Парламентська асамблея середземномор'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парламентська асамблея середземномор'я
англ. Parliamentary Assembly of the Mediterranean
Абревіатура англ. PAM
Заснована 2005
Штаб-квартира Мальта
Поточний голова Серхіо Піацци
Вебсайт http://www.pam.int

Парламентська асамблея Середземномор'я (англ. Parliamentary Assembly of the Mediterranean)[1] - міжнародна організація, створена в 2005 році після п'ятнадцяти років співпраці між державами Середземноморського регіону. Співпрацю зосереджено на темах, що становлять спільний інтерес, таких, як політичні, соціально-економічні та екологічні питання. Члени цієї організації обговорюють ці питання на періодичних конференціях з безпеки і співробітництва, перша з яких була проведена в 1990 році.

Цілі[ред. | ред. код]

Основна мета асамблеї полягає у формуванні політичного, економічного і соціального співробітництва між державами-членами, з тим щоб знайти спільні відповіді на виклики, з якими стикається регіон і щоб створити простір для миру і процвітання для народів Середземномор'я.

Членство в асамблеї відкрите виключно для країн Середземномор'я, які представлені на рівних. Це відображається у складі Бюро і змінного президента. Нинішнім президентом асамблеї є Фаїз аль-Таравнех з Йорданії. Кожна національна делегація складається з п'яти членів з рівними голосами та повноваженнями щодо прийняття рішень.

Асамблея здійснює більшу частину своєї роботи через три комітети. Вони зосереджені на трьох стратегічних напрямках: перший комітет присвячений політиці та співробітництву в галузі безпеки, другий орієнтований на економічні, соціальні та екологічні проблеми, а третій комітет відповідає за права людини. Асамблея може також створити спеціальні комітети або спеціальні робочі групи з конкретних тем, таких, як Близький Схід, міграція, вільна торгівля, тероризм, зміна клімату та ін.

Секретаріат[ред. | ред. код]

Секретаріат допомагає президенту асамблеї, Бюро асамблеї та всім її членам у виконанні їх обов'язків, і несе відповідальність за забезпечення координації, допомоги і підтримки в роботі комітетів і всіх інших органів органів асамблеї.

Секретаріат взаємодіє з національними делегаціями, а також з регіональними та міжнародними органами, які зацікавлені в Середземноморському регіоні. Він стимулює діяльність асамблеї, і присуджує премії асамблеї, які видаються окремим особам або установам, робота яких вважається важливою для середземноморського регіону. Генеральний секретар є головою секретаріату. Серхіо Піацци є нинішнім Генеральним секретарем.

Відносини з несередземноморськими країнами і міжнародними установами[ред. | ред. код]

Генеральній Асамблеї ООН наданий статус спостерігача у Парламентській асамблеї Середземномор'я, за постановою A/RES/64/124, прийнятою на 64-й сесії 16 грудня 2009 року.

Місцеві парламентарі грають ключову роль в політичних процесах прийняття рішень в асамблеї. Для реалізації своїх цілей, вона користується підтримкою основних країн у регіоні, а також регіональних установ.

Штаб-квартира[ред. | ред. код]

Штаб-квартира Генерального секретаріату асамблеї знаходиться у Мальті з листопада 2007 року, на знак визнання стратегічної ролі і прихильності до організації Мальти.

Члени та партнери[ред. | ред. код]

Члени[ред. | ред. код]

      Всього: 26[2]

Асоційовані члени[ред. | ред. код]

Країни-партнери[ред. | ред. код]

Міжнародні організації-партнери[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Parliamentary Assembly of the Mediterranean. Архів оригіналу за 29 серпня 2017. Процитовано 29 серпня 2017.
  2. List by National Delegation, Associate Members and Observers [Архівовано 2 квітня 2015 у Wayback Machine.](англ.)