Падіння метеорита на Уралі 2013 року

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метеоритна подія над Уралом
Трек від прольоту боліда в атмосфері.
Тип Падіння метеоритів
Причина Зіткнення з однотонним астероїдом
Країна Росія Росія:
Місце південний Урал:
size Челябінська область
Дата 15 лютого 2013
9:20 (UTC+6)
Загиблих Немає
Поранених 1491[1] або 1613[2]
Постраждалих 1200 осіб
Наслідки Chelyabinsk
Географічні координати 55°09′17″ пн. ш. 61°22′49″ сх. д. / 55.15472222224999399° пн. ш. 61.380277777806° сх. д. / 55.15472222224999399; 61.380277777806
Місце падіння метеорита. Карта розташування: Росія
Місце падіння метеорита
Місце падіння метеорита

Падіння метеорита на Уралі — вибух метеороїда, що стався поблизу Челябінська 15 лютого 2013 приблизно о 9:20 за місцевим часом (UTC+6) — о 5:20 за Київським часом [3]. До входу в атмосферу Землі об'єкт мав близько 17 метрів у діаметрі, масу до 10 000 тонн і рухався зі швидкістю 18 км/с. Вибух стався на висоті від 19 до 24 км і мав потужність близько 500 кілотонн[4].

Дані про метеороїд[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
Падіння метеорита
зняте на автореєстратор
та вибухова хвиля із запізненням на декілька хвилин
момент вибуху очима очевидця
відео з вуличної камери спостереження
інший ракурс
відео з космосу
Відео на YouTube
запис звуків вибухів

Розміри та швидкість[ред. | ред. код]

За попередньою оцінкою Роскосмосу «… це космічний об'єкт нетехногенного походження й кваліфікується як метеорит, що рухався зі швидкістю близько 30 км/с низькою траєкторією. »[5] У прес-службі Російської академії наук припустили, що маса метеорита становила близько 10 тонн, а розмір — декілька метрів. На думку Інституту динаміки геосфер РАН, метеорит увійшов у атмосферу зі швидкістю 15—20 кілометрів на секунду, зруйнувався на висоті 30—50 кілометрів, а падіння його фрагментів спричинило яскраве світіння та потужну ударну хвилю. Більша частина фрагментів випарувалася, а до землі могли долетіли лише деякі з них[6][7].

На думку голови регіонального відділення Російського географічного товариства, кандидата географічних наук Сергія Захарова болід летів із південного сходу на північний захід, траєкторія польоту йшла під кутом близько 290 градусів по лінії Єманжелінськ — Міас[8].

За словами Сергія Язєва потужність вибуху була більшою, ніж у Вітімського боліда[9], а швидкість боліда під час падіння становила від 20 до 70 кілометрів на секунду[10].
Експерти журналу Nature наводять іншу оцінку: розмір об'єкта — 15 метрів, маса — 7 000 тонн. Це робить його найбільшим об'єктом, який зіткнувся із Землею за останні 105 років (після Тунгуського метеорита). Імовірно, метеорит належить до класу залізо-нікелевих. Хейнер Клінкрад (англ. Heiner Klinkrad) зазначив, що входження цього тіла в атмосферу пройшло непоміченим, оскільки сучасні телескопи орієнтовані на пошук астероїдів, більших 100 метрів у діаметрі[11]. Досі лише один раз вченим вдалося передбачити зіткнення небесного тіла з Землею — це був астероїд 2008 TC3[9].

Станом на 7 годину вечора (за Тихоокеанським часом) 15 лютого 2013 року NASA оприлюднило уточнені дані щодо метеорита: до входу в атмосферу Землі об'єкт був близько 17 метрів у діаметрі (більше попередньої оцінки), маса об'єкта — 10 тисяч тонн (значно більше попередньої оцінки), рухався він зі швидкістю 18 км/с. Через 32,5 секунди після входу в атмосферу об'єкт повністю зруйнувався, в результаті чого вивільнилася енергія, що відповідає близько 500 кілотонн у тротиловому еквіваленті. За оцінкою NASA цей метеор істотно більший Сіхоте-Алінського метеорита, і є найбільшим серед метеоритів, що впали на Землю за останнє сторіччя (після Тунгуського метеорита 1908 року)[12].

Космічне агентство США NASA оцінило діаметр боліда приблизно в 17-20 м і кілька разів переглядало масу з початкових 7700 тонн[13].

Атмосферні спостереження[ред. | ред. код]

Першими рух боліда в небі побачили жителі Костанайської та Актюбінської областей Казахстану о 9:15 (7:15 мск)[14].

