Парк Планти (Краків)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк Планти
Парк Планти поміж вул. Францисканською та Вавельським пагорбом
50°03′40″ пн. ш. 19°56′38″ сх. д. / 50.0611° пн. ш. 19.9439° сх. д. / 50.0611; 19.9439
Тип парк
Статус об'єкт культурної спадщини Польщі[1]
Відкрито 18221830
Площа 21 га
Країна  Республіка Польща
Розташування Краків, Польща
Парк Планти. Карта розташування: Польща
Парк Планти
Парк Планти
Парк Планти (Польща)
Мапа
CMNS: Парк Планти у Вікісховищі
Алея з лавками під деревами

Парк Планти (пол. Planty) є одним з найбільших міських парків у Кракові, Польща. Він оточує Старе Місто (пол. Stare Miasto), де стояли середньовічні оборонні міські стіни до початку 19-го століття.

Парк внесений до реєстру пам'яток Малопольського воєводства (№A-576 від 13.05.1976[2]).

Парк має площу 21 тис.кв.м і довжиною 4 кілометри. Він складається з ланцюжка невеликих садів, виконаних в різних стилях і прикрашений численними пам'ятниками і фонтанами. Парк утворює мальовничу алею популярну у мешканців Кракова. Влітку, прикрашений водоймами і місцями відпочинку, створює прохолодний і тінистий захов від сусідніх метушливих вулиць[3]

Більшість історичних пам'яток старого Кракова знаходяться всередині поясу парку Планти по Королівській дорозі (пол. Droga Królewska), що перетинає парк від середньовічного передмістя Клепаж, через Флоріанську браму на північному фланзі старих оборонних міських стін[4][5]. Історичний Вавельський замок (пол. Wawel) на Вавельскому пагорбі та меандр набережної Вісли, утворюють південний кордон Плант.

Парк Планти (зелений), Stare Miasto

Історія[ред. | ред. код]

Зелений пояс був створений на місці середньовічних стін між 1822—1830 в рамках міських проектів розвитку концепції міських садів.

Назва Планти (пол. Planty) походить від слова пол. splantowania, тобто зрівняння руїн, тому мешканці Кракова довго вживали назву Плантації (пол. Plantacye)[6].

До початку 19-го століття розширюючись місто почало переростати межі старих оборонних стін. Оборонні стіни приходили в непридатність через відсутність технічного обслуговування після поділів Польщі. В результаті, імператор Австро-Угорщини Франц I  наказав демонтувати старі укріплення. Тим не менш, в 1817 році професору  Ягеллонського університету Феліксу Радванські  вдалося переконати сесію Сенату Республіки Кракова видати закони часткового збереження старих укріплень, а саме, Флоріанських воріт і прилеглого Барбакану, одного з усього лише трьох таких укріплених форпостів, що збереглися в Європі[7].

Планти стали місцем прогулянок, товариських зустрічей, а навіть національних урочистостей. У 1871 р. утворено Комісію Плантаційну, яка зайнялася упорядкованістю парку і стала ним опікуватись. За її ініціативою розпочато прикрашання парку пам'ятниками. У 1919 році перед Collegium Novum Ягелонського Університету посаджено Дуб Свободи. На розі вул. Любич натомість перед II світовою війною стояв меморіальний в'яз посаджений ніби самим Тадеушем Костюшком[8].

Під час II світової війни парк зазнав спустошення — німці прорізали кущі і пограбували «на воєнні металеві цілі» загорожу, яка відділяла алеї для прогулянок від зелені. У повоєнному періоді було обмежено доступ тільки до запобігання подальшої деградації парку. Рішення про відновлення, згідно проекту професора Януша Богдановського, прийнято у 1989 р. Впродовж кільканадцяти років реновації парку відновлено малу архітектуру — стильні лампи, загорожі, лавки; за допомогою кам'яних мурів викладено давній перебіг оборонних стін, а також розміщення башт і міських воріт.

Парк Планти поділено на 8 садів:

  • Вавель — в околицях Вавеля — від вулиці Францисканської до вулиці Повіслє
  • Університет — в околицях Ягелонського Університету — від вулиці Францисканської до вулиці Св.Анни
  • Палац Мистецтва — в околицях Палацу Мистецтва — від вулиці Св.Анни до вулиці Св.Томаша
  • Флоріанка — навпроти давньої будівлі Товариства взаємного страхування «Флоріанка» — від вулиці Св.Томаша до вулиці Славковської
  • Барбакан — в околицях Барбакану — від вулиці Славковської до вулиці Шпитальної
  • Дворжець — в околицях Головного Вокзалу — від вулиці Шпитальної до вулиці Миколайської
  • Грудек — від вулиці Міколайської до вулиці Домініканської
  • Страдом — в околицях Страдома — від вулиці Домініканської до вулиці Гродзької і вулиці Страдомскої

Оточення[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Реєстр пам'яток — 2022.
  2. Narodowy Instytut Dziedzictwa: Rejestr zabytków nieruchomych — województwo małopolskie (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 5 липня 2015. Процитовано 3 липня 2015.
  3. Andrew Beattie, From the Piast Church to the Holy Cross Church [Архівовано 29 листопада 2014 у Wayback Machine.] Landmark Publishing, page 40.
  4. St. Florian's Church [Архівовано 3 січня 2019 у Wayback Machine.] at www.krakow4u.pl [Архівовано 31 січня 2009 у Wayback Machine.]
  5. Rick Steves' Europe Through the Back Door 2008 [Архівовано 19 травня 2011 у Wayback Machine.], Avalon Publishing, page 539.
  6. Andrzej Kozioł Na krakowskich Plantach, Wydawnictwo WAM, Kraków 2008, s. 49 ISBN 978-83-7505-157-5
  7. Ministry of Foreign Affairs 2002—2009, The Sites on the UNESCO List. [Архівовано 29 січня 2009 у Wayback Machine.] Krakow, at Poland.gov.pl [Архівовано 29 жовтня 2008 у Wayback Machine.]
  8. Jan Adamczewski, Mała Encyklopedia Krakowa, str. 328—329