Пахвинна зв'язка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Пахова зв'язка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пахвинна зв'язка
Анатомічне співвідношення пахвинної зв'язки і кісток таза.
Анатомічні структури, розташовані під пахвинною зв'язкою.
Деталі
Від верхняя передняя клубова ость
До лонний горбок
Ідентифікатори
Латина Ligamentum inguinale
Анатомія Грея subject #118
TA98 A04.5.01.009
TA2 2365
FMA 19855
Анатомічна термінологія

Пахвинна зв'язка (лат. ligamentum inguinale) — щільний сполучно тканинний тяж, складений у вигляді жолобка і перекинутий між передньою верхньою остю клубової кістки і лонним горбком.

Анатомія[ред. | ред. код]

Пахвинна зв'язка йде дугою впоперек пахвинної ділянки від передньої верхньої ості клубової кістки до лонного горбика, дещо вигинаючись у бік стегна. До неї прикріплюється глибока фасція стегна (т.з. — широка фасція стегна) і три крупні м'язи живота — зовнішній косий, внутрішній косий і поперечний. Довжина пахвинної зв'язки у дорослих становить 11 — 13,5 см.[1] Пахвинна зв'язка фактично є підвернутим нижнім краєм апоневрозу зовнішнього косого м'яза живота. Вона формує нижню стінку пахвинного каналу і нижню межу пахвинної ділянки, верхню межу стегнового трикутника і загальної лакуни (судинної і м'язової лакун). Пахвинна зв'язка є парним анатомічним утворенням: вона є справа і зліва.

Формування[ред. | ред. код]

Пахвинна зв'язка формується за рахунок нижнього краю апоневрозу зовнішнього косого м'яза живота, волокна якого загинаються назад і до верху[2]. Жолобок, утворений у цьому загині, є дном (нижньою стінкою) пахвинного каналу. На внутрішньому кінці пахвинної зв'язки частина її волокон відгалужується і вплітається в лакунарну зв'язку.

Термінологія[ред. | ред. код]

Назва пахвинна зв'язка не зовсім відповідає сутності зв'язок, так як знаходиться між двома взаємнонерухомими кістками, тобто, ця структура фактично є не зв'язкою, а своєрідною дуплікатурою апоневрозу[3]

Синоніми[ред. | ред. код]

В медичній літературі для означення пахвинної зв'язки застосовується ціла низка синонімів:
сухожилкова (ніжкова) арка[3]
поверхнева сухожилкова (ніжкова) арка[3]
пупарова зв'язка — епонім, пов'язаний з ім'ям французького хірурга Франсуа Пупара[fr], який в 1695 році детально описав пахвинну зв'язку як «підвіску живота» (фр. le suspenseur de l'abdomen) і окреслив її важливе значення для хірургії пахвинних гриж[3][4]
фаллопієва зв'язка — епонім, пов'язаний з ім'ям італійського анатома Габріеля Фаллопіо[it], який вперше в 1561 році описав цю анатомічну структуру[3][5]

Клінічне значення[ред. | ред. код]

За влучним висловом Франсуа Пупара, пахвинна зв'язка відіграє функцію кістки, до якої кріпляться глибока фасція стегна і три великі м'язи живота. Відповідно, ця структура відіграє ключове значення в формуванні і хірургічному лікуванні пахвинних гриж[1]. Водночас, в анатомії і хірургії пахвинна зв'язка використовується як орієнтир для визначення нижньої стінки пахвинного каналу, нижньої межі пахвинної ділянки та верхньої межі стегнового трикутника[6].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Хирургия грыж брюшной стенки (рос.)
  2. Паховая связка [Архівовано 2014-12-14 у Wayback Machine.] (рос.)
  3. а б в г д Паховая связка. Анатомия паховой связки. medicalplanet.su (рос.).
  4. Whonamedit? A dictionary of medical eponyms: François Poupart
  5. Whonamedit? A dictionary of medical eponyms: Gabriello Falloppio
  6. Ryan, Jeffrey M.; Starkey, Chad (2002). Evaluation of orthopedic and athletic injuries. Philadelphia: F.A. Davis Co. ISBN 0-8036-0791-1.

Посилання[ред. | ред. код]