Паладин

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паладин Роланд, герой «Пісні про Роланда»

Палади́н (італ. paladino, від лат. palatinus — придворний) — у середньовічній західноєвропейській літературі — назва сподвижників франкського імператора Карла Великого або короля Артура (легендарного вождя кельтів у Британії). Пізніше паладинами стали називати доблесних лицарів, відданих своєму пану або дамі.

У переносному значенні (іронічно) — людина, безмежно віддана якій-небудь ідеї або особі.

Етимологія[ред. | ред. код]

Слово «паладин» походить від французького «paladin» — «воїн», яке зафіксоване в XVI ст. У французьку мову потрапило з італійської, утворившись від «paladino», а воно від латинського «palatinus» — «придворний», буквально «з палацу»[1].

Давньофранцузька форма слова була «palaisin», що близько 1400 року дало середньоанглійську форму «palasin». Але переважала італійська форма, оскільки більшість поетів, які писали лицарські романси, були італійцями[1].

У 1590-ті роки, щодо середньовічного романтичного циклу, зафіксовано значення «один із дванадцяти лицарів-чемпіонів, які були присутні при Карлі Великому та супроводжували його на війні». До 1788 року «паладин» отримало розширене значення «героїчного чемпіона»[1].

Розвиток образу[ред. | ред. код]

Найраніші згадки про паладинів містяться в середньовічних французьких романсах про «12 перів», які супроводжували Карла Великого. Вони подібні до лицарів короля Артура. Найвідоміші оповіді про паладинів пов'язані з паладином Роландом, племінником Карла, що в реальному житті загинув у битві при Ронсевалі[2] в 778 році. А саме він є головним героєм «Пісні про Роланда», де володіє чарівним мечем Дюрандалем[3].

У фентезі, завдяки настільній грі Dungeons&Dragons, паладини популяризовані як квінтесенція позитивних персонажів, які володіють перевагами в боротьбі проти будь-яких злих сил і здатні виконувати деякі чаклування. Сучасний образ паладинів з Dungeons & Dragons як священних воїнів багато в чому завдячує тамплієрам, лицарям госпітальєрів та іншим християнським лицарським орденам, які воювали в Хрестових походах[4].

Паладини — популярні персонажі у відеоіграх, де постають окремими персонажами чи як клас персонажів[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в paladin | Etymology, origin and meaning of paladin by etymonline. www.etymonline.com (англ.). Процитовано 12 жовтня 2023.
  2. Hart, Clive (5 січня 2023). The Rise and Fall of the Mounted Knight (англ.). Pen and Sword History. с. 135. ISBN 978-1-3990-8207-5.
  3. Gailloreto, Coleman (27 травня 2021). The Intriguing Historical Origins Of Paladins And Druids. ScreenRant (англ.). Процитовано 12 жовтня 2023.
  4. Barton, Matt; Stacks, Shane (18 квітня 2019). Dungeons and Desktops: The History of Computer Role-Playing Games 2e (англ.). CRC Press. с. 162. ISBN 978-1-351-27339-8.
  5. Arnold, Matt (15 березня 2022). Holy Rollers: Most Iconic Paladins In Video Games, Ranked. TheGamer (англ.). Процитовано 12 жовтня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]