Паскаль Ламі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Паскаль Ламі
фр. Pascal Lamy
Народився 8 квітня 1947(1947-04-08)[1][2][3] (76 років)
Леваллуа-Перре
Країна  Франція[4]
Діяльність економіст, політик, банкір, учасник міжнародних форумів, торговець
Галузь політика[5] і commercial policyd[5]
Alma mater Інститут політичних досліджень, Національна школа адміністрації (1975), HEC Paris і Ліцей Карно
Знання мов французька[6][5] і англійська[5]
Заклад Inspection générale des financesd
Посада генеральний директор Світової Організації Торгівліd і European Commissioner for Traded
Партія Соціалістична партія
Нагороди

Паскаль Ламі (фр. Pascal Lamy; нар. 8 квітня 1947) — голова СОТ (з квітня 2005 року до вересня 2013, в квітні 2009 року переобраний). Колишній радник президента Європейської соціалістичної партії, колишній комісар з торгівлі в Єврокомісії, колишній гендиректор Ліонського банку, колишній радник міністра фінансів і прем'єр-міністра в уряді Франції.

Біографія[ред. | ред. код]

Паскаль Ламі (Pascal Lamy) народився 8 квітня 1947 року в передмісті Парижа. Закінчив Ліцей Карно в Парижі, потім Школу вищих комерційних досліджень (École des Hautes Études Commerciales, EHC), Інститут політичних наук (Institut d'Études Politiques, IEP) і Національну школу адміністрації (Nationale d'Administration, ENA) в Парижі.

Кар'єру почав службовцем в Головній фінансовій інспекції (Inspection Générale des finances) і казначействі. Потім став радником міністра фінансів Жака Делора і прем'єр-міністра Франції П'єра Моруа (Pierre Mauroy).

У 1985 році Ламі очолив апарат голови Єврокомісії (1985—1995) Жака Делора і був головним його координатором на зустрічах «Великої сімки» (G7).

У 1994 році Ламі увійшов до виконавчого комітету банку «Ліонський кредит» (Crédit Lyonnais), а потім став генеральним директором банку. На посаді гендиректора Ламі залишався до приватизації банку в 1999 році.

З 1999 по 2004 рік Ламі служив в Брюсселі комісаром з торгівлі в Єврокомісії. Після відходу з посади влітку 2005 року Ламі очолив організацію Notre Europe, що займалася питаннями європейської інтеграції. Крім того, він став радником президента Європейської соціалістичної партії Пола Нюрупа Расмуссена (Poul Nyrup Rasmussen).

1 вересня 2005 року Ламі став п'ятим за ліком генеральним директором Світової організації торгівлі (СОТ). Він був єдиним кандидатом на цю посаду і зайняв її на термін в 4 роки.

За час першого терміну Ламі на посаді голови СОТ в неї вступили кілька нових членів, зокрема Саудівська Аравія (у 2005 році), В'єтнам (у 2007 році) та Україна (у 2008 році).

У липні 2008 року зазнав невдачі так званий дохійський раунд переговорів між членами СОТ, який був початий ще в 2001 році і мав за мету підписання документа про лібералізацію торгівлі.

У листопаді 2008 року Ламі оголосив про свій намір брати участь у виборах генерального директора СОТ 2009 року. 30 квітня 2009 року представники країн-членів організації одноголосно вибрали Ламі на другий чотирилітній термін.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Ламі одружений з Женев'євою Люшер (Geneviève Luchaire). У подружжя троє дітей — Жюльєн (Julien), Давид (David) і Квентін (Quentin).

Хобі — біг і велосипед.[7] Ще коли він працював із президентом Дулором, його бачили, що він бігає в Брюселі, не зважаючи на свою дієту. Таким чином на фоні інших службовців це додало до його репутації строгої людини в Комісії.

Виноски[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]