Павутиння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Павутиння — мережа, побудована павуками з павутини, що складається з ловчої спіральної нитки, допоміжної спіралі і радіальної нитки.

Форми мереж[ред. | ред. код]

У нижчих павуків павутиння досить просте (наприклад, у павука Сізіфів терідіон), у вищих воно має досить складну будову: радіальні жорсткі нитки та більш м'які спіралеподібні, покриті дрібними краплями клейкої рідини. Павук, побудувавши мережу, ховається на ній або поруч, тримаючись лапками за спеціальну сигнальну нитку і вловлюючи вібрації від здобичі, що приклеїлася і пручається.

Деякі аранеоморфні павуки (наприклад, з сімейства Uloboridae) вплітають у свої ловчі мережі добре видимі волокна, що формують малюнок у формі спіралей, зигзагів або хрестів. Встановлено, що здобич в такі мережі попадеться частіше[1]. Але такі візерунки на павутині також залучають і хижаків[2], тобто крім користі для павука візерунки несуть і підвищену небезпеку.

В основному у павуків мережа має правильну форму (наприклад, вони сплітають її по колу). У деяких павуків, наприклад, у каракуртів, мережа неправильної форми.

Дії павуків[ред. | ред. код]

Якщо в павутиння потрапляє сторонній предмет (гілочка, листочок), павук обстежує його, відокремлює від павутини і викидає, в разі необхідності відновлюючи пошкодження мережі.

Велика частина павуків проявляє високий ступінь внутрішньовидової агресії і не допускає інших павуків на свою мережу, захищаючи її як особисту територію, але у соціальних павуків зустрічаються загальні мережі, що досягають площі кількох десятків квадратних метрів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Membrana.ru: Паучьи сети ловят добычу с помощью света. Архів оригіналу за 27 квітня 2019. Процитовано 4 вересня 2019. 
  2. Membrana.ru: Украшенная паутина привлекает жертв и хищников. Архів оригіналу за 27 квітня 2019. Процитовано 4 вересня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]