Падот на Византија

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Падот на Византија
Падіння Візантії
фотографія
Основна інформація
Жанр пост-панк
дарквейв
готик-рок
візантійська музика
Роки 19831985
Країна ЮгославіяЮгославія
Мова македонська
Тематика доля, любов, життя, смерть, релігія
Склад Горан Трайкоський
Колишні
учасники
Горан Трайкоскі — вокал
Зоран Дабич — гітара
Шпенд Ібрагім — барабани
Самі Ібрагім — бас

Падот на Византија (Падіння Візантії) — македонський рок-гурт заснований в жовтні 1983 року у Скоп’є. Спочатку гурт грав експериментальний пост-панк, але незабаром змінили звучання на дарквейв/готик-рок, з елементами візантійської музики та церковно-слов'янського співу.

Гурт примітний тим, що став своєрідним стартовим майданчиком для Горана Трайкоскі, який був басистом і вокалістом колективу, але покинув його у червні 1985 задля того, щоб як бас-гітарист узяти участь у Другому Одкровенні Мізара, а трохи згодом заснувати гурт Анастасија.

Музика колективу[ред. | ред. код]

Падот на Византија, на початку своєї кар'єри створював музику під впливом панк-гуртів Killing Joke, Dead Kennedys та ін. Але досить швидко гурт змінив своє звучання — воно стало похмурішим, готичнішим (напевно, вже під впливом гуртів Joy Division, Bauhaus та інших), з певними домішками церковно-слов'янського співу, візантійських мотивів і традиційної народної македонської музики.

Склад[ред. | ред. код]

З жовтня 1983. до весесня 1984. року Падот мав наступний склад:

В період з жовтня 1984. до остаточного припинення існування колективу у червні 1985.року, формація мала такий склад:

Пісні[ред. | ред. код]

За два роки свого існування, Падот на Византија не змогли підготувати матеріал для повноформатного альбому. Тим не менш їхні пісні час від часу з'являлись на різних збірниках, які видавались в СФРЮ:

  • «Прекрасна ноќ над Југославија» (англ. Night over Yugoslavia)
  • «Касеташ пушта Поп» (англ. The cassete played Poptones)
  • «Македонски Документ» (англ. The Macedonian Document)

Після розпаду[ред. | ред. код]

Поза музикою, колишній гітарист гурту Зоран Дабич мав довгу кар'єру в старшого дипломата і зараз працює директором з питань колективної системи безпеки в Міністерстві закордонних справ Республіки Македонія.

Горан Трайковскі засновав у 1990 році гурт Анастасија — один з найвідоміших македонських гуртів, який у 1994 році написав музику до фільму «Перед дощем».

Концерти[ред. | ред. код]

Падот на Византија за свою коротку кар'єру, інтенсивно гастролювали по території тодішньої Югославії. Концертні записи з тих виступів залишаються єдиним свідченням про творчість колективу. Міста, в яких вони виступали:

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]