Пармен зимовий золотий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пармен зимовий золотий
Рід Яблуня (Malus)
Вид Яблуня домашня
(Malus domestica)
Походження Англія Англія

Пармен зимовий золотий (смугастий шафран, золота ренета, золотий ренет) — старовинний зимовий сорт яблуні англійського походження.

Дерево середньоросле, з широко-пірамідальної або вазообразною кроною. Гілки відходять під прямим кутом, розміщуються густо, тому створюється відносно густа крона. Пагони прямі, ясно-коричневі, сильно й дрібно опушені, що надає їм сіруватого кольору, з незначним числом чечевичок. Бруньки опукло-довгасті, притиснуті до пагонів. Листки яйцевидно-подовжені, зелені, середньоопушені. Пластинка злегка вигнута всередину, краї дрібнозубчаті.

Дерева вступають у плодоношення на шостий-сьомий рік, на карликовій підщепі — на четвертий-п'ятий рік.[1]. Сорт урожайний, вимогливий до живильних ґрунтів. Зимостійкість середня.[2]

Плоди середньої величини, вагою 100—150 г, правильної конічної або тупо-конічної симетричної форми, на вигляд досить привабливі. Шкірка гладенька, масна, золотисто-жовта, з гарним смугастим карміновим рум'янцем. М'якуш білий, середньої щільності, досить соковитий, пріснуватий, з відчутним ароматом.[1] Найкраща пора збирання плодів — кінець вересня[3] — у повній стиглості[4]; для споживання вони придатні з початку грудня до кінця лютого. У звичайних плодосховищах зберігаються добре[3]при 0-1 % СО2. Не витримують підвищення концентрації СО2 навіть до 2 %.[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б "Яблуня Золотий ренет" на сайті eurosad.biz.ua. Архів оригіналу за 13 жовтня 2014. Процитовано 13 жовтня 2014.
  2. "Пармен зимовий золотий" на сайті kamnu.net. Архів оригіналу за 13 жовтня 2014. Процитовано 13 жовтня 2014.
  3. а б "Пармен зимовий золотий" на сайті nesluhiv-sad.at.ua. Архів оригіналу за 13 жовтня 2014. Процитовано 13 жовтня 2014.
  4. "Збирання і товарна обробка плодів та ягід" на сайті buklib.net. Архів оригіналу за 18 жовтня 2014. Процитовано 13 жовтня 2014.
  5. "Особливості зберігання яблук" на сайті agrobiznes.org.ua. Архів оригіналу за 19 жовтня 2014. Процитовано 13 жовтня 2014.