О 9:21 за місцевим часом його бачили мешканці Оренбурга. Згодом його слід спостерігався в Свердловській, Курганській, Тюменській та Челябінській областях[15].

За даними Сергія Захарова, політ боліда над Челябінською областю супроводжувався трьома вибухами різної потужності (перший вибух був найпотужнішим). Вибухам передував яскравий спалах, який тривав близько п'яти секунд, орієнтовно з температурою більше 2500 градусів. За його розрахунками висота вибуху над землею склала від 30 до 70 км, потужність — від 0,1 до 10 кілотонн, а епіцентр вибуху перебував на південь від Челябінська в районі Єманжелінська — Южноуральська. Ударна хвиля прийшла до Челябінська через шість хвилин[8].

Спостереження з космосу[ред. | ред. код]

До входу в атмосферу небесне тіло не було виявлене станціями стеження та телескопами через малий розмір[11]. Метеорологічні супутники Meteosat 9 та Meteosat 10 зуміли сфотографувати слід від метеорита в атмосфері[16].

Місце падіння[ред. | ред. код]

Зразок, знайдений співробітниками уральського федерального університету

За попередніми даними метеорит упав за 80 км від міста Сатки Челябінської області[17], але керівник Саткинського району інформацію ЗМІ спростував, заявивши, що мешканці району бачили лише слід у небі[18][19].

Головне управління МВС у Челябінській області повідомило, що місце падіння метеорита або принаймні його частин — озеро Чебаркуль. Рибалки бачили процес падіння, на озері утворилася ополонка розміром близько 8 метрів, на льоду біля неї було виявлено дрібні фрагменти скельних порід (розміром 0,5 — 1 см). Місце падіння було обстежено патрульною групою поліції, опитано свідків, зібрані уламки надіслано на експертизу. Доступ сторонніх на місце події було обмежено[20][21][22][23]. За повідомленням прес-служби МНС у Челябінській області водолази обстежили місце падіння, але нічого не знайшли[24]. Віце-губернатор Челябінської області повідомив, що ополонка виникла з інших причин, й оголосив про припинення пошуків[25].

До озера виїхала група дослідників метеоритів з РАН. Хоча їх не пустили безпосередньо до ополонки, вони оглянули околиці й на відстані 40 метрів від охорони знайшли близько 50 дрібних оплавлених уламків, за якими визначили, що метеорит належить до класу звичайних хондритів. На думку дослідників основна маса метеорита лежить в озері[26].

У вересні 2013 року почалася підготовка до підняття основної частини метеорита, що перебував на дні озера Чебаркуль на глибині приблизно 11 метрів під п'ятиметровим шаром мулу. 16 жовтня 2013 року з озера було піднято уламок вагою 654 кг. 17 жовтня 2013 року уламок був доставлений в Челябінський обласний краєзнавчий музей для просушування і вивчення[27]. При зважуванні уламок зламав ваги та розколовся на три частини[28]. 21 жовтня метеорит був виставлений на загальний огляд[29].

Дрібніші уламки зберігаються в різних дослідницьких установах, зокрема, в Челябінському державному університеті[30]. У березні 2014 р. з'явилися повідомлення про можливе виявлення в озері Чебаркуль ще більшого уламка[31].

Супутні явища[ред. | ред. код]

На підставі розрахунків орбіти метеорита, експерти стверджували, що ця подія не пов'язана з проходженням поблизу Землі астероїда 2012 DA14, яке відбулося увечері того ж 15 лютого 2013 року[32][33]. Відсутність зв'язку між цими подіями підтверджується істотно різним напрямком руху: челябінський метеорит рухався з південного сходу на північний захід, тоді як траєкторія астероїда пролягала з півдня на північ[34][35]. Аналогічну заяву зробили Європейське космічне агентство (ESA) та NASA[34][36]. Це просто випадковий збіг у часі[37]. За кілька днів до цього, 11 лютого на Уралі над територією Башкирії також було зафіксовано проліт великого боліда[38].

У день падіння метеороїда, о 3 годині 20 хвилин 26 секунд за Гринвічем, американські сейсмологи зафіксували поштовх на нульовій глибині з магнітудою 4 приблизно за кілометр на південний захід від центру Челябінська[39].

Постраждалі[ред. | ред. код]

На Цинковому заводі Челябінська вибуховою хвилею зруйновано дах та частину цегляної стіни.

