «Сполдінг» (англ. Spalding) на честь дослідниці Кейт Сполдінг (Keith Spalding), яка вперше схрестила ці види. Потомство від цих схрещувань цілком фертильне.

До другої половини XIX ст. самостійним видом вважали павича чорноплечого — Р. nigripennis. Завдяки дослідженням Дарвіна було з'ясовано, що він є лише результатом мутації забарвлення павича звичайного, що виникла в процесі доместикації і в дикому стані не відома.

Відносно близьким до Pavo родом є Afropavo Chapin, 1936 (відомий один вид). Проте Afropavo виявляє значні відмінності від Pavo в морфології (відносно слабкий статевий диморфізм, відсутність примітного шлейфа або спеціалізованих пір'їн навколо очей у самця) і репродуктивній поведінці.

Генетика[ред. | ред. код]

Каріотип: всі три види мають по 76 хромосом (2n).[2] Причому порівняння каріотипів A. congensis, P. cristatus і деяких інших курячих виявило максимальну морфологічну схожість між хромосомами звичайного та африканського павичів.

Секвенування ділянок мітохондріальної ДНК Pavo і їх порівняння з аналогічними послідовностями Afropavo та інших куроподібних переконливо показали тісну спорідненість африканських і азійських павичів і дозволили встановити, що дивергенції двох родів відбулася у пізньому міоцені[3]

Галерея[ред. | ред. код]

Павичі в Україні[ред. | ред. код]

Вид Pavo muticus — Павич синьокрилий або зелений, внесений до конвенції CITES [1]

Павичів нерідко утримують у зоопарках, у тому числі в Україні [2]

Образи павичів в культурі[ред. | ред. код]

Павичі відображені в багатьох творах мистецтва Сходу і Заходу, в офіційній та комерційній символіці. Павичем (лат. Pavo) названо сузір'я Південної півкулі.

Бірманський підвид яванського павича (Pavo muticus spicifer) є національним символом М'янми1940 року)[4], а звичайний павич (P. cristatus) — національним символом Індії і Ірану (в останньому випадку неофіційно).[5]

Починаючи з 1956, американська телекомпанія NBC використовувала чотири варіації[en] стилізованого зображення павича як логотип.

Часто фігуру павича використовують у топіарному мистецтві (обрізання дерева в декоративну форму) та для складення квіткових композицій.

Павича зображено на обкладинці книжки «Фантастичні Історії Листопаду» 1943 року (англ. Weird Tales November), на плакаті виставки декоративного мистецтва в Нансі (1894).

Павича бачимо на картині відомого італійського ексцентричного художника Джузепе Арчімбольдо, який прославився портретами, що складаються з зображень овочів, фруктів, квітів, пташок тощо. Птах зображений на картині XVII ст. «Битва Павича і Півня» (англ. Peacock and Cock Fighting), що написана Паулем де Восом. На картині Андреа Матегна зображено павича разом з купідонами. Тут цей птах символізує Джуно — богиню шлюбу. Також павича бачимо на картинах Антоніо Паломіно.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]