Палац римо-католицьких архієпископів (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Палац римо-католицьких архієпископів
м. Львів, м. Львів, вул. Винниченка, 32
Палац римо-католицьких архієпископів (палац знаходиться в центрі; справа від нього — Колишній костел кармеліток; зліва — Костел св. Казимира)
Архітектор Йоган Зальцман
Замовник Францішек Піштек
Нинішній власник Львівська архідієцезія РКЦ

Початок будівництва 1842
Збудовано 1844

Тип споруди адміністративна
Архітектурні стилі бідермаєр

Пала́ц римо-като́лицьких архієпи́скопів — палац у Львові, архітектурна пам'ятка України, збудована в стилі класицизму 1-ї половини XIX століття. Резиденція римо-католицьких архієпископів-митрополитів Львівських, місце перебування курії Львівської архидієцезії та управлінського центру Римо-католицької церкви в Україні.

Адреса: вул. Винниченка, 32, м. Львів (Україна)

Архітектура[ред. | ред. код]

Будівля містить у собі риси кількох архітектурних стилів. Палац був спроєктований відомим архітектором Йоганом Зальцманом в стилі бідермаєру (перехідний стиль між класицизмом та романтизмом).

У 1886 році палац було перебудовано вже в стилі пізнього класицизму. Будівля відрізняється від навколишніх споруд лаконічністю архітектурних форм та відсутністю оздоблень.

Історичний нарис[ред. | ред. код]

Головний фасад

Палац архієпископів було збудовано у 18421844 роках на замовлення архієпископа Франца Піштека. У 1886 році палац відреставрували і його вигляд змінився. Згодом будівля використовувалася як музей дієцезії імені Яна Длугоша.

1939 року відібраний у римо-католицької курії, після чого тут було розміщено радянську військову частину. Інтер'єр було знищено, проведено переобладнання приміщень, вивезено усі меблі. 1941 року німецька адміністрація повернула палац Римо-католицькій церкві[1]. По війні, від 1944 року в палаці був розміщений військовий шпиталь. У 19701990-х роках у будинку містився науково-дослідний інститут «Система»[2][3][4], де розроблялися технології для військово-промислового комплексу СРСР. У 2001 році Кабінет Міністрів України постановив передати будинок курії Львівської архідієцезії римо-католицької церкви до 1 січня 2005 року[5]. 25 червня 2001 року під час свого візиту в Україну Палац римо-католицьких архієпископів відвідав Папа Римський Іван Павло ІІ. Після цього будівля була передана до Управління Львівської архідієцезії Римо-католицької церкви.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Палац римо-католицьких архієпископів. city-adm.lviv.ua. Львівська міська рада. Процитовано 5 червня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  • Львівський путівник. Палац римо-католицьких архієпископів. dlab.com.ua. Процитовано 5 червня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Смірнов Ю. Казимир Смучак — учень і послідовник Яна Генрика Розена // Галицька брама. — 1999. — № 11—12 (59—60). — С. 15.
  2. Енциклопедія Львова т. 2, 2008, с. 60.
  3. Архітектура Львова, 2008, с. 208.
  4. Енциклопедія Львова т. 1, 2007, с. 119.
  5. Постанова КМУ від 2 червня 2001 р. № 628 «Про передачу будинку по вул. Винниченка, 32, у м. Львові Львівській митрополії Римсько-католицької церкви». zakon.rada.gov.ua. Верховна рада України. Процитовано 5 червня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)