Папеса Іванна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Папесса Іоанна)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Папеса Іванна
Народилася
Майнц
Померла
Рим
Діяльність священнослужителька, клерикеса
Конфесія католицтво[1]
Папесса Іванна в образі Вавилонської блудниці

Папеса Іванна — легендарна особистість, жінка, яка нібито займала папський престол під іменем Іван VIII. У прийнятому списку римських пап ім'я Іван VIII носить реальний папа, що правив дещо пізніше — в 872-882.

Історія легенди[ред. | ред. код]

За найпоширенішою версією, наступницею папи Лева IV, що помер у 855, була така собі Іванна Англік. Левова наступниця справила велике враження на курію своїми вченими проповідями, бо ж училася в Афінах, але через два роки призвела до великого скандалу, померши в пологах на римській вулиці. Цю оповідку можна простежити до твору ченця-домініканця Марціна Полона з Тропау (бл. 1200—1278), що подає події як доведений факт. На його «Chronicon summorum pontificum imperatorumque» (укр. "Загальну хроніку пап та імператорів") посилався не один автор. За іншим варіантом легенди, папеса Іванна була наступницею Віктора III, що помер 1087 р. У цьому разі вона виявила свою стать, народивши дитину, коли сідала верхи на коня. Її миттю припнули до конячого хвоста й каменували до смерті. Ця оповідка з'явилась у «Загальній хроніці Майнца», яку написав ще один винахідливий домініканець — Жан де Маї, теж у середині XIII ст.

Впродовж сторіч у цих вигадках ніхто не сумнівався. Зокрема, у них вірили і Петрарка, й Бокаччо. В сієнському соборі серед постатей інших пап стоїть і статуя папеси Іванни. Коли на Констанцькому соборі Ян Гус посилався на неї як на приклад церковних неподобств, його ніхто не виправив. Також стверджується, що загадковий пам'ятник поблизу церкви Сан-Клементе в Римі, на місці, де папеса начебто народила дитину, стояв непорушно аж до 1560-х років. 1554 р. вийшли друком лат. "Annales" баварця Авентина, де висловлено сумніви щодо вигадки про існування папеси. Остаточно спростував історичність тієї легенди французький протестант Давид Блондель у своїх трактатах 1647 і 1657 рр.

Джерела[ред. | ред. код]

  • J. N. D. Kelly. The Oxford Dictionary of Popes. — Oxford, 1988. — 329—330
  • J. Morris. Pope John VIII — An English Woman: Alias Pope Joan. — london, 1985.

Посилання[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Іванна — жінка на папському престолі

  1. http://www.newadvent.org/cathen/08407a.htm