Кількість поранених внаслідок падіння метеорита в Челябінській області становить близько 1600 осіб. На лікарняні ліжка потрапили більше сотні росіян, декілька людей — у важкому стані, більшість ушкоджень завдано уламками скла. Від вибухів постраждали майже три тисячі багатоквартирних будинків, пошкоджено вікна 41 лікувального закладу, 34 лікарень, 361 дитячого закладу — дитячих садків і шкіл. Загалом, за попередніми підрахунками, в Челябінську вибуховою хвилею було вибито більше 100 тисяч квадратних метрів скла[40].

Порівняльні оцінки[ред. | ред. код]

Випадки масштабних зіткнень метеоритів із поверхнею Землі, або ж ушкодження наземних об'єктів у результаті взаємодії із метеоритами є рідкісним явищем[джерело?]. 1908 року Тунгуський метеорит перетворив на пустку понад 2 тисячі квадратних кілометрів сибірської тайги. Тоді не повідомлялося про жертви, оскільки вибух стався в малонаселеному районі. Ця подія може потрапити в історію як інцидент із найбільшою кількістю постраждалих від метеорита[41].

Висвітлення в масмедіа[ред. | ред. код]

За 15 годин відео про проліт метеороїда переглянули понад 7,7 млн разів[42].

Численні російські ЗМІ, з-поміж них «Перший канал», помилково показали у своїх відео газовий кратер Дерваза в Туркменістані як кратер, нібито утворений Челябінським метеоритом[43].

Оскільки проліт тіла було зафіксовано численними відеореєстраторами в автомобілях, їхня наявність привернула увагу західних ЗМІ. «Wired» випустили окрему статтю про це, пояснивши як відеореєстрація зумовлена високим рівнем корупції в Росії[44]. В «Gizmodo» відзначили, що відеореєстратори зробили важливий внесок у дослідження характеристик метеороїда[44].

Галерея[ред. | ред. код]

Болід над Уралом
Траєкторія польоту
Траєкторія польоту 
Слід у небі над Єкатеринбургом
Слід у небі над Єкатеринбургом 
Розбите ударною хвилею від вибуху скло в Драматичному театрі, Челябінськ
Розбите ударною хвилею від вибуху скло в Драматичному театрі, Челябінськ 

