Фернамбукове дерево

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Пау-бразіл)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фернамбукове дерево (Caesalpinia echinata)
Листя та квітки
Листя та квітки
Природний ареал
Природний ареал
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Рослини (Plantae)
Відділ: Вищі рослини (Streptophyta)
Надклас: Покритонасінні (Magnoliophyta)
Клас: Евдикоти
Підклас: Розиди (Rosids)
Порядок: Бобовоцвіті (Fabales)
Родина: Бобові (Fabaceae)
Підродина: Цезальпінієві (Caesalpinioideae)
Триба: Caesalpinieae
Рід: Цезальпінія (Caesalpinia)
Вид: Фернамбукове дерево
Caesalpinia echinata
Lam., 1785
Посилання
Вікісховище: Caesalpinia echinata
Віківиди: Caesalpinia echinata
IPNI: 77158012-1
МСОП: 33974
NCBI: 372551

Caesalpinia echinata (фернамбукове дерево, цезальпінія їжакова, пау-бразіл або пернамбуку) — вид дерев роду цезальпінія. Дає щільну червону або помаранчового кольору деревину. Ця деревина, яке має таку ж назву, найкраща для виготовлення смичків для музичних інструментів таких як скрипка. Деревина також дає червону фарбу бразілін.

Термінологія[ред. | ред. код]

Коли португальські дослідники знайшли на узбережжі Південної Америки багато цих дерев, вони стали називати їх «пау-бразіл» (pau-brasil), від порт. pau — «деревина» та brasil, що за переказами походить від слова brasa — «горяча (червона) зола». Ця назва використовувалося і раніше для різних видів деревини, що походять із Азії та інших місць, і які також мали червоний колір, але південно-американські дерева скоро стали найкращим джерелом такої деревини. Фернамбукові дерева були такою значною частиною експорту і економіки колонії, що країна, яка сформувалася в цій частині світу, узяла це слово за свою назву і зараз зветься Бразилією.

У ботаніці назва «пау-бразіл» стосується майже винятково дерева Caesalpinia echinata, але інколи і інших дерев роду цезальпінія (Caesalpinia) та навіть деяких інших представників родини бобові. Caesalpinia echinata також відома як фернамбукове дерево (Pau-de-Pernambuco), звідки походить назва штату Пернамбуку в Північно-східній Бразилії.

При виробництві смичків деревину найкращої якості називають фернамбуку або пернамбуку, деревину меншої якості — пау-бразіл.