Патрік Джейн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Патрік Джейн - це вигаданий персонаж та головний герой CBS драми "Менталіст", якого втілив на екрані Саймон Байкер. Джейн є незалежним консультантом для вигаданої версії Каліфорнійського Бюро Розслідувань, працівникам якої він допомагає надаючи поради та оцінки зі свого досвіду, як фальшивого медіума. Він використовує свій талант, гостру спостережливість, дедукцію, і знання соціальної інженерії допомагаючи проведенню досліджень.

Походження персонажу[ред. | ред. код]

Патрік Джейн є членом - консультантом відділу боротьби зі злочинністю КБР(Каліфорнійського Бюро Розслідувань). Він використовує нетрадиційні методи дослідження і кидає виклик правилам поліцейського діловодства, часто діючи без видимого співчуття до підозрюваних або сімей постраждалих.

Його минуле розкривається повільно, впродовж п'ять сезонів серіалу. Одкровення приходять через спогади і розповіді Джейна. В епізоді «Кинувши своїх" виявляється, що Джейн був вихований батьком-шахраєм, який записав свого молодого сина в карнавальний номер медіума, рекламуючи Джейна, як "диво-хлопчика". В епізоді «Рожеві окуляри», виявилось, що Джейнн ніколи не ходив до школи.

Він одружився з Анджеліною Раскін, яка була родом з подібної сім'ї , її сім'я була членом подорожуючого карнавалу . У подружжя була дочка Шарлотта. Джейн сам став знаменитістю та отримував високий прибуток, працюючи медіумом,аж поки він відкрито не покритикував та познущався над серійним вбивцею Кровавим Джоном у телевізійному інтерв'ю. Кровавий Джон помстився Джейну, убивши його дружину і дочку та залишивши записку, у якій пояснив свої дії.

До роботи в КБР, Джейн пережив нервовий зрив через почуття провини за смерть його сім'ї. Він приховав цей інцидент від своїх співробітників у КБР, не залишивши письмових записів про нього.

Джейн використовує свої менталістичні здібності для розкриття злочинів, проте його основною метою є арешт Кровавого Джона. Він заявив, що планує вбити Кровавого Джона, а не позбавити його волі, хоча його безпосередній начальник, Тереза ​​Лісбан, здається, сумнівається в його щирості.

Спочатку Джейн приєднався до КБР через рік після смерті його дружини і дочки. У 5 сезоні у серії «Червоний світанок» виявилось, що Джейн з самого початку прийшов до КБР, як цивільний намагаючись отримати доступ до документів зі справі Червоного Джона. Джейну перешкодили у виконанні цього задуму, але після нападу на нього з боку тодішнього агента КБР, Стефана Ханнігана, йому було дозволений доступ до файлів, щоб заспокоїти його та уникнути судового позову. Він розпочав роботу в момент розслідування Лісбан та її команди, йому вдалося розкрити справу завдяки унікальним здібностям, і в результаті, Джейн був найнятий на посаду консультанта тогочасним директором КБР Вірджилом Мінеллі.