Паризькі мирні угоди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Паризька угода, Паризька мирна угода:

  • Паризька угода (1259) — між англійським та французьким королями про відмову першого від претензій на Нормандію, Мен та інші французькі території, втрачені Англією за часів Іоанна Безземельного, але збереження Гієні.
  • Паризька мирна угода (1763) — між Великою Британією та Португалією з одного боку, і Францією та Іспанією з іншого. Завершив (поряд із Губертусбурзьким миром) участь цих країн у Семирічній війні 1756—1763 років.
  • Паризька мирна угода (1814) — між Францією та шостою антинаполеонівською коаліцією (Росія, Велика Британія, Австрія та Пруссія; пізніше — Іспанія, Швеція та Португалія). Відновила незалежність Голландії, Швейцарії, німецьких князівств та італійських держав; визначила кордони Франції станом на 1 січня 1792 року.
  • Паризька мирна угода (1815) — між Францією та Сьомою антинаполеонівською коаліцією (Росія, Велика Британія, Австрія, Пруссія). Кордони Франції повертались до стану на 1790 рік; на неї накладалась контрибуція у 700 мільйонів франків. Окупація північного сходу Франції визначалась у 3-5 років.
  • Паризька мирна угода (1856) — між Росією, Францією, Великою Британією, Туреччиною, Сардинією, Австрією та Пруссією. Завершила Кримську війну 1853—1856 років.
  • Паризька угода (1951) — між Францією, Західною Німеччиною, Італією й трьома країнами Бенілюксу (Бельгія, Люксембург та Нідерланди) про створення Європейського об’єднання вугілля та сталі.