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. http://top.rbc.ru/incidents/18/02/2013/845595.shtml
  2. http://ria.ru/society/20130305/925931198.html
  3. Падіння метеорита в Росії: 400 людей постраждали. Радіо Свобода. 15 лютого 2013. Архів оригіналу за 18 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  4. Потужність вибуху челябінського метеорита склала близько 500 кілотонн. RegioNews. Архів оригіналу за 18 лютого 2013. Процитовано 17 лютого 2013. 
  5. О ситуации с падением космического объекта на территории Челябинской области О ситуации с падением космического объекта на территории Челябинской области. Пресс-служба Роскосмоса. 15.02.2013. Архів оригіналу за 26 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. (рос.)
  6. Челябинский болид. Сообщение ИДГ РАН. 15.02.2013. Архів оригіналу за 18 лютого 2013. Процитовано 16 лютого 2013. (рос.)
  7. Денис Дорошенко (2013-02-15 15:09:21). Падение метеорита. Вес небесного тела – около 10 тонн. Архів оригіналу за 1 червня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. (рос.)
  8. а б Ученый: полету метеорита над Челябинском сопутствовали три взрыва мощностью от 1 до 10 килотонн. Газета.Ru. 15.02.2013 15:08. Архів оригіналу за 7 серпня 2020. Процитовано 15 лютого 2013. (рос.)
  9. а б Максим Солопов, Юлия Косматова (Челябинск), Мария Макутина (15 лютого 2013). Увидели вспышку, пошли посмотреть. gazeta.ru. Архів оригіналу за 14 березня 2013. Процитовано 16 лютого 2013. 
  10. Скорость падения метеорита могла достигать 70 километров в секунду. Архів оригіналу за 26 квітня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  11. а б Geoff Brumfiel (15 лютого 2013). Russian meteor largest in a century. Nature. Архів оригіналу за 20 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  12. Russia Meteor Not Linked to Asteroid Flyby.. Jet Propulsion Laboratory. Update: February 15, 2013 7pm PST. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 16 лютого 2013. (англ.)
  13. Administrator, NASA (6 червня 2013). Russia Meteor Not Linked to Asteroid Flyby. NASA (англ.). Архів оригіналу за 17 лютого 2013. Процитовано 18 липня 2022. 
  14. Архівована копія. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  15. Владимир Цыбульский (13:45, 15 февраля 2013). Облачно, возможны осадки: На Урале выпал метеоритный дождь. Лента.ру. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. (рос.)
  16. Russian Meteor Not Related to Asteroid Flyby, NASA Confirms. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 16 лютого 2013. 
  17. Метеорит упал за 80 км от города Сатки Челябинской области. Архів оригіналу за 15 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  18. МЧС не нашло обломков метеорита в Челябинской области. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  19. Глава Саткинского района опровергает, что к ним упал метеорит. Архів оригіналу за 20 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  20. На озере Чебаркуль упали метеориты. ГУ МВД России по Челябинской области. 15 Февраля 18:30. Архів оригіналу за 26 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. (рос.)
  21. В озере Чебаркуль обнаружена прорубь от упавшего метеорита. Балтийское информационное агентство. 15 февраля 2013, 16:49. Архів оригіналу за 19 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. (рос.)
  22. В Челябинской области найдено предварительное место падения метеорита. Архів оригіналу за 15 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  23. В полынье в Чебаркульском районе Челябинской области, возможно, найдены обломки метеорита — МЧС. Архів оригіналу за 23 червня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  24. Водолазы не нашли обломков метеорита в уральском озере. 16 февраля 2013 года 12:58. Архів оригіналу за 20 лютого 2013. Процитовано 19 лютого 2013. (рос.)
  25. Поиски метеорита в Челябинской области завершены. Лента.ру. 21:55, 16 февраля 2013. Архів оригіналу за 18 лютого 2013. Процитовано 17 лютого 2013. (рос.)
  26. Охота за метеоритом. Interfax-Russia.ru. 19.02.13 12:39. Архів оригіналу за 24 лютого 2013. Процитовано 19 лютого 2013. (рос.)(рос.)
  27. Метеорит Челябинск доставили в Краеведческий музей на исследования — новость на URA.ru. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 17 листопада 2014. 
  28. Herszenhorn, David M. (16 жовтня 2013). Lifted From a Russian Lake, a Big, if Fragile, Space Rock. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 18 липня 2022. 
  29. Метеорит Челябинск выставлен в Краеведческом музее — новость на URA.ru. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 17 листопада 2014. 
  30. Внимание! Водолазы подняли со дна озера метеорит «Челябинск». При взвешивании он сломал промышленный безмен. ФОТО, ВИДЕО — новость на URA.ru. Архів оригіналу за 29 листопада 2014. Процитовано 17 листопада 2014. 
  31. Найден самый крупный осколок метеорита «Челябинск». Naked Science. 17 березня 2014. Архів оригіналу за 21 січня 2022. Процитовано 21 січня 2022. 
  32. Уральский метеорит отвлек научный мир от знаменитого астероида. РИА Новости. 15.02.2013. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  33. BREAKING: Huge Meteor Explodes Over Russia. Архів оригіналу за 16 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  34. а б Asteroid 2012 DA14 — Earth Flyby Reality Check. Архів оригіналу за 17 листопада 2020. Процитовано 15 лютого 2013. 
  35. Уральский метеорит отвлёк научный мир от знаменитого астероида. РИА Новости. 15 лютого 2013. Архів оригіналу за 17 березня 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  36. Meteor Causes Panic in Russia (англійською). Voice of America. 15.02.2013. Архів оригіналу за 17.02.2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  37. Метеорит на Уралі й астероїд 2012 DA14 ніяк не пов'язані — NASA [Архівовано 16 лютого 2013 у Wayback Machine.] Korespondent.net, 15/02/2013
  38. Жители Башкирии стали свидетелями падения метеорита. Архів оригіналу за 19 лютого 2013. Процитовано 15 лютого 2013. 
  39. M 4.2 - 1 km WSW of Chelyabinsk, Russia. earthquake.usgs.gov. Процитовано 18 липня 2022. 
  40. Число жертв челябінського метеорита наблизилося до 2 тисяч. (рос.) 15.02.2013, 19:05. Архів оригіналу за 4 квітня 2017. Процитовано 2 квітня 2017. 
  41. Поранені внаслідок метеоритного дощу одержують допомогу [Архівовано 20 лютого 2013 у Wayback Machine.] euronews, 15/02/2013]
  42. Meteor Over Russia Hits Internet with 7.7 Million Video Views. archive.ph. 12 квітня 2013. Архів оригіналу за 19 лютого 2013. Процитовано 18 липня 2022. 
  43. Илья Карпюк: Метеорит в моей голове. polit.ru. Процитовано 18 липня 2022. 
  44. а б Lavrinc, Damon. Why Almost Everyone in Russia Has a Dash Cam. Wired (амер.). ISSN 1059-1028. Процитовано 18 липня 2022. 

Посилання[ред. | ред. код]

Wikinews
Wikinews
Вікіновини мають подію, пов'язану з цією статтею: