Парафойл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ілюстрації винаходу Джалберта, 1966 р.
Прототип NASA X-38[en] робить посадку під час льотних випробувань, липень 1999р.

Парафойл (англ. Parafoil; утворено від Parachute — парашут і Airfoil — аеродинамічний профіль) — м'яке (текстильне) оболонкове крило для занять спортом; безкаркасний повітряний змій. Типові представники: кайт, параплан, парашут типу крило.

Парафойл складається з верхньої і нижньої оболонки з'єднаних нервюрами, які задають профіль і ділять крило на секції. У передній частині розміщені повітрозабірники, через які крило наповнюється набігаючим потоком повітря. Таким чином утворюється повітряний матрац з аеродинамічними характеристиками крила, що дозволяє планувати.

Для виготовлення м'яких крил найчастіше використовують легкий і міцний матеріал Ripstop Nylon, який не пропускає повітря.

Пристрій було розроблено в 60-х роках винахідником Доміна Джалбертом[en][1], який працював над вдосконаленням повітряних зміїв для наукової техніки. Своїм винаходом передбачив застосування парафойл для повернення космічних кораблів з орбіти. Після видачі патенту парафойл почали відразу використовувати як парашут. Але широке застосування було можливе тільки з додаванням витяжного парашута (медуза) і повзунка (слайдера) , який дозволив пом'якшувати розкриття парашуту. У порівнянні з нормальним купольним парашутом парафойл володіє високою маневреністю та легкістю управління, регулюванням швидкості зниження планерування.

У 1984 році Міжнародна авіаційна федерація (FAI) відзначила Золотою Парашутною Медаллю Доміна Джалберт за винахід парафойлу.

Патент[ред. | ред. код]

U.S. Patent 3 285 546 «Багатосекційний пристрій типу крило», заявлено в жовтні 1964 року, патент виданий в листопаді 1966 року.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 листопада 2013. Процитовано 10 грудня 2012.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)